5D + 580ex +Quantuum S 400 Ws = radiowo

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • privilege
    Coś już napisał
    • 2007
    • 97

5D + 580ex +Quantuum S 400 Ws = radiowo

Witam wiem że to już było ...
    przebrnąłem przez wiele wątków i tematów związanych z wyzwalaniem radiowym...i w końcu zgłupiałem..
    Dlatego mój rozpaczliwy post
    Posiadam
    5D oraz
    lampę 580ex
    chcę dokupić Quantuum S 400 Ws ...
    Chodzi o to że Quantuum z Softboxem na jeden statyw a 580 na drugi i ma działać bez kabli ...W przyszłości dokupię jeszcze (przynajmniej jedną ) dodatkową lampę Quantuum i też ma działać w tym zestawie ...
    Co mam kupić na sanki 5D aby odpalało to wszystko sprawnie i bez-problemowo bez ograniczenia typu coś tam się nie widzi coś tam się nie słyszy i nie błyska...
    ...i nie mam nic przeciwko temu żeby było tanio

ps.w erze byłem nie mają
    .......................................
    Proszę nie odsyłać do opcji "szukaj" z tamtąd wracam
    https://apfoto.myportfolio.com
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Quantuum na fotocelę a 580EX na kablu i wsio.
    Digart

Komentarz

• pawel-foto
      Początki nałogu
      • 2008
      • 342

A jak chcesz być niezależny od np. błysków innych to możesz Quantuum podpiąć pod wyjćie na lampy studyjne. ALe to trochę niewygodne bo będzie dwa kabelki. Albo wyzwalacz radiowy z dwoma odbiornikami jeden na lampkę, drugi do Elfo(będzie potrzebna przejściówka) ale wtedy 5800 tylko w manualu.
      1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• merger
        Uzależniony
        • 2006
        • 619

jak chcesz tym wojowac na dworze, to czeka cie inwestycja w dobre wyzwalacze radiowe.
        jak chcesz to uzywac w studio, to tanie chinskie wyzwalacze sprawdza sie ok. aczkolwiek nie wiem jak one wspolpracuja z 580ex.
        5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
        430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• tomasek
          Bywalec
          • 2007
          • 169

Ja polecam wyzwalacze radiowe firmy Phottix. Najtaniej kupić je na ebayu, a najszybciej w PL.
          Posiadam 4 nadajniki i 12 odbiorników, wszystkie działają bardzo sprawnie, nie ma problemów z zasięgiem (ok. 30m bez problemu - więcej nie testowałem).

Jak potrzebujesz rozwiązaine "pro" - to trzeba trochę zapłacić, pozostaje Pocket Wizard.
          5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• Malin
            Początki nałogu
            • 2007
            • 276

Ja polecam Elinchrom Skyport'y. Dsytrybutorem na Polskę jest Milso i ma te wyzwalacze w dobrej cenie. Wystarczający zasięg w studio i na zewnątrz... nigdy nie potrzebowałem większej odległości.
            Regulamin pkt 8

Komentarz

• ryszard_ochódzki
              Początki nałogu
              • 2007
              • 255

Ja kupiłem bowensa bo miałem możliwość kupić po niskim kursie. Teraz za Malinem polecam Elichromy bo działają tak samo, może są troszkę delikatniejsze, ale funkcjonalność bardzo zbliżona. PW trochę przegina z ceną i jest strasznie wielki.
              Mordo Ty moja !

Komentarz

• Canion
                Uzależniony
                • 2008
                • 551

elinchromy rzeczywiście sa trochę delikatne. za to niewielkie i bardzo poręczne.

mimo że niby szwajcarska precyzja to z jakością niestety bywa też różnie, u mnie po kilku tygodniach wypadł z nadajnika bolec od styków stopki. niby działa ale musze uważać przy zdejmowaniu żeby nie zgubić a nie mam czasu teraz na oddawanie do serwisu i czekanie na naprawę .

cena za komplet nadajnik/odbiornik ładowarka i masa kabelków to coś ok 500 zł wiec nie jest tak żle

Komentarz

• privilege
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 97

dzieki ...

Dzięki wszystkim za pomoc ...
                  Chyba zdecyduję się na tego potixa ...
                  Jak kupię to opiszę czy było warto
                  https://apfoto.myportfolio.com

Komentarz

• Fik
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 99

Podpinam się pod ten wontek bo mam duży problem. Podłączyłem do 5D radiówkę i jakie było moje rozczarowanie :-( . Z lampami w stdio u góry kadru na ciemnych obszarach wychodzi dziwny ślaczek. Nerwicy dostałem bo 5d jeszcz dobrze nie przestrzelony, a już problem!! !! Co to może być ?? Jutro sprawdzę na innym wyzwalaczu. Jak ktoś coś miał takiego to prosze o pomoc. Radiówkę podpiełem pod PC bo na sankach ma lampkę - jest mi potrzebna - to taka nie typowa fotografia. Na sankach radiówka nie działa. :-(:-(:-(
                    C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....

Komentarz

• MaciekH
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 662

A możesz zobrazować ten "dziwny ślaczek"?
                      20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Fik
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 99

Jakby przesunięte piksele , jakby schodki ( muszę się na uczyć wklejać zdjęcia) z kilkunastu rzędów pikseli.
                        C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 255

Może problem z synchronizacją błysku. Wklej zdjęcie.
                          Mordo Ty moja !

Komentarz

• MM-architekci
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2227

Zwiększ czas otwarcia migawki
                            no comment...

Komentarz

• iso400
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 41

To dziwne, ale z tymi tanimi chinskimi wyzwalaczami radiowymi jest problem (a moze z ich odbiornikami). Przetestowalismy w sobote dwa wyzwalacze i jeden odbiornik na 3 puszkach: 2x canon 5d + canon 30d.
                              Studio i QUANTy od ELFO.

Synchronizacja blysku okazala sie we wszystkich przypadkach mocno odbiegajaca od tej podanej przez producenta.
                              W przypadku obu 5d czas synchro, w ktorym poprawnie naswietlony byl caly kadr to 1/125 sekundy, a w przypadku 30d w tej samej sytuacji wynosil on 1/160 sekundy.

Przypomne, ze Canon podaje sporo krotsze czasy synchro.
                              Z reszta nigdy nie mialem problemu z synchronizacja blysku na czasach podanych przez producenta jesli uzywalem lampy na stopce, czy to canonowskiej czy innego producenta (nie mysle tu o trybach synchro z wszystkimi czasami jaki wystepuje w lampach systemowych).

Moze Twoj problem ma zwiazek z ta sytuacja.

Komentarz

Pracuję...