C 40d+L czy C 50d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Szakall1

C 40d+L czy C 50d

Witam wszystkich w swoim 1 poście...
    Mam ogromny dylemat, gdyż chce zakupic lustro Canona, lecz sam nie wiem który wybór będzie lepszy, dlatego tez zwracam się z prośbą o pomoc w dokonaniu wyboru odpowiedniego zestawu a wchodzi w grę:
    1) Canon 40d + Canon EF 17-40mm f/4 USM L
    2) Canon 50d + Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 USM IS

szkło jest ważne, lecz 40d ma swoje wady z którymi czasami cieżko żyć, zaś 50d nowość-cena troszkę wyższa no i obiektyw troszke bardziej "słabszy" stąd mój "ból głowy"

tematyka fotek: krajobraz (80%), portret (20%)
  • Viqy
    Początki nałogu
    • 2007
    • 407

Ja bym wybrał opcję nr. 1.
    Między 40D a 50D na zdjęciu różnic nie będzie widać, a szkło już tą różnicę może zrobić.
    Opcja 3) dajlepiej 40D + 17-55/2.8 IS.
    rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• djcargo
      Początki nałogu
      • 2007
      • 353

Dobrze wiesz, że najlepiej kupić 50d i dozbierać do L-ki
      Mi te "wady" 40d nie przeszkadzają :]
      Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Zamieszczone przez Szakall1
        Witam wszystkich w swoim 1 poście...
        Mam ogromny dylemat, gdyż chce zakupic lustro Canona, lecz sam nie wiem który wybór będzie lepszy, dlatego tez zwracam się z prośbą o pomoc w dokonaniu wyboru odpowiedniego zestawu a wchodzi w grę:
        1) Canon 40d + Canon EF 17-40mm f/4 USM L
        2) Canon 50d + Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 USM IS

szkło jest ważne, lecz 40d ma swoje wady z którymi czasami cieżko żyć, zaś 50d nowość-cena troszkę wyższa no i obiektyw troszke bardziej "słabszy" stąd mój "ból głowy"

Jeśli krajobraz to 80% - to zdecydowanie ta pierwsza opcja. W drugiej będziesz miał za wąsko.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• radmro
          Bywalec
          • 2007
          • 196

Skoro mowisz o wadach 40D to znaczy, że trochę miałeś z tym aparatem do czynienia i dały Ci się one we znaki, czy tak? Bo jeżeli opierasz swój wybór jedynie na przeczytanych lub zasłyszanych opiniach to może się okazać, że nawet 1Ds III ma wady, z którymi ciężko żyć...Zawsze znajdzie się coś, co komuś nie będzie pasować. No ale do rzeczy: 40D + 17-40 to o wiele lepszy zestaw niż 50d z obiektywem, który tak nie za bardzo wiadomo do czego by się mógł nadawać - z małą matrycą to ani pożądne tele ani tym bardziej szeroki kąt (wspominałeś coś o krajobrazie?). Chcesz nowszy aparat - bierz 50d a do tego tamrona 17-50 2.8 zamiast elki. Ale jak już napisał Viqy różnicy w jakości zdjęć między oboma aparatami nie ma znaczącej. Stara zasada mówi - lepiej gorsze body + lepsze szkło niż odwrotnie. Tylko że w tym przypadku to "gorsze" body jest wciąż świetnym aparatem dającym bardzo dobrej jakości zdjęcia.
          5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
          flickr

Komentarz

• Przemek_D
            Coś już napisał
            • 2008
            • 58

bierz 40D + L i nawet nie zastanawiaj sie pomiedzy 40D a 50D faktyczna roznica polega na matrycy a dokladniej zwiekszenia pixeli ale to juz wiesz miałem 40D a znajomy 50D, testy, testy i jeszcze raz testy jak "fanatycy" rezultat taki iz 40D jest byc moze odrobine "slabszy" w obrazie i mi "wydawalo" sie ze ma wolniejszy AF, na fotopolis ma "pseudotesty". w kazdym badz razie bralbym 40D + L, bo podstawa do dobre szklo a nie puszka

