Sigma APO 170-500mm F5-6.3 EX RF VS Sigma APO 135-400mm F4.5-5.6 RF ASPHERICAL

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Metus
    Początki nałogu
    • 2005
    • 424

Sigma APO 170-500mm F5-6.3 EX RF VS Sigma APO 135-400mm F4.5-5.6 RF ASPHERICAL

Poczytalem Wasze posty.... siedze jus tak od kilku dluuuugich minut i czytam... ale mimo to nie wszystko znalazlem..
    Pozatym większość tych postów jest "nie swieza" (np ktos pisal ze modele te nie maja oznaczenia EX aktualnie 170-500 juz ma)

Zastanawiam sie nad zakupem obiektywu zoom. Aktualnie biore pod uwage dwa modele:

Sigma APO 135-400mm F4.5-5.6 RF ASPHERICAL
    http://www.sigma-foto.pl/index.php?option=displaypage&Itemid=93&op=page&Sub Menu=

moge go miec noweczke za 1850zl

oraz

Sigma APO 170-500mm F5-6.3 EX RF
    http://www.sigma-foto.pl/index.php?option=displaypage&Itemid=94&op=page&Sub Menu=

a ten za 2480zl

roznica w cenie jest srednio na jeża dosc duza :/ oczywiscie 170-500 ma juz oznaczenie EX oraz dluzsza ogniskowa o 100..

prosze o jakies informacje dodatkowe nt tych modeli.

oprocz tego mam jeszcze kilka pytan...

1.wyczytalem gdzies na łamach tego forum, ze obiektywy sigmy trzeba przerabiac... co i po co?

2. podobno sa problemy ze współpracą niektórych obiektywów z aparatami. Czy oba obiektywy będą bez problemu działały z 20D??

3. Jeli ktos ma inną propozycje dobrego zoomu do 20D za max 2500zl to prosze pisać.

4. jak duza jest roznica miedzy ostroscią "stałki" a zoomu. w zasadzie chodzi mi o porownanie np 500mm stalki z 170-500mm zoom (przy podobnym pułapie cenowym)

5. zdybym o cos zapomnial zapytac a cos cennego wiecie piszcie!!

alez sie rozpisalem... z góry dzięki!!
    13
    Sigma APO 170-500mm F5-6.3 EX RF
    0%
    3
    Sigma APO 135-400mm F4.5-5.6 RF ASPHERICAL
    0%
    10
    pozdrawiam
    Metus
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

Zamieszczone przez Metus
    1.wyczytalem gdzies na łamach tego forum, ze obiektywy sigmy trzeba przerabiac... co i po co?

2. podobno sa problemy ze współpracą niektórych obiektywów z aparatami. Czy oba obiektywy będą bez problemu działały z 20D??
    standardowo sigma 135-400 NIE wpolpracowala z lustrzanakami cyfrowymi. Mozna bylo w niej wymienic chip i zaczynala chodzic. Teraz PONOĆ te najnowsze modele juz sa fabrycznie przystosowane.
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• p13ka
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1013

Zamieszczone przez Metus
      prosze o jakies informacje dodatkowe nt tych modeli.
      Sigma 170-500 (miałem wersję bez EX) - duże i ciężkie szkło, pierścień zooma chodził ciężko, filtry do niego drogie (82mm) i generalnie statyw nieodzowny gdyż potrzeba naprawdę duuużo światła aby robić nieporuszone zdjęcia z łapki. Rysuje nieźle ale im bliżej długiego końca tym coraz bardziej widoczne jest mydełko.

Zamieszczone przez Metus
      Chodzi o chip (tak jak napisał tpop), który w starszych modelach może nie współpracować z dSLR (err99). Z Sigmą 170-500 nie powinno być problemu (wersja bez EX działała z 10D). 135-400 trzeba sprawdzić, głównie te starsze modele. Nowe powinny hulać. W razie co wymiana chipa to ok. 200 zł.

Zamieszczone przez Metus
      3. Jeli ktos ma inną propozycje dobrego zoomu do 20D za max 2500zl to prosze pisać.
      A dobry to zoom to jaki, taki co ładnie rysuje czy taki, który jest długi?
      Do tych dwóch Sigm dodałbym: Canony 100-300 i 70-200/4 oraz Sigmę 70-300 APO II.

Zamieszczone przez Metus
      4. jak duza jest roznica miedzy ostroscią "stałki" a zoomu. w zasadzie chodzi mi o porownanie np 500mm stalki z 170-500mm zoom (przy podobnym pułapie cenowym)
      Uuuuaaa! Nie ma co porównywać!! To niebo a ziemia. Zresztą po co to robić? Chcesz kupić Canona 500/4L IS za 25K lub Sigmę 500/4.5 za 15K?
      Pokaż mi stałkę 500 na podobnym pułapie cenowym.
      Ostatnio edytowany przez p13ka; 185.

