[Stabio] Kotek

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stabio
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 15

[Stabio] Kotek

To jedna z pierwszych moich fotek Canonem D450. Poprosze o uwagi. Chcialbym robic ladne zdjecia i kazdy komentarz moze mnie do tego przyblizyc.

Dziekuje za kazda krytyke.
    Ostatnio edytowany przez stabio; 21929.
    5D Mark III 24-105 L IS + 70-200 L 2.8 IS II
  • djcargo
    Początki nałogu
    • 2007
    • 353

Ja wiem, że była późna godzina, ale masz Canona 450d
    A zdjęcie... cóż - ja się na kotach nie znam...
    Regulamin pkt 8.

Komentarz

• brunovis
      Coś już napisał
      • 2008
      • 62

Przysłona F13 można było np. F9 bo widać kurz na matrycy . ISO też niepotrzebnie 400 można było niżej. Pewnie masz ustawione AUTO ISO.
      Ostatnio edytowany przez brunovis; 15814.

Komentarz

• fahrenheit
        Początki nałogu
        • 2008
        • 360

to jakaś prowokacja? Nie znam się na portretach kotów, ale na 3/4 to trochę mało, a na popiersie chyba za dużo. Mi się mruczek podoba jak jest cały w kadrze. Czemu aż f/13 ,kit kitem ale mój na 400d już od f/8 to było dobre szkło (tylko ciemne). Nie nabijająć się (alob troszkę) i kopiując posty z wątków portretowych - fajna modelka, popracuj z nią i wrzuć więcej fotek

Komentarz

• stabio
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 15

Dziekuje wszystkim za komentarze. O to wlasnie mi chodzi. Wy sie znacie a ja nie i mam nadzieje, ze bede mogl czerpac z Waszej wiedzy.
          Wiec tak. ISO 400 mialem ustawione recznie bo jakos tak od czasow Zenitha lubilem fotografowac z ta czuloscia. Widze jednak, ze polecacie ISO 200 wiec bede robil wlasnie na takim.
          Koty sa o tyle niewdzieczne, ze ciezko zlapac na nich ostrosc. Mam jeszcze czarna, perska kotke i to juz wogole jest lipa.
          Na dworzu dzisiaj ladne slonce wiec bede probowal zrobic foty stosujac sie do Waszych rad.

Komentarz

• patric89
            Początki nałogu
            • 2008
            • 336

Tak jak wyżej koledzy zauważyli
            NIe potrzebne Ci tak wysokie ISO
            Nie musisz tak bardzo przymykać przesłony

Powodzenia i czekam na zdjęcia.
            5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• stabio
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 15

Odrobina szczescia. Pogoda dopisala i micek znowu siedzial na plocie wiec przedstawiam kolejne fotki. Prosze o komentarze co poprawilem a co jeszcze bardziej skopalem

ISO 200 f9

1

2

3

4

5

I takie byleco

Ostatnio edytowany przez stabio; 21929.

Komentarz

• patric89
                Początki nałogu
                • 2008
                • 336

1 jak i 2 bardzo dobre 3 również gdyby nie szpecący płot, lampa i jakaś skrzynka na ścianie budyku zaraz obok głowy kota.
                Jak udało Ci sie pokazać przy dobrych warunkach oświetleniowych i odpowiednim przymknięciu przesłony możemy z kita uzyskać ładne stre zdjęcia
                5. bym nie wrzucał
                pozdrawiam
                5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• brunovis
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 62

