Raw vs JPG ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukasz921

Raw vs JPG ?

Witam wszystkich,
    Dopiero zaczynam przygodę z fotografowaniem za pomoca lustrzanki (eos 1000d) i pytanie jest takie. Naczytalem sie o hot pikselach i oczywiscie u mnie jeden wystepuje przy powiekszeniu 1:1 przy iso rownym lub wiekszym 400. Nie przejmuje sie tym i nie zamierzam tworzyc kolejnego watku. Ale jesli zrobie zdjecie w foramcie Raw + JPG to na Jpg jest on widoczny a na RAW po obejrzeniu w Lightroom nie widac go. Czy program Lightroom ma jakis filtr ktory je usuwa ? Czy ogolnie zdjecia z RAW moga byc tak jakby bardziej ziarniste ? Podejrzewam że tak bo kompresja rozmazuje fotke. I czy RAW jest zawsze ciemniejszy niz JPG - taki bardziej neutralny ? czy to zalezy od ustawien aparatu dla JPG ? Jesli ktos moglby mnie oswieci w jakiejs z powyzszych kwestii.

Pozdrawiam,
    Lukasz921
  • ewa_olsztyn
    Początki nałogu
    • 2008
    • 311

Ja to bym Ci spod samego serca doradziła wyłączyć jotpegi, robić w rawch i w ogóle zapomnieć o tym pikselu. No i fotografować, po czym pokazywać i poddawać ocenie. To najlepsze, co mogłam powiedzieć.

Komentarz

• pst
      Uzależniony
      • 2006
      • 560

Zamieszczone przez lukasz921
      Witam wszystkich,
      Dopiero zaczynam przygodę z fotografowaniem za pomoca lustrzanki (eos 1000d) i pytanie jest takie. Naczytalem sie o hot pikselach i oczywiscie u mnie jeden wystepuje przy powiekszeniu 1:1 przy iso rownym lub wiekszym 400. Nie przejmuje sie tym i nie zamierzam tworzyc kolejnego watku. Ale jesli zrobie zdjecie w foramcie Raw + JPG to na Jpg jest on widoczny a na RAW po obejrzeniu w Lightroom nie widac go. Czy program Lightroom ma jakis filtr ktory je usuwa ? Czy ogolnie zdjecia z RAW moga byc tak jakby bardziej ziarniste ? Podejrzewam że tak bo kompresja rozmazuje fotke. I czy RAW jest zawsze ciemniejszy niz JPG - taki bardziej neutralny ? czy to zalezy od ustawien aparatu dla JPG ? Jesli ktos moglby mnie oswieci w jakiejs z powyzszych kwestii.

Pozdrawiam,
      Lukasz921
      to co widzisz na jpg to jest to jak komputerek aparatu wywoła i obrobił RAWa a następnie zapisał do wspomnianego jpg
      wiec zalezy czesciowo od ustawień

jak patrzysz na rawa w przeglądarce (np fast stone image) to nie widzisz rawa tylko zaszytego w rawie jpeg'a

zeby zobaczyć RAWa musiałbyś otworzyć Bridge'a albo ACR (pewnie są też jakieś innne programy) - na moim monitorze jest wyrażna róznica między RAW a zaszytym jpg

im szybciej zaczniesz robić w RAW tym szybciej będziesz cieszył się z wiekszej ilości udanych zdjęć - raw daje wieksze mozliwosci obróbki nawet jak zdjecie zostanie spaprane; z jpg jest znacznie trudniej
      zacznij od czegoś w miarę łatwego do obslugi/koretky RAW - potem pewnie w miare nauki wejdziesz w PS

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

http://canon-board.info/showthread.php?t=20393

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

http://canon-board.info/showthread.php?t=35865
          http://canon-board.info/showthread.php?t=33654
          itd
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...