Pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pyros

Pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki.

Witam

Jako, że jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać i przeprosić jeżeli powtarzam temat.

Od 2 czy 3 lat interesuję sie fotografią, ale wiadomo, że aparatem z marketu za 200zł wiele nie uda mi się zdziałać. Więc postanowiłem zakupić swoją pierwszą lustrzankę. Niestety budżet mam mocno ograniczony, 900zł to jest maksimum co mogę dać na dzień dzisiejszy. Są to pieniądze które odkładałem przez dłuższy czas i wątpie abym mógł coś jeszcze wyskrobać, ponieważ sytuacja na to nie pozwala.

Teraz przejdźmy do sedna sprawy. Wybór padł na Canona to jest pewne. Ale nie do końca wiem jaki model mogę za te pieniądze kupić. Póki co najbardziej zainsteresowany jestem modelem 350D, na allegro znalazłem kilka ciewych aukcji , mianowcie Klik 1 , Klik 2. tutaj pojawiają się pytania. Co sądzicie na temak przedstawionych aparatów, oraz czy model 300D będzie dobrą lustrzanką dla początkującego ? Może polecacie inne modele ? Jestem otwarty na propozycję.

Pozdrawiam
  • levybike
    Bywalec
    • 2007
    • 144

Wstrzymaj się chwilkę i kup 400D. Za 1000 zł w tej chwili jest do kupienia na allegro. Warto poczekać, ponieważ dostajesz lepszy AF niż w 350D i kilka innych usprawnień. 300D na te czasy to trochę już dziadek, taka jest moja opinia.
    Aparat firmy Kanion

Komentarz

• czarny1978
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 41

Witaj,moim zdaniem to zależy do jakiego focenia ma ci ona służyć ja 300D używam do dziś a już parę ładnych latek ją posiadam na początku to tylko śluby i chrzty i to na standardowym KIT-owym szkiełku,uważaj bo optyka to cholernie drogi gips jak masz 900 zł to kup model wyżej lub 300 z jakimś lepszym obiektywem bo po pewnym czasie stwierdzisz że ten KIT-owy obiektyw nie spełnia twoich oczekiwań a optyka to już tyś zł kosztuje .
      Pozdrawiam .
      EOS 20D Canon Ultrasonic 28-105 f3,5-4,5.Canon

Komentarz

• Tezet-gdynia
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1283

Ja tez 300D uzywam juz kawalek czasu, to co moze denerwowac to zapychanie sie buforu przy duzej ilosci raw'ow jesli robi sie duzo zdjec, ale do normalnego uzytku jest jak najbardziej dobrze Na poczatek to i tak o wiele lepiej niz jakikolwiek kompakt
        www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• rafori
          Coś już napisał
          • 2008
          • 56

Pyros, mowisz ze finansowo nie bedziesz mogl uzbierac wiecej. Czy te wspomniane 900zl chcesz przeznaczyc na body czy na body i obiektyw?

Komentarz

• canis_lupus
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1252

Mnie w 300D wkurzają tylko szumy. Ale jako amatorska lustrzanka jest całkowicie wystarczająca. Polecam.
            "I love You Cię" Różyczko...
            Galeria ,
            Druga galeria,

Komentarz

• axk
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2027

Jeżeli już rozmawiamy o 300D i jego poważniejszych "przypadłościach", to należało by także wspomnieć o jego mało precyzyjnych (żeby nie powiedzieć iż beznadziejnych) bocznych punktach AF.
              Zamieszczone przez Pyros
              Niestety budżet mam mocno ograniczony, 900zł to jest maksimum ...
              Dokładając ok 100 zł można nabyć EOS-a 20D który to o klasę przewyższa 300D. Moim zdaniem w sytuacji kiedy do dyspozycji jest w/w kwota i może być ona w całości przeznaczona na korpus, zakup 300D jest pomysłem chybionym, że o późniejszej ewentualnej odsprzedaży nie wspomnę.
              Ostatnio edytowany przez axk; 16601. Powód: Automerged Doublepost
              EOS + Speedlite

Komentarz

• barman_pl
                Początki nałogu
                • 2008
                • 285

Zgadzam się w 100%... Ewentualnie jeszcze taniej bo w granicach kosztów 300d można kupić 10D, i jak dla mnie również jest nieporównywalnie lepszy od 300D.

Pozdr.
                amer...

