Tak jak w tytule pytanie o to jaki obiektyw lepiej kupic Sigma 70-300 czy Tamron 70-300 posiadam sprzet Canon EOS 1000D ze standardowym obiektywem 18-55 a zalezy mi na tym abym mial wiekszy zoom jednoczesnie nie wydajac fortuny na obiektyw cenowo moge kupic tamrona za okolo 80 funtow (320-340zł) natomiast sigme za okolo 100 funtow (400-420zł) tylko teraz pytanie ktory jest lepszy z gory dziekuje za pomoc.
Obiektyw do CANON 1000D sigma 70-300 czy tamron 70-300
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Hmm.. Zaczniijmy od tego, że mamy dwie wersje tej Sigmy. Z APO i bez APO. Te trzy literki dają Ci lepszą korekcję aberracji chromatycznej, szklo w tej lepszej wersji jest nieco droższy i w polskich realiach kosztuje niecałe 800zł. Co do porównania mogę Ci jedynie polecić testy tych obiektywów:
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
Jakiś czas temu sam chciałem kupic wspomnianego Tamrona, ale po czasie uświadomiłem sobie że bedzie to wyrzucenie pieniędzy w błoto* i postanowilem wziąć się za coś lepszego:wink:
*Wyrzuceniem pieniedzy w błoto mozna nazwać w tym wypadku oszczędzaniu na obiektywie, podczas gdy stać nas na coś lepszego (z zasady tak się nie robi). Nie dla kazdego tak musi być i niektórzy uzytkownicy są zadowoleni z jakosci obrazu dawanego zarówno przez Sigmę jak i Tamrona.
Pozdrawiam. -
takze moze inaczej jaki proponujecie mi obiektyw ??? moze sa inne firmy ktorych nie znam itp interesuje mnie jak najwiekszy zoom nie tracac na tym za duzo na jakosci itp a jezeli chodzi o kwote to w granicach gora 1200złKomentarz
-
podobno C 55-250 jest niezły
zastanów sięKomentarz
-
kiedys mialem identyczny dylemat, wybralem nowosc, ktora byla jeszcze wtedy wielka niewiadoma - canon 55-250 IS. Ciesze sie bardzo z mojej decyzji (i ryzyka, bo nie bylo recek wtedy). Na calej dlugosci robi swietne fotki i do tego masz stabilizacje.Komentarz
-
Zdecydowanie Canon 55-250mm To lepszy wybór niż dwa wspomniane przez Ciebie zoomy5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2Komentarz
-
I co kupiłeś?
Ja się zastanawiam nad Sigmą 70-300 z APO lub bez albo Canon 70-300 4.5-5,6 IS.Ktoś ma ten ostatni bo jakos na forum nie znalazłemKomentarz
-
Kurcze, juz myslalam ze juz podjelam decyzje co do telezoomu - a tu znow poczytalam optyczne i znow jestem w punkcie wyjscia.
Poczatkowo myslalam o Tamron /Sigma cos 70-300, chcialabym z IS... poczym w tym watku zobaczylam Canon 55-250 z IS... po czym poczytalam na optyczne.pl... i chyba tego Canona musze odpuscic.
W ogole pytanko o canona 55-250 = czy to jest KIT? w jednej z opinii na optyczne.pl ktos sie o nim tak wypowiedzial....
Chcialabym cos z IS... tylko min 1,700PLN za Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM troche przerasta moje mozliwosci....
Nie chcialabym wydac wiecej niz 1,200 PLN na zoom'a.
Dzieki za podpowiedzi.Komentarz
-
dobrze mówią o C 70-210 USM 3,5-4,5Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Komentarz
-
cycu.stargard Jak masz możliwość, to kup C 55-250. A jak masz możliwość dołożyć trochę cashu, to kup C 70-300. W przypadku zoomow w zamienniki innych firm (w tym przedziale cenowym) bym nie wchodził !C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 LKomentarz
-
To zależy czy kupujesz go w "transakcji wiązanej"
"kit" nie oznacza, że szkło jest do kitu, tylko kupowany jest w zestawie. zarówno 18-55 jak i 55-250 są kitami, bo dodaje je sie do zestawu jako tanie obiektywy, które pokryją dośc szeroki zakres ogniskowych; ot taki dobry starter:-)
skoro juz tak czekałaś z tym zoomem to poczekaj jeszcze trochę, bo jak narazie cały sprzęt idzie cenowo do góry i kupowanie teraz czegokolwiek nie jest najlepszym posunięciem:wink: np wspomniany C70-300 niedawno kosztował ok 1600zł.Nie chcialabym wydac wiecej niz 1,200 PLN na zoom'a.
kolega tez dobrze mówi:wink:Komentarz
-
W tym zestawie: http://www.e-cyfrowe.pl/canon-eos-5d...is-p-9030.html kitowy obiektyw nie jest do kitu
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 LKomentarz
-
Slider - dzieki... niby wiedzialam ze kit= w zestawie, ale sie skonfudowalam jak ktos w opinii na optyczne.pl napisal ze ten obiektyw to kit. Upewnic sie chyba nie zaszkodzi :wink: ....
tak Jago... i teraz to juz nic tylko zbierac mi kasy na ten sprzet...
:wink:
Musze do tego podejsc zdroworozsadkowo. Canon 70-300 IS chyba trzeba bedzie sobie odpuscic. Chyba kupie cos ponizej 1000 pln... a chcialbym kupic przed wakacjami jeszcze. Musze przegryzc temat C 55-250 czy Sigma 70-300 z APO.
dodam tylko, ze akuratnie slaba zlotowka jest mi bardzo na reke [nie mieszkam w PL]
W tym canonie 55-250 troche boje sie tego plastyku... ale musze tez powiedziec ze nie oczekuje ze bede robic b.duzo zdjec, glownie wakacje, czasem jakies wyprawy weekendowe, czesciej portrety (tutaj mam 50mm/1,8) i bede probowac cos wydusic z C 18-55.
pozdrKomentarz
-
Skoro w Canonie 55-250 boisz się plastiku, to moze ja lepiej nie będe Cię uświadamiał jak plastikowy jest C 50/1.8
Nie myslałaś o 50/1.4? IMHO bardziej by się opłacił. Co prawda kosztuje zdziebko więcej, ale nie jest tak kiepsko wykonany, z relacji kolegów zdecydowanie lepszy optycznie (bokeh też b. ładny) no i lepsze swiatło. Myslę, że bylaby to inwestycja na duzo dłuższy czas, w przeciwieństwie do 50/1.8, który choć jest kupionym niewielkim kosztem szkłem do portretów, ale.. ale..:wink:
Oczywiście mną sie nie sugeruj za bardzo; ja tylko gdybam, bo sam zmierzam się w strone C50/1.4, ale uzytkownicy tego tanszego też są zadowoleni.. Także "your choice..
"
PozdrawiamKomentarz
-
Zainteresowałem się tą Sigmą 70-300mm APO DG Macro Super II. Szukałem taniego obiektywu z większym zakresem ogniskowych niż kitowy EF-S 18-55mm i natknąłem się na to szkiełko. Poczytałem zarówno negatywne jak i pozytywne komentarze użytkowników, ale mimo wszystko wciąż nie mam pojęcia jak wygląda sprawa z innymi produktami w tej kategorii cenowej.
Otóż jeśli miałbym do wydania te 800 zł (z lekkim hakiem), to jaki inny obiektyw moglibyście wymienić ze sporym zakresem ogniskowych? Jest Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro Super II oraz tańszy Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro 1:2. Ale czy do wyboru jest jeszcze jakieś szkło?Komentarz
Komentarz