1Ds MKII czy 1D MKIII?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bierhoff
    Bywalec
    • 2008
    • 191

1Ds MKII czy 1D MKIII?

Witam.

Z tego co szukałem i pytałem - takiego wątku tu nie było.
    Miałbym prośbę, do posiadających lub korzystających z obydwu modeli o opinię, który z tych dwóch będzie lepszym wyborem na aparat w sumie do wszystkiego. Ponieważ zarówno śluby, w kościele, wesela, średnie światło, sprawny i poprawny (celny, precyzyjny) AF, jak i plenerki, spacery, wyprawy w góry - słowem, staram się znaleźć coś najbardziej optymalnego jako aprat "do wszystkiego" i nie "do niczego" zarazem.

Osoby które nie posiadają, nie mają kontaktu z tymi aparatami, ale dysponują wiedzą o nich, także prosiłbym o swoją opinię popratą jakimś przemyśleniem, faktem itp.

Bardzo prosiłbym o ograniczanie się do rzeczowej rozmowy.

Dziękuję :-)

PS.
    Myślałem chwilę nad 5D (no ale AF), 5D2 (sam już nie wiem), a i o D700 też, ale ostatnimi czasy te dwa aparaty mi po głowie chodzę.
    Ostatnio edytowany przez bierhoff; 21045.
  • Korean
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 42

imo poczekaj na 1d mkVII

Komentarz

• bierhoff
      Bywalec
      • 2008
      • 191

Zamieszczone przez Korean
      imo poczekaj na 1d mkVII
      Zamieszczone przez bierhoff
      Miałbym prośbę, do posiadających lub korzystających z obydwu modeli o opinię, który z tych dwóch będzie lepszym wyborem na aparat w sumie do wszystkiego.
      Osoby które nie posiadają, nie mają kontaktu z tymi aparatami, ale dysponują wiedzą o nich, także prosiłbym o swoją opinię popratą jakimś przemyśleniem, faktem itp.
      Nade wszystko:
      Bardzo prosiłbym o ograniczanie się do rzeczowej rozmowy.

Komentarz

• ArturBonoVox
        Uzależniony
        • 2007
        • 684

Pytanie brzmi: pelna klatka czy crop?

Komentarz

• Picia
          Początki nałogu
          • 2006
          • 337

bardziej zalezy ci na dobrej plastyce (1ds mkII) czy 10 kl/s(1d mkIII) ? mimo wszystko wybralbym 1ds mkII

Komentarz

• BuRton
            Uzależniony
            • 2008
            • 681

Dla mnie zasadniczą różnicą w obu puszkach jest wielkość matrycy i gdybym stał przed takim dylematem jak Ty, najpierw odpowiedziałbym sobie czego bardziej potrzebuję.

Myślałeś wcześniej o samych pełno klatkowych korpusach więc może to już Ci wystarczy - 1 Ds MKII jest FF.

Nie dziwię się odpowiedzi Krean-a . Ja również mam odczucie, jak byś założył ten wątek dlatego, bo takiego jeszcze ponoć nie ma na C-B.

Zdecydowanego i udanego wyboru i zakupu życzę.
            Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• bierhoff
              Bywalec
              • 2008
              • 191

Szczerze - nigdy na cropie 1.3 nie pracowałem, więc nie wiem jak się przez niego patrzy. Na pewno 1.6 to za dużo - tego jestem pewien.
              Na ile plastyka tych dwóch matryc je różni? Po oczywistymi względami - GO, polem widzenia (prawdziwe 50mm, prawdziwe 20mm)?
              Myślę nad 1D MKIII, ponieważ zdarza mi się także łapać samoloty, a tam crop by się mógł przydać, a znowu nie jest on aż taki jak te z serii XXD czy XXXD.
              Co do prędkości, to zależy mi przedewszystkim na AFie, na którym będę mógł w pełni polegać. Ile klatek strzela na sekundę, to mnie w sumie kompletnie nie interesuje.

Zamieszczone przez BuRton
              Myślałeś wcześniej o samych pełno klatkowych korpusach więc może to już Ci wystarczy - 1 Ds MKII jest FF.
              To też fakt.

Czyli mówicie, że różnice między tymi aparatami są głównie dwie - APS-H vs FF i fps?
              A coś na temat AF? Działania pól innych niż centralne?

ps.
              Wątek założyłem, bo szukam rady w wyborze.

Komentarz

• BuRton
                Uzależniony
                • 2008
                • 681

Myślę nad 1D MKIII, ponieważ zdarza mi się także łapać samoloty...
                ps.
                Wątek założyłem, bo szukam rady w wyborze.
                Zwracam HONOR.

