Jasna stałka czy zoom?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • CrazyEyesDogg
    Bywalec
    • 2008
    • 201

Jasna stałka czy zoom?

Słuchajcie co lepiej kupić jasną stałke czy zoom?

Mam 50mm 1.8, znudził mi się trochę :P Postanowiłem kupić jakiś 'lepszy' jasny obiektyw no i z szybkich oględzin allegro oto moje typy:

http://allegro.pl/item504271523_sigm...cja_2lata.html

http://allegro.pl/item498410936_tamr...teraz_f_v.html

http://allegro.pl/item499687312_tamr...fv_lublin.html

lub stałoogniskowe szkła:

http://allegro.pl/item504969533_kup_...owa_f_vat.html

http://allegro.pl/item501066309_usm_...cro_f_2_8.html

http://allegro.pl/item500469648_cano...ncja_50mm.html

Mój budżet to ok. 1200zł.

Obiektywy z aukcji to tylko przykłady Co proponujecie?
    .
  • Mariusz_C
    Uzależniony
    • 2007
    • 577

Było już o tym dużo, poczytaj sobie na forum, ale najlepiej pod cropa tamrona 17-50 sobie kup z zoomów, a jeśli wybierzesz stałki to 50/1,4 albo 85/1,8, najlepiej obydwa.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• CrazyEyesDogg
      Bywalec
      • 2008
      • 201

Zamieszczone przez Mariusz_C
      50/1,4 albo 85/1,8, najlepiej obydwa.
      Aż taki bogaty nie jestem żeby od razu dwa słoiki na raz wziąć
      .

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

Zamieszczone przez CrazyEyesDogg
        Mam 50mm 1.8, znudził mi się trochę :P
        a powiedz mi dlaczego C50 f1.8 już Ci 'znudził się'. Będzie łatwiej coś doradzić.
        Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Mariusz_C
          Uzależniony
          • 2007
          • 577

Zamieszczone przez CrazyEyesDogg
          Aż taki bogaty nie jestem żeby od razu dwa słoiki na raz wziąć
          Napisałeś 1200zł, więc za tę kwotę możesz mieć każde z tych szkieł, ale nie wszystkie na raz. Jeśli chodzi o to, które lepsze i które najpierw wybrać to zdecyduj sam, bo wszystkie są dobre i wszystkie warto mieć.
          Jeśli Ci się znudziła 50/1,8 to możesz kupić 85/1,8, jest o wiele lepsza.
          Ostatnio edytowany przez Mariusz_C; 9775.
          5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• CrazyEyesDogg
            Bywalec
            • 2008
            • 201

Zamieszczone przez robgr85
            a powiedz mi dlaczego C50 f1.8 już Ci 'znudził się'. Będzie łatwiej coś doradzić.
            Plastik, brak podziałki, pierścień ostrości, gorszy bokeh niż w 1.4 już nie wspomnę o 85mm...

Starczy?

No to biorę tego Tamronka chociaż coś w środku mówi, bierz tego 85mm... No ale on jest trochę mniej uniwersalny niż obiektyw typu 'zoooooom' :P

A może ktoś jest w posiadaniu tego i tego? I powie nam który używa częściej
            .

Komentarz

• djcargo
              Początki nałogu
              • 2007
              • 353

Pokazałeś szkła do zupełnie różnych zastosowań (stałki) i z różnymi zakresami (zoomy).
              Wszystko zależy do czego potrzebujesz szkła i jakie ogniskowe Cię interesują.
              Regulamin pkt 8.

Komentarz

• fahrenheit
                Początki nałogu
                • 2008
                • 360

tak czytam co napisałeś i mam mętlik. Chcesz makro, bo tego nigdzie nie napisałeś a 2 obiektywy to makro. Tamron 17-50 i 28-75 to dwa zupełnie różne zastosowania. Co do 17-50 nie wiem, ale 28-75 na cropie genialne, jako uniwersalny zoom, portret zoom, dużo godzej krajobraz zoom czy szkło reporterskie ( nie do tego jest). Sigmy bym do Canona nie podpiął. Nie pytaj czemu - raz chciałem być oryginalny, nie słuchałem kolegów, źle na tym wyszedłem. Od tamtej pory jak mówią,że się sparzyli i nie warto to sam łapek w ogień nie pcham. 85 szczerze odradzam. Na cropie to 135 więc raczej mało użyteczny/uniwersalny wynalazek. 50 1.4 to szkło grymaśne, bo na 1,4-1,8 przekadruj nie gubiąc ostrości, coś jak taka gra,że nożem między palce masz trafić. Robisz wolno jest okej, zapomnisz się, zrobisz szybko i jest tragedia. Jak chcesz się bawić, robić fajne efekty i gdy inni się martwią,że ich 2.8 nie daje rady a ty masz jeszcze szansę coś pokazać to warto.