Komentarz

• Metus
        Początki nałogu
        • 2005
        • 424

aktualnie mam sigme 150/2,8 wiec wiem jaka jest jakosc takiej stalki... ale nie mam podobnego zooma zeby porownac.. co do cen stalych to juz sie zorientowalem... przerazaja mnie :/
        pozdrawiam
        Metus

Komentarz

• pazurek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1294

Po pierwsze byla juz tutaj dyskusja o 170-500 i chyba doszlismy do wniosku ze nie istnieje wersja EX (50-500 jest EX). Oczywiscie glowny problem lezy w rozbieznosci opisow na stronach Sigmy w Polsce i reszcie swiata. Mozna porownac:

Sigma Corporation of America is a subsidiary of the Sigma Corporation, a Japanese based family owned manufacturer of DSLR cameras, camera lenses and camera accessories. Founded in 1961, Sigma Corporation prides itself on high quality and innovative photographic equipment

Ja tez jestem zainteresowany jakims dluzszym obiektywie do DSLR. Dluzszym czyli conajmniej 400, do cykania przyrody nic krotszego sie w zasadzie nie nadaje (nie liczac makro). Moja lista "wanted" jest nastepujaca:

1. canon 400/5.6 - ********a stalka, niestety srednio z dostepnoscia w PL a cena w stanach jakies 1200$

2. sigma 400/5.6 macro - sigmowy odpowiednik canona z punktu wyzej, cena o polowe mniejsza, niestety praktycznie nie do kupienia na calym swiecie, po drugie sa problemy z dzialaniem na cyfrach a sigma nie chce juz wymieniac chipa

3. sigma 50-500 ex - mimo zoom 10x bardzo dobra jakosc i ogolnie fajny obiektyw, niestety wysoka cena

4. sigma 170-500 - moim zdaniem swietne wyjscie dla mniej zamoznych (ponizej 2500pln), w zasadzie jedyny obiektyw z zakresu do 500mm w przyzwoitej cenie. niestety przez wielu odradzany ze wzgledu na jakosc.

Przy okazji pytanie z mojej strony - dlaczego dlugie stalki sa takie drogie? Maja przeciez mniej soczewek, mniej skomplikowana konstrukcje... czy chodzi o to ze sa przeznaczone tylko dla profi?
          http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Pazurek - dopisz do tej listy Canona 100-400 4.5-5.6 IS L a ustapi on tylko stalkom.

Komentarz

• pazurek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1294

Noo 100-400 to juz za drogo, dlatego nie bralem pod uwage. Zamiast tego obiektywu kupilbym chyba 70-200/4 i 400/5.6.

/EDIT: ojojojoj jest, znalazlem, tylko dlaczego az 699 EUR
              http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?...523771007&rd=1
              Ostatnio edytowany przez pazurek; 1830.

Komentarz

• Metus
                Początki nałogu
                • 2005
                • 424

no i juz wszystko jasne... 170-500 nie ma EX. dzwonilem do sigmy i sie dowiedzialem. blad na stronie szkoda...
                pozdrawiam
                Metus

Komentarz

• Metus
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 424

teraz to juz zglupialem do reszty... koles z sigmy zachecal mnie do obiektywu Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II ze wzgledu jakosc/cena

w testach jakosci ponoc te trzy obiektywy wypadaja w kolejnosci

135-400 ==> 170-500 ==> 70-300

ten ostatni moge miec za 850zl... roznice w cenie sa niesamowite... a mi zalezy na dlugiej ogniskowej... ale porownujac
                  123-400 za 1850zl i 70-300 za 850zl.... to wychodzi ze za ta górne 100mm trzeba zaplacic 1000zl koszmar...
                  pozdrawiam
                  Metus

Komentarz

• tpop
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1465

mozesz jeszcze do 70-300 dokupic konwerter x1,4 ale to Cie bedzie kosztowalo utrate swiatla no i na pewno spadek ostrosci. Z drugiej strony za konwerter zaplacisz jakies 600-700 zl wiec wychodzi niewiele mniejsza kwota niz za 135-400.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3548

Zamieszczone przez tpop
                      mozesz jeszcze do 70-300 dokupic konwerter x1,4 ale to Cie bedzie kosztowalo utrate swiatla no i na pewno spadek ostrosci.
                      oraz utrate AF

Komentarz

• tpop
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1465

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                        oraz utrate AF
                        no tak zapomnialem o tym dosc istotnym "szczegole"

Komentarz

• pazurek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1294

Trzeba extendera ktory oszukuje body w sprawie przeslony

Komentarz

• ukasz
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 595

Zamieszczone przez Metus
                            teraz to juz zglupialem do reszty... koles z sigmy zachecal mnie do obiektywu Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II ze wzgledu jakosc/cena

w testach jakosci ponoc te trzy obiektywy wypadaja w kolejnosci

135-400 ==> 170-500 ==> 70-300
                            Sigma 70-300 lepsza od 135-400? Bez żartów... No może jeśli porównać 70-300@70 i 135-400@400 to owszem... 135-400 faktycznie jest lekko mydlana na długim końcu (na pełnej dziurze), ale w zakresie do 300mm zjada wszystkie tanie telezoomy (70-300 Sigmy czy 100-300 Canona).

Przy czym 135-400 jest wolna jak żółw. Ale przynajmniej waży jak profesjonalne szkło (>1,2kg)
                            Ostatnio edytowany przez ukasz; 604.

Komentarz

• p13ka
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1013

Zamieszczone przez ukasz
                              Sigma 70-300 lepsza od 135-400? Bez żartów (...)
                              Ukasz, ja rozumiem, że Metus podał kolejność od najlepszego do najsłabszego czytając od lewej do prawej. Tak więc 135-400 jest przez niego wymieniany jako obiektyw o najlepszej jakości.

Komentarz

Pracuję...