Potrzebuję wymienić posiadaną Sigmę28-70 f 2.8, która nie pracuje mi zbyt dobrze z 20D na inny w podobnym zakresie ogniskowych. Nie bardzo uśmiecha mi się zakup L-ki bo to wydatek rzedu 5000 zł. Na jaki sprzęt stawiacie i macie dobre doświadczenia ??? Mam oczywiście na myśli stałe światło 2.8
Obiektyw - Który z producentów niezależnych
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Gdybym miał taki problem jak Ty i w kieszeni jakieś 3 tys. zł. to bez wahania szukałbym 28-70/2.8L
Z producentów niezależnych...chyba tylko słynny Tamron :smile:Komentarz
-
A może to lężące chyba ciągle na allegro 28-80/2.8-4L?
tzn ja nie używałem tego szkła, ale na allegro leży, ma czerwoną literkę w nazwie (
), światło chyba nie takie złe....
Dokładnie jest tu:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55331796
Tylko szybciutko
(aukcje nie moja of course)
Komentarz
-
Komentarz
-
-
Na tym allegro odpada - potrzebuję obiektywu z zakupem na fakturę VAT. CZyli mówicie tamron ... hmmm widziałem dwa - jeden to 28-70 a drugi 28 - 80 - który lepszy jakościowo w połączeniu z 20D ??? Myslałem chwilkę o tokinie bo kiedyś miałem 19-35 35-4,5 i dość dobrze się sprawowała - wymieniłem na L kę i wówczas nie widziałem już nic innego co by ją mogło pobić. Tak czy inaczej potrzebuję drugie szkło działające jak dotąd moja sigma z manualem i teraz także z cyfrą. Więc który z tamronów proponujecie ???? Chyba, że ominąć ten przedział bo mam 17-40, 50mm i dokupić 70-200 L canonika i było by cool ???Analog i cyfraKomentarz
-
-
Podpisuję się pod tym dwiema rekami, poza canonem nikt mu nie podskoczy, a biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny bije na głowę nawet canona.Jedyny słuszny Tamron SP AF28-75mm f/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] MacroKomentarz
-
----> DarekSzu
Czt mogłbyś mi napisać jakie problemy masz z tym obiektywem przy 20D ?
Zamierzam kupić ten obiektyw, żeby zastąpić narazie kitowy. Wszelkie uwagi
napewno się przydadzą - z góry za nie dziękuje.Komentarz
-
Obiektyw chodzi i działa ale...... ostaość uzyskiwana jest poniżej mojego minimum - szkła zastasowane w tym modelu nie spełniają wszystkich niezbędnych wymagań jakościowych jakie stawiają matruyce cyfrowe - nie był przecież korygowany pod kątem użycia do tego typu sprzetu. Jego następca 24-70 EX DG zapewne byłby dużo lepszy od tego. Mam co prawda do niego dużą sympatię i nadal używam jako nieziemskie szkło z analogiem przy pstrykaniu na diapozytywach - ale musze wymienić
P.S. a gdzie najlepiej kupić tego tamrona ????Analog i cyfraKomentarz
-
A może Tamron AF 17-35mm f/2.8-4 SP Di LD cena zbliżona a IMHO lepiej mieć mniej na dole niż więcej na górze (w przypadku cyfry). Szersze DOF może się przydać a w gorszym świetle szerszy kąt Ci to ułatwi.
Obiektyw strasznie chwalony min. przez Mike Johnston'a :
a na http://www.fredmiranda.com/ polecany przez 100% testujących co jest chyba znaczącym wynikiem. Sam się do niego przymierzam...Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550exKomentarz
-
A skad wiesz czy kolega nie ma juz czegos szerszego? Napisal wyraznie ze chce wymienic Sigme 28-70 2.8 na cos o takim zakresie i swietle a nie ze potrzebuje ogolnie szkla do cyfry. W stopce nie wypisal sprzetu wiec takie polecanie siekierki za kijek to uznalbym za lekkie zagalopowanie sieZamieszczone przez mirhonA może Tamron AF 17-35mm f/2.8-4 SP Di LD cena zbliżona a IMHO lepiej mieć mniej na dole niż więcej na górze (w przypadku cyfry).
Komentarz
-
Witam - jak pewnie wielu z Was kiedyś, teraz ja szukam najlepszej jakosciowo opcji 28-70/80 do mojego eosa 3ki. Przagladajac forum - doszedlem do wniosku, ze chyba najlepszym wyborem dla mnie (ograniczonego finansami) bedzie:
Tamron SP AF28-75mm f/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro - ale z tego co wiem, on jest przeznaczony do cyfrowek, choc wspolpracuje tez z analogami. Co to znaczy? Chodzi mi o duze powiekszenia (wystawy/plakaty) - czy przy takich rozmiarach bedzie jakas zauwazalna roznica (w porownaniu z obiektywami dedykowanymi do analogow)?
Czy moge prosic wlascicieli tego obiektywu o przyslanie jakis probek mailem?
z gory sedecznie dziekuje
Pozdrawiam
MaciejKomentarz
-
Optymalizowany do cyfrówek - czytaj: nie udało się zachować jakości optyki, tak by obraz był dobry na całej powierzchni, czyli na brzegach kadru będzie winietować, krzywić i mydlić.Komentarz
Komentarz