Komentarz

• patric89
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 336

NIe określiłeś sie po co Ci nowe szkło jakie bedzie miała zastsowanie??
                  Patrzyłem na twoją stopke w przedziale 18-28mm masz tylko kita więc dobrze by było go zastąpić tamronikiem 17-50
                  A jeżęli stałka to canon 60mm Macro bo bardzo dobrze go oceniają lub 85mm f1,8 (wkońcu 50mm już masz)
                  Pozdrawiam
                  5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• Jago
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1503

CrazyEyesDogg ...Słuchajcie co lepiej kupić jasną stałke czy zoom?........

Stałka będzie lepsze od zoomu Bierz Canona 85/1,8.
                    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• fahrenheit
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 360

Jago, patrick skąd wasza miłość do 85? Podpieliście ją kiedyś do 450, macie telezooma i robicie na nim 90% ujęć na 85x1.6. 135 mm!! to już trzeba kawałek odejść, żeby coś pokazać więcej/szerzej. AF cudowny, światło też, ale na cropie to nie jest uniwersalne szkło tylko stricte zadaniowe

Komentarz

• Jago
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1503

Zamieszczone przez fahrenheit
                        Jago, patrick skąd wasza miłość do 85? Podpieliście ją kiedyś do 450, macie telezooma i robicie na nim 90% ujęć na 85x1.6. 135 mm!! to już trzeba kawałek odejść, żeby coś pokazać więcej/szerzej. AF cudowny, światło też, ale na cropie to nie jest uniwersalne szkło tylko stricte zadaniowe

Jeśli chodzi o mnie, to mam inną miłość niż Canon 85/1,8 ;-) Zresztą spójrz w moją stopkę a zobaczysz jaką mam stałkę. Jeśli chodzi o 85/1,8 to jest to bardzo dobry obiektyw w tym przedziale cenowym. Jak ktoś ma stałkę 50 to wiadomo, że następny krok zrobi w dół lub w górę w zakresie swoich ogniskowych. Jak ktoś nie potrzebuje ciut szerzej (a tak jest chyba w przypadku naszego kolegi), to zasadnym będzie 85/1,8. I stąd moja sugestia. A że jest to szkło zadaniowe a nie uniwersalne, to zgadzam się z Tobą. Pozdrawiam.
                        C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• blum
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 509

Zamieszczone przez fahrenheit
                          skąd wasza miłość do 85? Podpieliście ją kiedyś do 450, macie telezooma i robicie na nim 90% ujęć na 85x1.6. 135 mm!!
                          nie wazne czy do 450, do jakiegokolwiek cropa 1.6 i mam tele ale nie zooma bo to dalej stalka :wink: tak czy inaczej nigdy mi nie przeszkadzal brak uniwersalnosci tego szkla. kocham ten zakres na cropie :grin:

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Zamieszczone przez blum
                            ... do jakiegokolwiek cropa 1.6 i mam tele ale nie zooma bo to dalej stalka ...
                            Możesz to zdanie napisać raz jeszcze ale po polsku, ponieważ w obecnej formie nic z niego nie wynika?
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• banan82
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1165

na cropie stalki nie maja takiego kopa jak na FF. Osobiscie nie bralbym 85tki na cropa a 50tke oraz 28 1.8 jak najbardziej. Zoom to ewentualnioe 17-55 2.8 lub tamron 17-50. Innych alternatyw na cropa nie widze w tym zakresie w zasadzie. Glupota jest podpinianie 24-70 lub 24-105 do cropa. No chyba ze ktos lubi tylko tele
                              5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                              Crazy Apple Fanboy
                              Ex Linux User

Komentarz

Pracuję...