Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Rozprawić się z fot. makro- najlepszy sprzęt za rozsądną cenę
Rozprawić się z fot. makro- najlepszy sprzęt za rozsądną cenę
Witam. Od jakiegoś czasu interesuję się fotografią makro, niestety ilość przeszkód technicznych jest spora, że tak powiem. Obecnie nie mam pojęcia w która stronę iść, aby osiągnąć lepsze rezultaty, jednoczesnie nie wydając tysięcy na sprzęt- w końcu to amatorka
Obecnie używam Canona 400D, z mieszkiem m42 i tego typu obiektywami (głównie Heliosem 44-M4 i jakimś 135mm noname). Niestety GO jaką daje ten zestaw jes minimalna i naprawdę cięzko zrobić dobre zdjęcie, dlatego szukam porady kogoś bardziej doświadczonego
wyjścia, które widzę: 1. Zakup konwertera canon fs>fd i obiektywu macro pod fd (może być kosztowne)
2. Zakup Sonnara/Takumara 135mm do mieszka (podobno to najlepsze obiektywy w tej klasie ogniskowych pod m42, więc może byłaby poprawa)
3. Przejście na raynoxa, co jest chyba najłatwiejsze i najtańsze, no i najbardziej dla mnie podejrzane, że tak świetne efekty się otrzymuję tą soczewką...
4. Przeróbka mieszka na system Canona, z tym że i tak wtedy wydałbym ok 700zł, a posiadam tylko jeden obiektyw FS (Ultrasonic 28-105mm f3.5-4.5) i nie wiem czy się nada do makr
Byćmoże jest jeszcze coś, czego nie wiem, ale nie mogę się zdecydować między tymi rozwiązaniami... Gdyby ktoś miał jakieś doświadczenie i osiągał fajne efekty w makrofotografii, to bardzo proszę o radę
Jeśli ktoś chce zobaczyć jakie efekty daje mój obecny zestaw,to na plfoto mam kilka zdjęć: http://plfoto.com/105877/autor.html
IMO wyjścia które opisałeś nie dadzą Ci o wiele lepszych efektów niż te które widzę na Twoich zdjęciach. Sam jestem na podobnym etapie. Sonnar 135 nie będzie o wiele lepszy (miałem go), nadal mała GO i ciemno bo tylko f/3,5, z pierścieniami lub mieszkiem jeszcze ciemniej. Przejście z ef (napisałeś fs) na fd, to tylko pogorszenie jakości optycznej, bo przejściówka ma w sobie dodatkową soczewkę. Jeśli chodzi o raynoxa to nie próbowałem, ale na co Ty chcesz go zakładać?? Jeśli na 28-105, to może to dać jakiś efekt ale nie jestem pewny czy Cie to zadowoli. Przeróbka mieszka na ef dużo też Ci nie da bo 28-105 nie jest szkłem makro, poza tym jest stosunkowo ciemny.
Myślę, że najlepsze wyjście w Twoim przypadku to odłożyć kasę i zakupić obiektyw makro np. 100/2,8 Macro, na allegro jakiś czas temu widziałem używkę za 800zł.
Ja próbowałem się też bawić 85/1,8 i pierścieniami kenko, ale to też nie daje takich efektów jak obiektyw makro.
...
Myślę, że najlepsze wyjście w Twoim przypadku to odłożyć kasę i zakupić obiektyw makro np. 100/2,8 Macro, na allegro jakiś czas temu widziałem używkę za 800zł.
Ja próbowałem się też bawić 85/1,8 i pierścieniami kenko, ale to też nie daje takich efektów jak obiektyw makro.
Dokładnie tak też pomyślałem: C 100 Macro to jest to. Wywaliłem te wszystkie duperele: Sonnara, mieszki, pierścionki - miałem tego po Praktice. Dotatkowo zyskujemy rewelacyjny obiektyw portretowy z szybkim AF, pięknym bokehem, zero CA, ostrość super.
Nie wiem, czy warto. To obiektyw do bardzo specjalnych zastosowań. Raczej w studio niż w plenerze. Poza tym nie załatwi Ci większej GO. Osobiście używam 100,2,8 Macro. Jak brakuje skali, to wspieram się pierścieniami Kenko. Jest jeszcze EF180/3,5 Macro, który pozwala na tę samą skalę, co 100-ka ale z większej odległości, co ma znaczenie przy płochliwych robalach. Z drugiej strony, ze względu na większą ogniskową, pierścienie powodują mniejszy przyrost skali odwzorowania. Coś za coś.
Jest jeszcze EFs 60mm Macro, który także daje fajne rezultaty, z tym, że nie jestem pewien, czy da się się podpiąć Kenko bo to inny bagnet. No i oczywiście nie pasuje do pełnej klatki, więc nie jest to zbyt rozwojowe rozwiązanie.
Hm, czemu w plenerze się nie sprawdzi tamten sprzęt?
W tej sytuacji rozsądne wydaje się rozwiąznie Pana Arkadiusza Stopy... 100mm/2.8 Macro w mieszku- choć czy to z kolei poprawia GO? :P Ale z tego co widać na Jego zdjęciach to jest lepiej (o ile rzeczywiście tym robi zdjęcia). U mnie wystarczy że ruszę się o 1mm i ostrość pada w niewłaściwym miejscu :/
[quote=Szorstki;573496]Hm, czemu w plenerze się nie sprawdzi tamten sprzęt?[quote]Mała odległość obiektowa, mała GO.
W tej sytuacji rozsądne wydaje się rozwiąznie Pana Arkadiusza Stopy... 100mm/2.8 Macro w mieszku- choć czy to z kolei poprawia GO? :P Ale z tego co widać na Jego zdjęciach to jest lepiej (o ile rzeczywiście tym robi zdjęcia). U mnie wystarczy że ruszę się o 1mm i ostrość pada w niewłaściwym miejscu :/
Nie wiem. Bawiłem się kiedyś miechem i wg mnie w plener to jest ze względu na gabaryty strasznie nieporęczne. Zastanawiam się, jak często potrzebujesz powiększeń większych niż to, co daje 100+pierścienie. Tym naprawdę można oglądać strukturę oka owada. Od biedy można dołożyć kolejny komplet pierścieni ale zaczyna się robić ciemno. Oczywiście z miechem będzie dokładnie to samo.
Nie ma magicznych sposobów na powiększenie GO. Jedyny skuteczny to przymykanie przysłony. Obiektywy macro nie gwarantują wcale większej GO. One po prostu są konstrukcyjnie tak wykonane, żeby minimalna odległość obiektowa była możliwie mała oraz żeby dyfrakcja nie zjadała ostrości na dużych przysłonach.
Można sztucznie powiększyć GO - wystarczy zrobić kilka zdjęć owada z GO w różnym miejscu i potem je połączyć w PS. Efekty tego są niesamowite - tylko trzeba troszkę smykałki do klocków lego
Można sztucznie powiększyć GO - wystarczy zrobić kilka zdjęć owada z GO w różnym miejscu i potem je połączyć w PS. Efekty tego są niesamowite - tylko trzeba troszkę smykałki do klocków lego
Aha, tylko nie zapomnij go wcześniej zamrozić ciekłym azotem.
Komentarz