Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Chcę kupić zestaw jak w temacie (3 100 zł)
Głównym celem będą portrety i wydruki na A2. Stawiam dużo na jakość zdjęć pod względem szumów i rozdzielczości, ergonomia na drugim miejscu (na razie 50tka będzie jedynym moim obiektywem).
Czy mając na uwadze fotografię portretową ten zestaw będzie Waszym zdaniem odpowiedni?
Zależy mi niestety na każdej złotówce więc ewentualnie 40d byłby z 50mm f/1.4 USM (3 500 zł). Który bardziej polecacie?
Ja bym postawił na 40D z tanszym obiektywem , body masz duzo wygodniejsze i obliczone na wiekszą liczbę zdjęć pozatym żeby utrzymać wysoką jakość i niskie Iso to przydała by sie tobie lampa błyskowa do tego zestawu, różnica miedzy tymi obiektywami nie jest duża, mój szacunek budzi mordka sigmy 77mm , nie mniej 1.4 nie jest ostre w obu...
WiatruMistrz czytaj powyższy link. W wyniku poczytania różnych opinii i testów twierdzę, że 50tka sigmy jest dwa razy lepsza od 50tki canona pod wieloma względami. na 1.4 ma dużo lepszą ostrość (optyczne).
40d też kusi.
Ja polecam zestaw 1 (450d i sigma)
Sigma to super szkło canon wypada przy nim blado jedynie AF ma lepszy ale czy w fotografi portretowej koniecznie potrzebujesz szybkiego USM??
Sam posiadam 450d i nie moge powiedzieć nic złego o tym aparacie.
WiatruMistrz czytaj powyższy link. W wyniku poczytania różnych opinii i testów twierdzę, że 50tka sigmy jest dwa razy lepsza od 50tki canona pod wieloma względami. na 1.4 ma dużo lepszą ostrość (optyczne).
40d też kusi.
smocza_jama, nie twierdź tak nigdy na podstawie jednego testu, gdzie przetestowano 1 obiektyw (który mógł być super, ale również mógł nie być idealny). Weź szkło do łapy, zobacz jak działa, porównaj z innym i dopiero "twierdź", bo najwięcej o szkłach, body, itp. mają do powiedzenia osoby, które nigdy nie miały ich w ręku, a usłyszały cośod kogoś, kto też usłyszał od kogoś, itp.
Masz możliwość kupić przez net, to kup, sprawdź, a jak coś to zawsze możesz zwrócić bez podania przyczyny.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
zycze powodzenia. fajnie ze w tym jednym na dziesiec strzalow udalo sie uzyskac lepsza ostrosc. jesli nie przeszkadza Ci, ze pozostale dziewiec nieostrych w diably klatek moglo zawierac cos wartosciowego...
tez sie aktualnie modle nad 50/1.4 do cropa, ale z cala swiadomoscia niedociagniec szkla Canona, nie posune sie do az tak dramatycznego kroku, zeby uprawiac rosyjska ruletke w wykonaniu Sigmy
smocza_jama, nie twierdź tak nigdy na podstawie jednego testu, gdzie przetestowano 1 obiektyw (który mógł być super, ale również mógł nie być idealny).Weź szkło do łapy, zobacz jak działa, porównaj z innym i dopiero "twierdź", bo najwięcej o szkłach, body, itp. mają do powiedzenia osoby, które nigdy nie miały ich w ręku, a usłyszały cośod kogoś, kto też usłyszał od kogoś, itp.
To mój pierwszy sprzęt, nie mam możliwości do czego porównać. Musze opierać się na opiniach innych i testach,a moje zdanie nie wynika tylko z jednego testu. Np.:
"Nie mam informacji od klientów o jakichkolwiek problemach z tym szkłem. Pytałem też w innych SPC i niema reklamacji a ludzie są zachwyceni. Sam mam na SPC, mogę pożyczyć jak ktoś chce potestować. W mojej ocenie porównywałem go z zeiss 50/1.4 Zeiss Planar T* 1.4/50 ZS i jest od tego szkła lepszy, dużo lepszy jeśli chodzi o pracę pod światło, ostrość i rozkład kontrast. Canonem 1.4 tez fociłem ale odłożyłem go tak szybko jak dostałem Sigmę. Przy 1.4 nawet nie ma co porównywać."[1]
...i wiele innych opinii tego typu przekonują mnie do sigmy.
"Nie mam informacji od klientów o jakichkolwiek problemach z tym szkłem. Pytałem też w innych SPC i niema reklamacji a ludzie są zachwyceni. Sam mam na SPC, mogę pożyczyć jak ktoś chce potestować. W mojej ocenie porównywałem go z zeiss 50/1.4 Zeiss Planar T* 1.4/50 ZS i jest od tego szkła lepszy, dużo lepszy jeśli chodzi o pracę pod światło, ostrość i rozkład kontrast. Canonem 1.4 tez fociłem ale odłożyłem go tak szybko jak dostałem Sigmę. Przy 1.4 nawet nie ma co porównywać."[1]
...i wiele innych opinii tego typu przekonują mnie do sigmy.
Ale zdajesz sobie sprawę, że opinia którą przytaczasz jest zdaniem sklepu który te obiektywy sprzedaje, a nie użytkownika ? Te użytkowników wyglądają skrajnie różnie, z przewagą negatywnych. Znikąd się to raczej nie wzięło.
mam chwilowo to szkło, jest bardzo ostre ale od f/2.8,
f/2.8 - do 1.4 loteria
po przymknięciu do f/2.8 w zasadzie "sto na sto":-) trafia w cel,
kontrast zdjęć bardzo duży, aż za duży jak dla mnie,
AF działa trochę dziwnie, jakby 2 x ustawiał ostrość,
jestem tylko wieczorami w domu więc nie mam możliwości sprawdzić go w normalnych warunkach, jedno mogę powiedzieć, po lekkim przymknięciu baaardzo ostry.
f/3.2
Kilka miesięcy temu też szukałem tej sigmy .... i
poszperaj w archiwum - mam nawet stosy zdjęć testowych .. z tej 50-ki
ale ostatecznie
kupiłem canon 50 1.4 ....
Każdą sigmę która testowałem (łącznie 8 obiektywów - nie działała poprawnie z 450) - przeważnie jak dobrze z bliska ... to dalej FF albo BF ....
... co nie zmienia faktu że jak już trafiła to mega ostra od 1.4 .... ale co z tego ....
To szkło jest dla nikoniarzy bo z canonami nie działa AF ....
a co 50-ki canona to w pełni mega ostra od 2,2 ... więc nie jest tak źle
Jeszcze swego czasu miałem teorię, że AF w 450d jest za słaby i może z 40d/50d to szkiełko zadziała poprawnie ale nic mi o tym nie widamo ...
5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 IS, 70-200/4 IS, 24-105/4 IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
100 2.8 macro - sprzedam
Komentarz