Dylemat: 35L czy 5D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • amroz
    Uzależniony
    • 2006
    • 772

Dylemat: 35L czy 5D

Witam! Mam dylemat co zrobić. Posiadam 40d i obiektyw 50/1,4. Potrzebuje czegoś szerszego. w sam raz dla mnie byłby 35 L podłączony do 40d. A z drugiej strony gdybym kupił 5d to miałbym to samo na moim 50/1,4. Jak decyzja Waszym zdaniem byłaby rozsądniejsza? Jeśli kupiłbym teraz 35L to juz na dłuższy czas z racji finansów musiałbym pozostać przy tym body które posiadam. Zastosowanie to głównie ludzie, reporterka ale nie tylko.
  • himi
    Zablokowany
    • 2006
    • 2638

Szerszy i świetny jest 24mm 1,4. Polecam, 35 na 40d będzie nadal dość wąski. Mam zarówno 5d jak i 50 1,4. Używam tego tandemu regularnie i daje mi to dużo radochy. Ja bym poszedł w 5d...

Komentarz

• ryszardk
      Coś już napisał
      • 2008
      • 78

Jak przedmówca.... też poszedłbym do 5D
      http://klimrysfoto.pl
      5D 350D+BG-E3 C 50/1,8 C 24-105/4 580EX II

Komentarz

• Mellan
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1851

Zamieszczone przez amroz
        ... A z drugiej strony gdybym kupił 5d to miałbym to samo...
        Kłopot w tym, że to nie to samo - inny zakres GO.
        Kupienie piątki jak mówisz na dłuższy czas Cię zamrozi finansowo, a nie wykorzystasz możliwości 35L na 40D.
        Z kolei kupno piątki najprawdopodobniej wymusi na Tobie dokupienie czegoś więcej niż 50-tka.
        Trudny wybór... najlepiej wziąść 5D+35L
        C-F-K - forever

Komentarz

• Skipper
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1112

a jakie masz inne obiektywy i co fotografujesz...? to dosc istotne bo pamietaj ze 5D skroci Ci wszystkie obiektywy i moze sie nagle okazac ze nie masz juz kasy a brakucie Ci tele... kazdy tu ochoczo namawia do 5D ale warto to wziac pod uwage co czlowiek robi.. bo jak nie robi portretow wesel etc a przyrode to na cholere mu FF? niech kupi 35L albo nawet 24L jak mu szerokosci brakuje i po sprawie..
          Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• nowart
            Uzależniony
            • 2007
            • 809

Za przedmówcą. Również poszedłbym w kierunku FF. Oczywiście 35L to doskonałe szkło... ale na 5D
            Nie chodzi jednak tylko o samo szkło - pełna klatka da Ci nominalne 50mm - a widzę, że chyba tego Tobie brak. Poza tym znacznie lepsze wysokie czułości, lepsza głębia ostrości, lepsza kolorystyka itd. Ale co najważniejsze - pracę 50/1.4 docenisz dopiero na 5D - kup , nie pożałujesz.

Komentarz

• tom517
              Początki nałogu
              • 2007
              • 495

kup 24mm, bedziesz mial najszerzej i najjaśniej , puszke później zmienisz, za rok niewiele więcej zaplacisz za 5D mkII , ale 5D z 50mm 1.4 tez jest swietne , jak byś nie zrobil będzie dobrze, jesli tylko dla siebie fotografujesz to jednak wybralbym 5D z 50mm, jesli czerpiesz jakies korzysci $$$ z tego to dobrze miec rozne ogniskowe czyli np 24mm i 50mm i 40D, ale jesli postawic 35 z 40D kontra 5D z 50mm wybralbym 5D z 50mm

Komentarz

• Skipper
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1112

Zamieszczone przez Mellan
                Kłopot w tym, że to nie to samo - inny zakres GO.
                Zamieszczone przez nowart
                Poza tym znacznie lepsze wysokie czułości, lepsza głębia ostrości..
                inny zakres GO?
                a jakimz to cudem? kat widzenia obiektywu sie zmienia bo obraz pada na mniejsza powierzchnie sensora i stad zludzenie iz mamy wieksza ogniskowa ale GO sie nie zmienia bo to wynika z optyki obiektywu a nie wielkosci sensora na jaki obraz pada..

