Problem z 40d - punkty AF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dream catcher
    Bywalec
    • 2008
    • 129

Problem z 40d - punkty AF

Witam!

Robiąc dzisiaj zdjęcia w Kościele (Mikołajki ) Na ekranie 40d pojawił sie komunikat "err99". Wyłączyłem aparat, wyjąłem baterie, włączyłem - wszystko gra.
    Przed chwilą zgrałem zdjęcia i chciałem zrobić fote dziewczynie... Zabrałem sie za wybieranie punktów AF i... Problem. Naciskąją cprzycisk wyboru punktów AF, w wizjerze widzę pojedyńcze mignięcie wszystkich prostokącików. Na LCD u góry nic się nie pojawia. Alternatywa. Użycie joysticka. Wybieranie punktów działa.

Podsumowując. Wybieranie punktów AF za pomocą przycisku nie działa z jakiegoś powodu (objawy wymienione wyżej). Natomiast używając joysticka wszystko gra.

Ktoś ma pomysł co mogło się stać? Z góry dzięki za odpowiedź.
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez dream catcher
    Ktoś ma pomysł co mogło się stać? Z góry dzięki za odpowiedź.
    Masz przestawione w CF wybór punktu na "multicontroler direct".
    Zastanawiam się czemu tak nie jest ustawione defaultowo, przecież to bez sensu wciskać przycisk a następnie dżojstik, skoro można od razu dżojstikiem.
    Digart

Komentarz

• dream catcher
      Bywalec
      • 2008
      • 129

uhh

są 3 pozycje

normalna
      bezpośrednia, sterownikiem
      bezpośrednia, pokrętłem

Wybiorę normalną - działa przycisk
      Wybiorę sterownikiem - działa joystick
      wybiorę pokrętłem - działa pokrętło

Nigdy nie przywiązywałem do tego uwagi, nie wiem co było ustawione na starcie, ale wydaje mi się, że mogłem używać jednocześnie joysticka i przycisku. Jest to możliwe?

Dzięki MMM, chociaż mogłem pierwsze w instrukcję luknąć, ale tak jak pisałem - wydawało mi się, że moglem używać dwóch metod wybierania punk AF. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
      Ostatnio edytowany przez dream catcher; 16012.
      [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Komentarz

• werek
        Początki nałogu
        • 2007
        • 404

niestety nie, jak masz aktywne szybkie wybieranie joystick'iem to przycisk sluzy tylko zeby ustawic automatyczna selekcje punktu AF. podejrzewam ze chodzilo ci o przejscie w tryb wyboru punktu AF za pomoca przycisku i dopiero potem joystick'iem wybor aktywnego.

niby to samo a jednak tak różne
        Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• dream catcher
          Bywalec
          • 2008
          • 129

Ok, dzięki, wątpliwości rozwiane, zastanawiam się jeszcze czemu pojawił się "err99"... Może to przez temperaturę, (godzinna msza), po mszy Mikołaj, włączyłem aparat, pstryk i "err99"...

Komentarz

Pracuję...