Komentarz

• fahrenheit
              Początki nałogu
              • 2008
              • 360

w tak postawionym pytaniu, bierz 40d.Dużo na nim nie stracisz przy odsprzedaży a 50d za rok będzie za 2400 jak pokaża 60d* to sobie najwyżej podmienisz albo stworzysz wątek 50d czy 60d

----
              *opieram się na jakiś informacjach z canona,że teraz xxd wychodzą co rok

Komentarz

• MIC_a
                Coś już napisał
                • 2008
                • 69

bierz 40D i Lke
                ja mam taki zestaw i szczerze polecam.
                wyjdzie 60D to sie nagle okaże ze 50D ma wady z którymi ciężko żyć...
                moim zdaniem 40D to najlepszy kompromis jakość produkowanych obrazków do ceny.
                Canon 40D + 17-40 + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
                Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
                HAMA DEFENDER 200

Komentarz

• Gregolius
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 271

Patrząc na specyfikacje którą opisałeś sam sobie odpowiadasz na pytanie poniekąd jeśli krajobrazy to chyba jednak nie ma co dyskutować. 17-40 na cropie to obiektyw można powiedzieć standardowy.Do krajobrazów przyda Ci się szerokość a 24 to już troszkę wąsko.A co do wad w stosunku do 50D to ja widzę tylko jedną i jest to LCD pozostałe różnice nie są znaczące.
                  CANON aik

Komentarz

• mate00sh
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1312

40d ma swoje wady z którymi czasami cieżko żyć
                    O jakich wadach piszesz?

Do krajobrazu jak najbardziej 17-40 lub 17-55. Do portretu żaden z wymienionych obiektywów się zbytnio nie nadaje - lepiej dokup sobie 50 1.8 i wystarczy.

Komentarz

• punky
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 483

ja mialem 30D ktoremu niestety wydarzyl sie wypadek i musialem zakupic nowe body

mialem wybor 40D a 50D
                      szklarnie juz posiadam i posiadam takze te eLke

wybralem 40D
                      dlaczego?
                      stwierdzilem ze nie warto mi doplacac do wodotryskow i wiekszej matrycy
                      ktora daje RAW po 15 i wiecej Mb w objetosci
                      nic mi po tym.
                      drukuje odbitki w labie i do tego 8,2 Mpix w moim 30D dawala rade znakomicie

zaoszczedzone pieniazki leza na koncie i czekaja na 85/1.8

poza tym nie zauwazylem wad z ktorymi ciezko mi zyc w 40D
                      a cena za to doby jest teraz naprawde atrakcyjna
                      R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• sleep
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 91

jak pisali poprzednicy - jedyna wada to LCD, u mnie drugą istotną wadą jest migawka - wymieniana już 2 razy, może jakieś fatum? Nie wiem, wymieniałem pierwszy raz po 26.000 a drugi po 22.000 klapnięć. Wszystko na gwarancji.

Pozdro
                        40D, 5D2 + dwie -ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

40d ma swoje wady z którymi czasami cieżko żyć
                          Piszesz z własnego doświadczenia? Może coś więcej?
                          Jakie wady zauważyłeś w 40D z którymi czasem Ci ciężko żyć?
                          Bo ja od września 2007 nie zauważyłem żadnej takiej w moim 40D, z którą ciężko żyć. Jest kilka malutkich wad ale na pewno nie uprzykrzających akurat mi życia.

Komentarz

• marcusp
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 149

Bierz 40D + 17-40/4L.
                            Jeśli kupisz 50d + Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 USM IS to bardzo szybko sprzedasz/odłożysz 28-135 i będziesz dokupisz 17-40/4L

Komentarz

• januszP.
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 634

Miałem 30D. Kupiłem 50D. Dzisiaj kupił bym 40D i składał na drugie body 5D! Nie dlatego, ze 50D jest kiepski czy mam uwagi. Ale dlatego, ze 40 D jest taki sam!, a lepszy LCD czy poprawione Live View nie robi naprawdę zasadniczej różnicy!
                              No a to paskudne srebrne kółko wyboru trybów w 50D to już wymysł super ekstrawaganckiego desingera!

Komentarz

Pracuję...