Chyba ze Mellan masz na mysli roznice miedzy obiektywami 35 i 50 to sie zgodze
                Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

Komentarz

• amroz
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 772

Zamieszczone przez Skipper
                  a jakie masz inne obiektywy i co fotografujesz...? to dosc istotne bo pamietaj ze 5D skroci Ci wszystkie obiektywy i moze sie nagle okazac ze nie masz juz kasy a brakucie Ci tele... kazdy tu ochoczo namawia do 5D ale warto to wziac pod uwage co czlowiek robi.. .
                  co do tele to nie będę płakał, mam jeszcze 85, 135 i 70-200. Ślubów robie mało, tylko jak cos przypadkowo się trafi. Fotografuje wszystko co mi w danej chwili pasuje (tak jak na stronie). Ostanio troszkę więcej ludzików. I to właśnie w tym temacie często brakuje mi miejsca żeby złapać więcej niż mogę. Szukam czegoś co dałoby mi dość duży kąt i małą głębie. I z tąd ten dylemat. A wiem że jak kupie jedno to nie szybko nazbieram na drugie.

Komentarz

• ArturBonoVox
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 684

5d, bedziesz zadowolony.

Komentarz

• Skipper
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1112

Zamieszczone przez amroz
                      co do tele to nie będę płakał, mam jeszcze 85, 135 i 70-200. Ślubów robie mało, tylko jak cos przypadkowo się trafi. Fotografuje wszystko co mi w danej chwili pasuje (tak jak na stronie). Ostanio troszkę więcej ludzików. I to właśnie w tym temacie często brakuje mi miejsca żeby złapać więcej niż mogę. Szukam czegoś co dałoby mi dość duży kąt i małą głębie. I z tąd ten dylemat. A wiem że jak kupie jedno to nie szybko nazbieram na drugie.
                      tylko pamietaj ze 200mm na cropie daje Ci jakies 320mm a na FF tylko nominalne 200mm... to naprawde duza roznica ktora, jesli dla Ciebie nie ma znaczenia to... bierz 5D

Komentarz

• Przemek Białek
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 832

inny zakres GO?
                        a jakimz to cudem? kat widzenia obiektywu sie zmienia bo obraz pada na mniejsza powierzchnie sensora i stad zludzenie iz mamy wieksza ogniskowa ale GO sie nie zmienia bo to wynika z optyki obiektywu a nie wielkosci sensora na jaki obraz pada..

Chyba ze Mellan masz na mysli roznice miedzy obiektywami 35 i 50 to sie zgodze
                        no to sie bardzo mylisz, przy FF masz mniejsza Go ze wzgledu na welkosc censora co mas sie do przekatnej kadru.

i tak zeby miec taka sama go przy tych samyh obiektywach w 5d potrzebujesz 2,0 a przy cropie 1,4

co do szkielka moze zastanow sie nad sigma 30 1,4 - jak trafisz dobry egzemplarz to bedziesz cholernie zadowolony i cenowo i jakosciowo
                        dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                        "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• amroz
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 772

z tego co piszecie to wnioskuję że wszystko co podpięte pod 5d daje lepsze obrazy niz na cropie. Coraz bardziej jestem skłonny do pełnej klatki.

Komentarz

• punky
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 483

inny zakres GO?
                            a jakimz to cudem?
                            przeczytaj dokladnie

porownianie bylo 40D+35L a 5D+50mm

autor napisal ze to to samo ,
                            a Mellan ze niekoniecznie bo bedzie inna GO
                            i ma racje ;]
                            R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• irekaro
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 262

ja bym wybrał 35 L. po pierwsze - 50 1.4 canona to jeden z gorszych obiektywów (optyczne.pl ). po drugie 5D za ten czas potanieje zanim uzbierasz na niego.
                              canon

Komentarz

Pracuję...