Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam!
Wielu użytkowników forum posiada w swoim wyposażeniu Sigmę 70-300 APO Macro II. Wielu także stosowało szkła na M42. Mam w związku z tym pytanie:
Zastanawiam sie nad szkłem tele a ponieważ kasy nie za wiele zostało po zakupie 300D rozważam zakup:
- wspomniana Sigma
- JUupiter M21 200/4 lub Pentacon 200/4
Oczywiście zdaję sopbie sprawę ze pierwsze szkło to zoom a M42 to stałoogniskowe oraz że brak AF na M42. Chodzi natomiast o to, czy porównując te szkła przy ogniskowej 200mm, jakość SIgmy będzie bardzo na '+' czy na odwrót.
Czy zdjęcia przy wspomnianych M42, procentowo będą częsciej nieostre niż Sigmy - czytałem że Sigma ta też ma problemy z AF przy dłuższych ogniskowych.
Wreszcie myślę też o zakupie niewielkim kosztem konwertera razy2 na M42- co wydłuższy mi ogniską do 400mm + crop (w razie potrzeby).
Krótko więc- czy ktoś używał w/w szkieł na M42 i po przesiadce na szkła EF stwierdził ze było warto wydac więcej kasy?
Pytam bo zakup szkieł na M42+ konwerter to ok 200zł (prześciówkę już mam i używam) zaś Sigmy to 900 zł więc spora różnica i wolę zapytać przed zakupem.
Konwertery na m42 to mozna sobie najwyzej jako krazek do hokeja albo ciezarek uzywac. Nie licz ze bedziesz mial super 400mm. Podejzewam, ze duzo lepsza jakosc uzyskasz skalujac 200% jakims lepszym algorytmem crop'a jak za pomoca tego TC.
Dlugie pentacony ponoc cienkie sa, a za taki porzadny juz Sonnar 200/2.8 z 500 zł trzeba dać.
Tak AF ma problemy z wyrabianiem sie przy 300 mm jesli obiekt jest maly np. ptaszki, po za tym silniczek od AF sporo zre baterie.
M42 bedzie duzo ciezsze napewno. Niewiem jak w 300D, ale w 350D ciezko sie ostrzy manualnie przy dlugich ogniskowych (male pole w wizjerze).
Niewiem jesli "tylko jako tele" moze bym sie sklanial na M42,ale jesli chcesz cos jeszcze, no to sigma bardziej uniwersalne ogniskowe, a ma jeszcze makro 1:2.
No i porzadne tele na M42 tez kosztuje...
Jakosc przy ogniskowej 200mm i przy przyslonie powiedzmy 8 bedzie porownywalna, moze bardziej na korzysc sonnara nawet. A i trzeba pamietac o korekcji ekspozycji przy m42 - inaczej mierzone swiatlo troche.
Konwertery na m42 to mozna sobie najwyzej jako krazek do hokeja albo ciezarek uzywac.
mowisz tak generalnie czy konkretnie o 200/400mm ? bo ja (i znajomi) maja Sonnara 135mm na M42 i jest OK! sa trudnosci z ostrzeniem w 300d (bo ma maly wizjer) ale jest to niezle rozwiazanie dla ludzi z malymi zasobami kasy...
wiec jesli konkretna osobe nie przeraza manualne ostrzenie to telelens na M42 jest niezlym rozwiazaniem, a jak sie trafi dobry lesik - Sonnar czy cus - to juz gr8!
No ale nie poruszyliscie jeszcze najgorszego w tej calej zabawie. Ostrzenie to pestka przy m42 Po tym jak juz czlowiek elegancko wysotrzy trzeba domknac przyslone ... a wtedy zaczyna sie robic paskudnie ciemno. Jesli w tym momencie obiekt sie poruszy to przechlapane bo trzeba znowu ustawic pierscien przyslony na najmniejsza wartosc ponownie wyostrzyc i zabawa zaczyna sie od nowa.
Poza tym pozostaje sprawa korekcji ekspozycji. Sporo robilem ostatnio makro wlasnie m42 i pociac sie szlo czasami bo w zaleznosci od ilosci swiatla musialem zmieniac korekcje nie tylko o pewna dzialke ale takze z + na - i odwrotnie. I za cholere nie moglem wybadac dlaczego tak sie zmieniaja te wartosci. Takie same objawy mialem przy Industarze i Heliosie wiec to chyba nie wina jednego z nich.
Ogolnie jednak dobra 135 Sonnara badz 180 (to jest szklo rewelka) to sa naprawde wysokiej klasy obiektywy.
Po tym jak juz czlowiek elegancko wysotrzy trzeba domknac przyslone
... a wtedy zaczyna sie robic paskudnie ciemno. Jesli w tym momencie obiekt sie poruszy to przechlapane bo trzeba znowu ustawic pierscien przyslony na najmniejsza wartosc ponownie wyostrzyc i zabawa zaczyna sie od nowa.
to racja - jest zabawa. dlatego ja nie cykam swoim Sonnarem 135mm dynamicznych klimatow - a raczej zdjecia pozowane, lub corka w piaskownicy, lub slimaki
Zamieszczone przez McKane
Poza tym pozostaje sprawa korekcji ekspozycji. Sporo robilem ostatnio makro wlasnie m42 i pociac sie szlo czasami bo w zaleznosci od ilosci swiatla musialem zmieniac korekcje nie tylko o pewna dzialke ale takze z + na - i odwrotnie. I za cholere nie moglem wybadac dlaczego tak sie zmieniaja te wartosci. Takie same objawy mialem przy Industarze i Heliosie wiec to chyba nie wina jednego z nich.
nic takiego ja nie mam. wogole. wiec sie dziwie, o czym piszesz.
Zamieszczone przez McKane
Ogolnie jednak dobra 135 Sonnara badz 180 (to jest szklo rewelka) to sa naprawde wysokiej klasy obiektywy.
true.
podsumowujac: za niewielka kase jest fajny obiektyw, ale trzeba sie napracowac
ja kupiłem przejscie m42 za 46 zybla, a w komisie jupitera 4/135 za 40 zeta. Chodzi jak ta lala... foty mozna zobaczyc w mojej GALERII UZYTKOWNIKA.. dodalem dzis nową fotę...właśnie z jupitka Nie mam problemu z ustawieniem expo... wale na - 1/3 tryb AV i jest gitarra
O konwerterach tak ogolnie... Wszystkie (?) na m42 to tandeta z trzema elementami na krzyz... Duzo lepiej wyjdzie kupic konkretne tele m42 jak psuc jakosc dobrego sonnara marnym TC.
Chyba ze kupic jakiegos lepszego konwertera 2x na 7 elementach z powlokami i wogole. Ale to juz kasa nie taka.
Komentarz