Jak używać szarej karty?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wladbur
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 21

Jak używać szarej karty?

Przeglądając wątki na ten temat na kilku forach foto można uzyskać różne odpwiedzi na zadane pytanie jak w temacie a mianowicie że:
    - szara karta służy tylko do pomiaru ekspozycji+korekta ekspozycji
    - szara karta służy do pomiaru ekspozycji+ustawianie balansu bieli
    - szara karta służy do ustawiania balansu bieli
    Która z tych odpowiedzi w końcu odpowiada jak najbardziej prawdzie?
    I drugie pytanie czy szarą karte można używać do postprocessingu podobnie jak karty Whibal ( za pomocą narzędzia kroplomierza w photoshopie) głównie interesuje mnie obróbka plików JPG?
    Canon 300D, KIT
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Ja obstawiam druga kreske

Ekspozycja wiadomo...
    * z karta przed obiektywem... Manual tez wiadomo... Karta i krecimy

Balans bieli tez prost sprawa...
    Robisz zdjecie karty i podstawiasz jako "custom". Wychodzi czesto lepiej jak w/g bialej kartki (reklamowanej w instrukcji), na ktorej czesciej wychodza przeklamania.

Co do postprocessingu to nie wiem... Nie lepiej ja jednak wykorzystac juz na etapie fotografowania? Jedna fotka na custom wb i przystawic sie ze swiatlomierzem do sprawdzenia ekspozycji...
    ...

Komentarz

• Pszczola
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1760

W bardzo wielkim uproszczeniu:
      Jesteśmy polskim dystrybutorem renomowanych marek oferujących sprzęt i akcesoria foto/wideo: Manfrotto, Avenger, Gitzo, Linhof i innych.
      EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• ToMo
        Coś już napisał
        • 2005
        • 93

Właśnie dzisiaj znalazłem wzór szarej karty na okładce książki "Szkoła fotografowania National Geographic" - jest napisane, że przeciętna scena odbija 13% padającego na nią światła - jednak stosuje się 18-procentowe szare tablice - może się komuś przyda - stosując tę kartę dla większości obiektywów należy zwiększyć ekspozycję o pół przesłony - przy zdjęciach np. śniegu zmniejszamy ekspozycję o pół przesłony - dzięki zastosowaniu tej metody zdjęcia powinne wyjść bardziej szczegółowe i z lepszą fakturą ...
        50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX

Komentarz

• wladbur
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 21

Jeszcze proszę o rozwianie moich wątpliwosci co do tego jak powinna być ustawiona w trakcie pomiaru ekspozycji tżn. czy musi wypełniac cały kadr i jak powinna być ustawiona względem żródła światła bo tu też zdania są podzielone.

pozdrawiam wladbur
          Canon 300D, KIT

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Ustawienia w zaleznosci od ustawienia aparatu...

Matrycowy wymaga calego kadru, ale jesli pomiar swiatla jest tylko w czesci (dla przykladu to 9.5% czy punktowy) to wystarczy podstawic ja tylko tam i boki kadru moga byc wypelnione czyms innym.

Poczytaj w instrukcji... Przy 20D tam mniej wiecej namalowali ktory pomiar jak dziala. Tak samo ile trzeba wypelnic kadru jako wzorzec WB.

A ustawienie wzgledem zrodla... No wlasnie... Zdania podzielone... Poeksperymentuj i zobaczysz co i jak
            Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
            ...

Komentarz

• adamek
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2265

Ja na przykład nie używam, a zamiast tego wolę mierzyć pomiarem punktowym w paru miejscach.
              Miłego dnia
              adam jastrzębowski
              cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
              tu tu

Komentarz

• Szymon

Zamieszczone przez wladbur
                Jeszcze proszę o rozwianie moich wątpliwosci co do tego jak powinna być ustawiona w trakcie pomiaru ekspozycji tżn. czy musi wypełniac cały kadr i jak powinna być ustawiona względem żródła światła bo tu też zdania są podzielone.

pozdrawiam wladbur

polecam ten tekst

Komentarz

• wladbur
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 21

Dzięki myśle, że moje wątpliwości zostaly rozwiane. Reszta to juz wypróbować to w praktyce

pozdrawiam wladbur
                  Canon 300D, KIT

Komentarz

• Diabeł
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 360

Zamieszczone przez ToMo
                    przy zdjęciach np. śniegu zmniejszamy ekspozycję o pół przesłony ..
                    Zwiększamy ekspozycję, korekcvja na plus czyli prześwietlamy. Inaczej będziesz miał szary śnieg a nie biały
                    Moje zdjęcia
                    Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• CYNIG
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 694

Zamieszczone przez Diabeł
                      Zwiększamy ekspozycję, korekcvja na plus czyli prześwietlamy. Inaczej będziesz miał szary śnieg a nie biały
                      Masz racje, ale gdyby pomiar byl dokonywany "ze sniegu" a nie z szarej karty, a o takim wlasnie pisal ToMo. Przy pomiarze z karty korekcja na "+" jest juz moim zadniem bezzasadna jesli chcemy otrymac "normalne zdjecie"
                      https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

Pracuję...