Pozdrawiam Marcin
                Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• bierhoff
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 191

Przede wszystkim śluby/wesela/plenery itp, ale poza pracą, także chcę czerpać z tego przyjemność, a fotografowanie lotnictwo taką mi sprawia.
                  Zastanawiam się nad "jedynkami", konkretnie Ds, ale wiadomo że crop ma też swoje plusy - chociażby w tego typu zdjęciach właśnie.
                  O to mi chodziło.

PS.
                  Czy to źle że pytam, skoro mnie akurat taka kwestia interesuje?
                  Poza tym BuRton, z Tobą chociaż wymieniamy zdania, bo Twój post coś wnosi. Korean jedynie zaznaczył teren na którym był :neutral:
                  Ostatnio edytowany przez bierhoff; 21045.

Komentarz

• Hellfire
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 414

Jeśli wesela i śluby to bym brał Deesa. Co pełna klatka to pełna klatka.

Komentarz

• mor_feusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1370

powiem tak. Sam posiadam 350D. ostatnio bardzo czesto foce (czesciej niz swoim) na zmiane 1D MK III oraz 1DS MK III. Nawet czesciej Ds'em. Powiem tak menu - takie samo. Puszki takie same, jak trzymasz roznicy nie am. 1dyna to taka ze 1D MK III ma "srebrny napis 1D MK III a zlote ma 1Ds MK III". AF - dziala tak samo - niomylnie - wrecz idealnie (zawsze mam radoche po przesiadce z 350D. Foce z forumowym kolega. Ostatnio w pelnym deszu focilismy gfdzie tlumy gapiow nawet nie wyjmowaly malpek - tak padalo (no coz w krainie deszczeowcow sie mieszka).
                      Powiem tak oostatnio kolega "wpycha" mi do reki 1Ds a sam foci 1D. Na poczatku mi to pasilo ale na dzien dzisiejszy raczej pasi mi chyba 1D. Nie mowie ze 1Ds jes zly - z otwartymi rekoma przyjme pod strzechy . tylko tak 1D szybszy - naprawse. czasmi jak sie chce cos ustrzelic w locie to 2 sekundows seia - 20 fotek - jest z czego wybrac. No i "waga" plikow. te z Ds's to "potwory" (aczkolwiek lapciak radzi sobie w parze z Lightroomem nadzwyczaj dobrze). Zdjecia z 1D lapciak poprostu mieli. Z mojego (nawet nie amatorskiego) punktu widzenia chyba wybralbym 1D.
                      Powiem tak 1Ds to szczyt marzen ale 1D to relanie porzadana puszka (wiem czego mi brak tak wiec moje nastepne body to albo 5D MK II ~ 60% albo 1D~40% [tutaj albo MK II uzywka - za ok 700 funciakow monzna wyrwac - albo MK III). Wiem jakie sa roznice pomiedzy FF, APS-H, APS-C. Fakt ze FF to bajka. GO innaczej wyglada - wszystko "ladniejsze". Na szczescie 1D nic nie brakuje. Moim zdaniem zdjeica sa super (mowie jako czlowiek, ktory czesto i gesto oddaje fotki do labu).
                      Jak chcesz zebym jeszcze cos wyskrobal - pisz

Komentarz

• djcargo
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 353

Przede wszystkim śluby/wesela/plenery itp, ale poza pracą, także chcę czerpać z tego przyjemność, a fotografowanie lotnictwo taką mi sprawia.
                        Pozostaje kwestia jaki masz teraz sprzęt. Bo ja bym wziął 1Ds do ślubów i dokupił jeszcze 40d do focenia lotniczego. Do tego będziesz miał zapasową puszkę na śluby. Niby 1dynki się nie psują, ale zapas trzeba zawsze mieć.
                        Regulamin pkt 8.

Komentarz

• bierhoff
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 191

djcargo, aktualnie sprzętu nie mam - dosłownie rozsprzedałem wszystko co miałem i zastanawiam się nam wyborem systemu, body, obiektywów, lamp i wszystkich innych rzeczy.

Pytanie troszkę poza konkursem. 1DMKIII kupić można bez problemu, ale czy zakup nowego 1DsMKII jest jeszcze w ogóle wykonalny?

Komentarz

• s!wy
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 70

posiadam oba o które pytasz i do tego co wymieniłeś w pierwszym wątku bez wahania powiem Ci 1d mIII. AF, różnica w używalnym iso i prędkość to to co rozni te aparaty na plus dla 1D mIII. Co do plastyki roznica na cropie 1.3 i FF jest niewielka.
                            pozdrawiam

Komentarz

• ripek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1486

Z tego co szukałem i pytałem - takiego wątku tu nie było.
                              Bo raczej każdy kto kupuje sprzęt z górnej półki wie czego potrzebuje.
                              1d - szybkosc 1ds - plastyka
                              Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

Pracuję...