Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
dział dla początkujących więc może wątek nie zostanie odrazu usunięty
jeżeli tutaj nie pasuje to proszę przenieść do hydeparku mimo to że pytam całkowicie poważne!
ostatnie zdjęcie z puszki ma numer 9798, czyli niedługo dojdzie do 10000, tyle że liczba w nazwie zdjęcia jest 4 cyfrowa i zastanawiam się co się stanie? będzie szło na nowo od zera czy jest możliwość żeby kolejne zdjęcia były numerowane 10001..10002 i tak dalej?
do zgrywania zdjęć używam lightrooma
pytanie może wydawać się śmieszne, może nawet takie jest, ale po prostu ciekaw jestem - więc pytam
PS: jaką wytrzymałość według producenta ma migawka w 350D? 30000 klapnięć?
jeszcze 202 wciśnięcia spustu i się dowiesz
co do migawki to i tak różnie bywa, czasem wytrzyma mniej czasem dużo duuuużo więcej był gdzieś wątek gdzie się chwalili wszyscy ile mają na liczniku na danym body byli też tacy co pisali po ilu im padło
a jest jakiś dodatkowy efekt? coś ala to co się dzieje w windowsowym pasjansie jak się wygrywa? ;p jakiś mały pokaz świetlny albo chociaż mała fontanna wysuwająca się z aparatu? albo jakiś darmowy upgrade typu 5kl/s zamiast 3 się nagle robi? ;p
czy może to tak jest ale nikt nie chce mówić i trzeba samemu zobaczyć? ;p
dzięki za informacje
gdzieś coś czytałem tutaj na forum, że ktoś zrobił jakiś program do zrzucania zdjęć który właśnie przemianowywał kolejne zdjęcia na 10001 zamiast 0001, tylko nie mogę znaleźć, może ktoś z Was kojarzy gdzie i co to było?
tak jak pisze arturs, zmienia się nazwa folderu z 100 na 101 i znowu od początku się zaczyna liczenie. Może też się zmienić z 101 na 102, albo ze 102 na 103
Mi ostatnio 350d wyświetlał błąd "folder name full", ale wcześniej to licznik się kulturalnie przekręcał do 0001?, a nazwy folderów rosły dalej...
Co do wytrzymałości migawki - miałem w planach zakup lampy, ale 40d coraz bardziej kusi bo wg nazw folderów mogę stwierdzić, że w moim wytrzymała już ponad 40000 klapnięć, a słyszałem coś o 50000
Jednak bardziej niż migawka, doskwiera mi matryca która się po tych 40k wypaliła trochę
Nie jestem pewien czy dobrze rozumuję ale wg mnie nazwa folderu w stylu 31x i nazwa pliku 1xxx, jeśli nigdy nie kasowałeś ustawień w aparacie, po połączeniu 311xxx da numer kolejnego zdjęcia zrobionego tym aparatem czyli oznacza to że doszedłeś do zdjęcia coś koło 31160
(btw może to jest oczywiste, ale ja instrukcji nie wyciągałem nawet z pudełka :P )
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
no wlasnie to jest dziwne :P bo moge zrobic format karty, zapchac ja 140 raw'ami, wrzucic karte do komputera i zobaczyc 3 katalogi :P w jednym 10 fotek, w drum 100 a w trzecim 30. Nie jestem w stanie tego zrozumiec :\
Nie jestem pewien czy dobrze rozumuję ale wg mnie nazwa folderu w stylu 31x i nazwa pliku 1xxx, jeśli nigdy nie kasowałeś ustawień w aparacie, po połączeniu 311xxx da numer kolejnego zdjęcia zrobionego tym aparatem czyli oznacza to że doszedłeś do zdjęcia coś koło 31160
(btw może to jest oczywiste, ale ja instrukcji nie wyciągałem nawet z pudełka :P )
Jak masz folder NYY i numer zdjecia, YYXX,to nakłada się to na siebie jak (N-1)YYXX
Mam pytanko również odnośnie folderów wiec się podepnę.
Zrobiłem za pomocą aparatu nowy folder. później zrobiłem jeszcze 1 i teraz mam na aparacie 103-0255 nazwę zdjęcia a chciałbym wrócić do 100-0... W aparacie mam tylko utwórz nowy. Formatowanie karty, przywracanie ustawień fabrycznych nic nie daje W instrukcji tez nic nie znalazłem. Moge jakos wrocic do katalogu 100-XXXXX ?
Komentarz