Komentarz

• patric89
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 336

Raczej odradzałbym 300d
                  moim zdaniem dużo lepszy jest model 350d lub 400d. Tyle że ten ostatni wykracza poza budżet.
                  Życze powodzenia i wytrwałości na początku Twojej przygody z foto
                  5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Zamieszczone przez barman_pl
                    Ewentualnie jeszcze taniej bo w granicach kosztów 300d można kupić 10D
                    Zakup Canona 10D stanowczo odradzam. Jest to konstrukcja naprawdę "mocno leciwa", oczywiście starsza a niżeli konstrukcja 300D. Jedną z jego największych wad w stosunku do 300D jest brak wsparcia dla obiektywów posiadających mocowanie typu EF-S.
                    Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• barman_pl
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 285

Możliwe, że wsparcie EFs jest jakąś wadą, ale ja jej nie dostrzegam. 18-55mm można przerobić, a cała reszta dobrych obiektywów jest z bagnetem EF. Poza kilkoma, które jak dla mnie nie mają większego znaczenia... Poza tym nie należy zapominać, że jest to używka, a migawka 300D jest obliczona na około 50k klapnięć. W 10D na 100k. Poza tym 10D ma dużo więcej użytecznych funkcji, jest wygodniejszy w obsłudze itd. Dużo by można było wymieniać o jakości wykonania nie wspominając. Pstrykałem kiedyś trochę 300D i w życiu nie zamienił bym mojej 10D na 300... Oczywiscie to moje osobiste zdanie...

Pozdr
                      Ostatnio edytowany przez barman_pl; 21241.
                      amer...

Komentarz

• sylwester Samluk
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 316

Witam

Bierz 400D lub 350D ale pamietaj kitowe szkło moze nie dac ci tego co dobry Olympus 510 SP UZ oczywiscie jesli chodzi o szumy na 350 sie nie zawiedziesz jest super i wysokie iso jest uzyteczne.

400D troszke gorzej wiesz wiecej pikseli ale i tak jest bardzo dobrze! pamietaj kitowe szkło tylko w zakresie 18mm do 30mm moze Cię zadowolic powyzej będzie juz słabo w razie co kup obiektyw 50mm f/ 1.8 bije na głowe kita jakością i plastyką! a kosztuje nowy coś około 350zł za tem bierz 350d + to szkło i rób fotki

pozdrawiam

Sylwek
                        |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
                        |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• Skipper
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1112

pytanie czy przy tak ograniczonym budrzecie lustrzanka to jest to co cos co kupowac powinienes... moze jakis zaawansowany kompakt z odzysku... seria G Canona to byly bardzo udane aparaty dajace duze pole do popisu bo mialy pratycznie funkcje jakie posiada lustrzanka, pelny manual zdjecia w formacie RAW chyba poza G7 co pozwoli Ci sie pobawic fotografia na dosc wysokim jak dla poczatkujacego poziomie, nauczyc sporo i przekonc czy fotografia to jest to cos w co naprawde chcesz sie bawic i inwestowac... bo przyznam ze z budzetem na poziomie tysiaca zl to nie nawalczysz sie a mozesz skutecznie zniechecic..

tu masz cos co moze powinno Cie zainteresowac

http://allegro.pl/item499933213_e_ok...m_cy_w_wa.html

http://allegro.pl/item502077573_cano...gwarancja.html
                          Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Poza tym nie należy zapominać, że jest to używka, a migawka 300D jest obliczona na około 50k klapnięć.
                            A skąd taka wartość? Czy mógłbyś przytoczyć jej źródło, chętnie poczytam? Osobiście nie spotkałem się z oficjalną specyfikacją Canona w której jasno określona była by żywotność migawki 300D na poziomie 50000 cykli. Przebieg migawki mojego 300D dochodzi powoli do 85000, tak więc dawno już przekroczyła swoją rzekomą żywotność i powinna ulec uszkodzeniu.

Poza tym 10D ma dużo więcej użytecznych funkcji ...
                            Na przykład jakich? Specyfikacje 300D i 10D są bardzo podobne.
                            Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• barman_pl
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 285

Zamieszczone przez axk
                              Na przykład jakich? Specyfikacje 300D i 10D są bardzo podobne.
                              Tu masz porównanie 10D i 300D... Myślę, że jak tyle czasu masz canona to zdążyłeś już się zapoznac z tą stroną, ale mimo wszystko podaję link :
                              http://www.dpreview.com/reviews/canoneos300d/
                              amer...

Komentarz

Pracuję...