40D - Zablokowana regulacja ekspozycji

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alien133
    • 2008
    • 3

40D - Zablokowana regulacja ekspozycji

Witam

Mój problem wynika pewnie bardziej z niewiedzy za co przepraszam.

Aparat 40d, w trybie manualnym M kiedyś podczas zabawy parametrami regulacji ekspozycji przestawiłem na -2EV i tak już zostało.

Postępowanie według instrukcji obsługi niewiele przyniosło czyli:
    - Ustaw pokrętło wyboru trybów w pozycji M,
    - Naciśnij przycisk migawki do połowy,
    - Ustawienia ekspozycji będą wyświetlone w wizjerze i na panelu LCD,
    - Znacznik poziomu ekspozycji <I> określa wielkość odchylenia od ekspozycji standardowej.

I w tym momencie nic się nie dzieje, kręcenie dowolnym „kółkiem” nie przynosi efektu. Pewnie coś zablokowałem nawet o tym nie wiedząc

Próbowałem kasować nastawy z menu „Kasowanie nast. Aparatu” ale tez nie daje efektu, ekspozycja dalej tkwi w pozycji -2EV.
    Dodam też że regulacja ekspozycji w innych trybach działa...

Jakieś pomysły....?

Pozdrawiam
    Wiesiek
  • mate00sh
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1312

Może głupie pytanie, ale w jakiej pozycji masz włącznik aparatu? Powinien być w najwyższej (wtedy włączane jest pokrętło). Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Komentarz

• brunovis
      Coś już napisał
      • 2008
      • 62

Ustaw na kółku "P" wyceluj za okno i zapamiętaj jaka przysłona i jaki czas, Następnie przekręć kółko na "M" i ustaw poprzednio zapamiętane parametry. Jeśli światło za oknem się nie zmieniło powinno być ok albo podobnie. Poza tym napisz jakie jakie kombinacje czasu i przysłony "wykręcałeś" kółkami

Komentarz

• mor_feusz
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1370

u mnie w 350D jest taki maly przycisk gdzie jest +/- (taki maly kwadracik). Nacisnij to i krec pokretlem.

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez alien133
          Witam

Mój problem wynika pewnie bardziej z niewiedzy za co przepraszam.

Aparat 40d, w trybie manualnym M kiedyś podczas zabawy parametrami regulacji ekspozycji przestawiłem na -2EV i tak już zostało.
          Coś Ci się mocno pomyliło - w trybie M nie ma żadnej korekcji ekspozycji bo po co ?
          Mogłes przestawić korekcję ekspozycji lampy błyskowej

Postępowanie według instrukcji obsługi niewiele przyniosło czyli:
          - Ustaw pokrętło wyboru trybów w pozycji M,
          - Naciśnij przycisk migawki do połowy,
          - Ustawienia ekspozycji będą wyświetlone w wizjerze i na panelu LCD,
          - Znacznik poziomu ekspozycji <I> określa wielkość odchylenia od ekspozycji standardowej.
          Dokładnie - wynika z ekspozycji (czyli oswietlenia sceny) vs. komplet przysłona/czas/czułość

I w tym momencie nic się nie dzieje, kręcenie dowolnym „kółkiem” nie przynosi efektu. Pewnie coś zablokowałem nawet o tym nie wiedząc
          W trybie M kręcenie górnym kółkiem powinno zmieniać czas, tylnym kółkiem - przysłonę (jeżeli włącznik aparatu przesunąłeś do oporu). Każda z tym zmian powinna być widoczna na górnym LCD (powinny się zmieniać wartości czasu i przysłony), i w stosunku do tego powinien jeździć znacznik ekspozycji na drabince...

