Pytanie o ekspozycję w 40D i lampę 580EXII

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzesiek24264
    • 2008
    • 3

Pytanie o ekspozycję w 40D i lampę 580EXII

Witam forumowiczów. Nie znalazłem przeglądając forum odpowiedzi na mój problem. Otóż mam niedawno kupiony 40D i lampę jak wyżej. Przy ustawieniu aparatu na priorytet przysłony, zresztą na innych też, pokazywana jest właściwa ekspozycja - na zero ok, na minus za ciemno i na plus za jasno. W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
    Poza tym pytanie jak zrobić zdjęcie bez użycia lampy bez jej wyłączania, bo przecież robiąc zdjęcia raz z lampą raz bez niej chyba nie pstrykacie bez przerwy wyłącznikiem.
    Dzięki z góry za odpowiedzi.
    5D MKII | 40D | C70-200 2.8 L IS | C24-70 2.8 L | C24 1.4 L | 580 EXII
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez grzesiek24264
    W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
    A próbowałeś przeczytać instrukcję obsługi ? Bo to co napisałeś powyżej jest bzdurą...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• brunovis
      Coś już napisał
      • 2008
      • 62

Poza tym pytanie jak zrobić zdjęcie bez użycia lampy bez jej wyłączania, bo przecież robiąc zdjęcia raz z lampą raz bez niej chyba nie pstrykacie bez przerwy wyłącznikiem.
      Jak zakładam lampę to po to aby jej używać. Gdy chcę zrobić zdjęcie bez, to pstrykam przełącznikiem :-D, ale nie bez przerwy - bo w przerwach robię zdjęcie :-D
      Edit:
      Jak Ci się nie podoba pstrykanie to CF w aparacie

Komentarz

• MaciekH
        Uzależniony
        • 2006
        • 662

W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
        Tylko przy ustawionym pomiarze światła na wielosegmentowy, aparat zmienia ekspozycje uwzględniając obecność lampy, w innym trybach światłomierz działa tak jakby jej nie było.

W CF możesz sobie wyłączyć błysk, jeśli chcesz używać lampy np tylko do wspomagania AF.

Ale przedewszystkim, poczytaj instrukcje! Tam są jasno sformułowane odpowiedzi, na pytania które zadałeś...
        20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Witam forumowiczów. Nie znalazłem przeglądając forum odpowiedzi na mój problem. Otóż mam niedawno kupiony 40D i lampę jak wyżej. Przy ustawieniu aparatu na priorytet przysłony, zresztą na innych też, pokazywana jest właściwa ekspozycja - na zero ok, na minus za ciemno i na plus za jasno. W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
          Dzięki z góry za odpowiedzi.
          Co do przeczytania instrukcji - bardzo dobrze ci koledzy radzą. A potem przełącz aparat w tryb M.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez Merde
            Co do przeczytania instrukcji - bardzo dobrze ci koledzy radzą. A potem przełącz aparat w tryb M.
            I to by było tyle na temat.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...