Sigma 80-400EX OS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • froolk
    Początki nałogu
    • 2005
    • 256

Sigma 80-400EX OS

Witam!
    Sigma 80-400/4.5-5.6 EX OS APO - czy naprawdę nikt nie miał styczności z tym "podobno" świetnym szkłem?
    Właśnie spędziłem dłuższą chwilę na czytaniu naszego forum w poszukiwaniu informacji o tym szkle, znalazłem informację że ........ jest takie szkło

Kroi mi się fajny wyjazd i potrzebuję długiego zooma. Narazie stawiam na 100-400L Canona. Natomiast przeczytawszy informacje w necie już nie jestem taki pewny

Zalety Sigmy:
    -cena
    -brak "pompowanego" zooma (nie chodzi mi o wygodę czy też jej brak lecz o zasysanie do body pyłu) będę pstrykał w trudnych warunkach,
    -podobno rewelacyjny OS, lepszy niż w 100-400 (są ludzie którzy twierdzą, że przy odrobinie wprawy są w stanie utrzymać 1/15 przy 400mm na cyfrowym body z cropem!!!) Niewiarygodne!
    -budowa ponoć bardzo solidna
    -20 mm z przodu pozwoliło by mi sprzedać bez łez mój ukochany 70-200 f4L (miałbym pokrycie ogniskowych z 28-75)
    -ostrość na wszystkich ogniskowych,

wady:
    -wolniejszy AF (również głośniejszy) niż USM lecz podobno nie wolny
    -sam obiektyw jest dość ciężki
    -spotkałem sie z opinią, że OS ciągnie z body sporo pradu i np. 300d ma problemy z poprawnym działaniem tej funkcji (10D i 20D ponoć już bez zarzutu)

Wszystkie opinie są zasłyszane, a właściwie przeczytane w necie. Zdjęcia na Pbase tez wyglądają b. dobrze.

Pomóżcie bo czas mnie trochę nagli ..... a wybór niełatwy
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Może ja coś napiszę. Też zastanawiałem się nad 100-400 L i Sigma też wchodziła w grę. Wybrałem 70-200 2.8, teraz poluję na TC, ale to już inna kwestia. Z tamtych dwu obiektywów zdecydowanie wziąłbym 100-400. Sigma winietuje, i niestety pompowany zoom jest wygodniejszy, bo kręcony w Sigmach EX chodzi strasznie tępo.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• froolk
      Początki nałogu
      • 2005
      • 256

Dzięki za odzew ale czy miałeś tą sigmę w rękach czy słyszałeś, że tak jest? Nie obraź się ale zasłyszane wieści zazwyczaj okazują się hmmm.......
      Na przykład: masz "Bigmę" i z tego co czytałem jesteś bardzo zadowolony, a z ZASŁYSZANYCH przeze mnie wiesci optycznie nawet sie nie umywa do 80-400 EX OS APO? Jak to jest?
      Co do pierscienia też to słyszałem, ponoć podczas użytkowania się wyrabia. Co do wygody: kiedy trzeba przekadrować natychmiast ze 100 do 400 (lub na odwrót) to faktycznie nie ma to jak pompowany zoom, ale rzadko przekadrowuję tak ekstremalnie,
      a nie bez znaczenia dla mnie jest to że tylna soczewka 100-400 przy takim szybkim przekadrowaniu działa jak tłoczek pompujący pył do aparatu (oczywiscie w ekstremalnych warunkach)

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Zamieszczone przez froolk
        a nie bez znaczenia dla mnie jest to że tylna soczewka 100-400 przy takim szybkim przekadrowaniu działa jak tłoczek pompujący pył do aparatu (oczywiscie w ekstremalnych warunkach)
        Pomyśl, jak przekadrujesz szybko ze 100 na 400 - normalnie odkurzacz - wszystkie syfy z matrycy znikną :P

Komentarz

• froolk
          Początki nałogu
          • 2005
          • 256

Nooooo

A wracając do tematu - miałeś w rękach ta sigmę?

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Ja w ten weekend na airshow stałem trochę obok gościa z taką sigmą (na Nikonie D70) i hmm... na moje oko, do 100-400 jej daaaaaleko. Głośność da się przeżyć, ale jeśli miałbym na podstawie tego, co słyszałem ocenić szybkość AF, to...
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7450

Miałem w ręku, ale nie testowałem. Generalnie jak wszyscy dookoła mówią - nie ma to jak jakość L-ki.

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Akurat w tym wypadku to nie do końca kwestia jakości - Sigma jest wykonana całkiem rozsądnie (jak na tą klasę cenową).

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Przecież 80-400 OS i 100-400 L to podobny przedział cenowy ... Chyba, że się mylę ?

Komentarz

• kavoo
                    Zablokowany
                    • 2004
                    • 1173

Zamieszczone przez Cichy
                    Przecież 80-400 OS i 100-400 L to podobny przedział cenowy
                    Prawie...

S - 4850
                    C - 6840

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

C: ok. 5,6 , S: ok. 4,5

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

No dobra, niech Wam będzie: Sigma jest moim zdaniem rozsądnie wykonana "jak na nie-Lkę, które jak wiadomo nie mają sobie równych"

Komentarz

• skrzat
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 440

Zamieszczone przez kavoo
                          Prawie...

S - 4850
                          C - 6840
                          Można je kupić taniej, ale różnica utrzymuje się na poziomie 2000 zł.
                          Np. w interfoto:
                          S - 4000
                          C - 6100
                          Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• C41photocrew
                            Zablokowany
                            • 2005
                            • 528

zalecam przejsc sie do Blue City w warszawie i przetestowac obiektyw. SKLEP FOTOGRAF (Sigma PRO CENTRUM) umożliwia wyporzyczenie obiektywu...jedynym mankamentem jest to iz trzeba wplacic kaucje = wartosci obiektywu

Komentarz

• froolk
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 256

Taaaak! A wiął kolega pod uwagę, że nie wszyscy mieszkamy w Warszawie

Tak jak napisał skrzat różnica w cenie niezależnie od miejsca zakupu (czy oficjalny dystrybutor czy import prywatny) oscyluje w granicach 2000zł (to chyba nie mało). Wykonanie sigmy podobno jest bardzo solidne.
                              Naprawdę nie ma nikogo kto by nią chociaż chwilę popstrykał ???? Wiem, ze Adam Szymański ją kupił ale coś sie nie odzywa w tym wątku

Komentarz

Pracuję...