Zamieszczone przez stabio
                  Dziekuje wszystkim za komentarze. O to wlasnie mi chodzi. Wy sie znacie a ja nie i mam nadzieje, ze bede mogl czerpac z Waszej wiedzy.
                  Wiec tak. ISO 400 mialem ustawione recznie bo jakos tak od czasow Zenitha lubilem fotografowac z ta czuloscia. Widze jednak, ze polecacie ISO 200 wiec bede robil wlasnie na takim.
                  Koty sa o tyle niewdzieczne, ze ciezko zlapac na nich ostrosc. Mam jeszcze czarna, perska kotke i to juz wogole jest lipa.
                  Na dworzu dzisiaj ladne slonce wiec bede probowal zrobic foty stosujac sie do Waszych rad.
                  Nikt nie poleca ISO 200 :-D. Ani przesłony F9:-D (zastosowanie wyższego ISO i mniejszej przysłony skróci czas co może uratować zdjęcie). Poczytaj trochę o głębi ostrości wtedy dowiesz się jaka przysłona do jakich celów. Poczytaj też o zależnościach -czasu i przesłony dowiesz się jakie ISO kiedy wykorzystywać. Przykładowy artykuł http://www.fotografuj.pl/Article/Gle...praktyce/id/35
                  Są też artykuły o kompozycji zdjęcie 1 - aparat w prawo (a może pionowo ?). Na 3 podobnie tylko w lewo, żeby kotek nie patrzył poza kadr. Na 3 zastosowanie mniejszej przysłony (większego otworu względnego) spowodowało by większe rozmycie tła Wszystko zależy jaki masz zamysł.
                  P.S. Model fajny

Komentarz

• stabio
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 15

Dziekuje bardzo. Takie konstruktywne komentarze zachecaja do dalszej nauki i prob. Walcze dalej

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zrób tego kota z normalnej perspektywy a nie wszystkie od dołu. A jak będzie na ziemi to nie oszczędzaj kolan - też się zniż do jego poziomu.

Komentarz

• stabio
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 15

Ok. Niestety ciezko jest go "namowic" aby spojzal w obiektyw. Jest bardzo ruchliwy i przydybac go moge najczesciej gdy spi. Dodatkowo w mieszkaniu mam nieciekawe oswietlenie bo zoltawe i jakies takie kolory liche wychodza :/ W czwartek mam wolne i bede na niego polowal
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Kurcze, nie moglem zlapac ostrosci bo dal noge Jedno z probnych zdjec. Oryginal z RAWA i po PS. Nie wiem czy takie kolory dobralem poprawnie.

Oryginal

Po PS

Ostatnio edytowany przez stabio; 21929. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• pani_od_kotów
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 45

W drugim zdecydowanie naturalniejsze kolory. Na poprzednich mi się rzuca w oczy - choć zaznaczam, że to subiektywna opinia, bo po prostu takie lubię najbardziej - zmniejsz GO i pokombinuj z kadrowaniem jeszcze. Jak portret, to ostrośc na oczach, ciasny kadr i nie od dołu - nawet jeśli to tylko koci portret. Zdjęcia takie jak nr 3 - fajny klimat, ale gdyby jeszcze się udało zostawić więcej przestrzeni z lewej. Uczono mnie, że gdy model patrzy w bok, to trzeba z tej strony, w którą spogląda czy w którą idzie, dać przestrzeni więcej na zdjęciu, by nie wyglądało na jakieś "niedokończone".
                          Spróbuj złapać kota śpiącego na parapecie, jeśli mu się to zdarza - wtedy masz jasne naturalne światło, tylko trzeba uważać na przepalenia. Nie śpiącego wiem z doświadczenia, że złapać trudno Czekam na kolejną porcję fotek.
                          "Deliver me from being perfect and complete"

http://innerlands.deviantart.com | www.ibudzynska.pl

50D | 400D | C 50 f/1.8 mkI | C 18-55 f/3.5-5.6 | C 70-300 IS USM f/4-5.6 | Spedlite 580ex | Helios 58 f/2 i różne pierdoły do makro

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez stabio
                            Ok. Niestety ciezko jest go "namowic" aby spojzal w obiektyw.
                            Bierzesz drugą osobę by ci tuż nad/przed obiektywem machała jakąś zabawką czy czymś szeleszczącym i seriami, seriami.

Komentarz

• stabio
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 15

Aha!!! Na to nie wpadlem Masz jakies uwagi co do ostatniej fotki Vitez? Na tym forum jestes sporym autorytetem wiec chcialbym czerpac z Twojej wiedzy.
                              Pani od kotow rowniez dziekuje za rady

Komentarz

Pracuję...