Próbowałem kasować nastawy z menu „Kasowanie nast. Aparatu” ale tez nie daje efektu, ekspozycja dalej tkwi w pozycji -2EV.
          Jest za ciemno w stosunku do tego co jest nastawiony aparat jak dla mnie...
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• najeli
            Uzależniony
            • 2008
            • 992

Są dwie rzeczy wpływające na to gdzie masz tę "kreseczkę" od ekspozycji:

1) nastawy przesłony/czasu/ISO -- kreseczka ustawia się "automatycznie" mówiąc Ci, czy zdjęcie wyjdzie niedoświetlone czy wręcz przeciwnie -- spróbuj zmienić przesłonę/czas, zobacz czy się coś zmieni

2) kręcisz tym kółkiem z tyłu -- wtedy sam ustawiasz sobie EV, a aparat dobiera czas i przesłonę

Oczywiście przełącznik zasilania tak jak napisał mate00sh
            www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
            C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• alien133
              • 2008
              • 3

Szybo dopowiadacie

Krzychu - masz racje...
              Wszystko jest tak jak piszesz: kręcenie kółkami zmienia parametry które powinno, włącznik opuszczony do oporu, tylko czemu zdjęcia wychodzą bardzo ciemne (nie opamiętam ustawiań przesłony/czas - dla większości ustawień efekt jest podobny)

Jeśli przestawiłem korekcje lampy (możliwe) to jak jak powrócić z ustawieniami na "0"

Komentarz

• mate00sh
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1312

Zamieszczone przez mate00sh
                Może głupie pytanie, ale w jakiej pozycji masz włącznik aparatu? Powinien być w najwyższej (wtedy włączane jest pokrętło). Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
                Sorry, nie powinienem nic pisać przed poranną kawą...
                Nie zauważyłem, że piszesz o trybie M. W tym trybie wskaźnik kompensacji ekspozycji pokazuje Ci niedoświetlenie/prześwietlenie sceny. Jeżeli mówi -2 to oznacza, że niedoświetlasz (ale tak na prawdę nie wiadomo o ile). Musisz ustawić prawidłową ekspozycję manipulując przesłoną i czasem - przy prawidłowym ustawieniu wskaźniki powinien ustawić się na 0.

Komentarz

• lukaszczecin
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 99

mate00sh, ale z tego co kolega pisze to kręcenie kółkami nic nie daje...

Nie mam teraz przy sobie aparatu, ale CHYBA możesz spróbować włączyć tryb "M" i w menu, gdzieś może jest zapamiętane -2EV. Ja się takimi opcjami nie bawię, ale wiem że szwagier w 450D ma inne ustawienia, filtry itp na każdym z trybów, bo naciska wszystko bez zastanowienia.
                  puszki + szkła + inne graty

Komentarz

• mate00sh
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1312

Ja podejrzewam, że kręci, ale mimo wszystko jest sporo poniżej prawidłowej ekspozycji, i dlatego nic się znie zmienia. Np prawidłowa ekspozycja dla f4 jest 2s a on ma 1/60 - dopiero jak przekręci czas do 1s to zauważy ruch na wskaźniku (będzie miał -1EV).

Komentarz

• Krzychu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3611

Szybo dopowiadacie

Krzychu - masz racje...
                      Wszystko jest tak jak piszesz: kręcenie kółkami zmienia parametry które powinno, włącznik opuszczony do oporu, tylko czemu zdjęcia wychodzą bardzo ciemne (nie opamiętam ustawiań przesłony/czas - dla większości ustawień efekt jest podobny)
                      Bo generalnie jest za ciemno - skieruj obiektyw np. na żarówkę, podnieś czułość...
                      Ustaw długi czas, otwórz przysłone, ustaw wysoką czułość.
                      Albo zobacz jaką ekspozycję ustawi aparat w trybie P i spróbuj ustawić to samo

Jeśli przestawiłem korekcje lampy (możliwe) to jak jak powrócić z ustawieniami na "0"
                      To jednak raczej nie korekcja lampy, ale gdyby to jeden z przycisków koło górnego LCD...
                      Pozdrowienia,
                      KZ
                      KZ Aviation Photography

Komentarz

• alien133
                        • 2008
                        • 3

Hmm...
                        Tez niem mam aparatu pod ręką... praca

Wieczorem dopadnę aparat to sprawdzę ustawiania - po raz kolejny...
                        THX za sugestie.

Człowiek uczy się całe życie a i tak jest głupi...

Komentarz

• lukaszczecin
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 99

mate00sh, no fakt, tak też może być, ale jak ktoś kupuje 40D to powinien to na początku zrobić, stąd wykluczyłem taką możliwość
                          puszki + szkła + inne graty

Komentarz

Pracuję...