Sigma Super Wide II 24mm f2.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michoo

Sigma Super Wide II 24mm f2.8

Co sądzicie o tym szkle Sigmy?
    Warto go kupić?
  • lynx
    Bywalec
    • 2005
    • 127

Wartałoby, gdyby współpracowało z cyfrówkami, lecz nie chce :-?
    Do analogów i wczesnych cyfrówek bardzo dobre.

Komentarz

• Michoo

no to już wiem dlaczego jest taka niska cena na ebay'u.
      10 godzin do konca i tylko 17 funtow.
      dzieki

Komentarz

• mate00sh
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1312

Optycznie bardzo dobra (używałem zarówno wersji AF jak i MF), niestety mechanicznie trochę kuleje - silnik koszmarnie wolny i do tego głośny (taka wiertarka). Nie działa z cyfrówkami niestety.

Komentarz

• Michoo

No o to właśnie mi chodziło żeby pracował z cyfra bo w końcu zamierzam kupić cyfrę, mam drugie szkło na oku to jest Canon ef 24-85 f3,5-4,5
          Posiadam 28-105 a chciałbym coś szerszego i zbliżonego optycznie do tego szkła. Te parę milimetrów mniej zawsze.
          Czy jakieś porównanie tych 2 szkieł sie najdzie czy ktoś może mi o tym krotko napisać?
          Oczywiście to jest USM.
          Ostatnio edytowany przez Gość; 16037.

Komentarz

• XLesio
            Uzależniony
            • 2008
            • 515

Czy ktoś mi może łaskawie wyjasnić co to znaczy:
            Nie działa z cyfrówkami niestety.

Przecież to EF do licha!? Co z tą sigmą jest nie tak? (sam się przymierzam do hamerykańskiego Quantarey'a)
            "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
            EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
            C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• mate00sh
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1312

Stare Sigmy mają problem z komunikacją z cyfrowymi korpusami. Mam na ten przykład obecnie Sigmę 28-70/2.8 (wersja bez EX itp.) która działa tylko na pełnej dziurze, po domknięciu mam Err99. Tak samo z 70-300 Macro. Podobnie jest z tą 24mm, choć tu o ile pamiętam był też problem z AF.

Sigma przez jakiś czas wymieniała procesory takich szkłach, ale moja się nie załapała. Z nowymi powinno być już wszystko ok.

Komentarz

• XLesio
                Uzależniony
                • 2008
                • 515

Ok.. Już chyba kojarzę. Err na korpusie, problemy z potwierdzeniem ostrości, martwy AF i takie tam? Chyba było parę wątków..
                EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
                C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• mate00sh
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1312

No niestety było. Ogólnie Sigma to tak jakoś Canona nie lubi (albo odwrotnie). A szkoda, bo zarówno ten 28-70 jak i ta 24mm to bardzo fajne szkła.

Komentarz

• XLesio
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 515

Zastrzeliłeś mnie. Miałem w rękach 4 szkła sigmy, do teraz używam zooma 2.8 - na żadnym sprawdzanym XXXD nie było problemów. No nic, myśląc o przesiadce na cyfrę ja z szerokiego rezygnuję.
                    (wytłumaczenie małego OT - zapominam że szukajka już żyje. Przepraszam znudzonych )

Komentarz

• mate00sh
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1312

Wiesz, ja mówię o kilkunastoletnich szkłach, nowsze nie wszystkie miały ten problem, a część mogła mieć także wymienione procesory (Sigma wymieniała przez jakiś czas). Ok, kończymy OT .

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2085

Bardzo dobra jest ta Sigma do krajobrazu, maly filtr polar - chyba 52mm. Ale ze wzgledu na elektronike trzeba kupic wersje manualna z mocowaniem np. nikona. (ponadto jest duzo lepsza mechanicznie). No ale wlasnie o to chodzi ze ciezko jest kupic ja wersji manual. Sa tylko wersje EF, bo one nie wspolpracuja z nowszymi EOSami i problem jest z przymykaniem przyslony.
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Michoo

jeśli kogoś to zainteresuje to ta Sigma poszła na Ebay'u UK to tylko albo aż 57 funtów

Komentarz

• moonie

Czy komus udalo sie zmusic do pracy te sigme z 10D?

Komentarz

• mate00sh
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1312

Mi się nie udało.

Komentarz

Pracuję...