Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam serdecznie użytkowników tego forum.Jestem posiadaczem Pentaxa i kilku szkiełek ale jak najbardziej toleruje wszystkich ganów foto.Doceniam różne elementy w różnych systemach foto chociaż jeszcze nie jestem na tyle dobry choćby czytając i oglądając zdjęcia pokazywane na forum przez użytkowaników Canona.Mam Pentaxa i jestem z niego zadowolony ale na pewno nie z szybkości AF-z celnością to już kwestia obiektywu zresztą podobnie jak i w canonie.Ale zastanawiam się czy by nie zakupić właśnie systemu Canona i to naprawdę poważnie podchodzę do tematu. Po wielu analizach stwierdzam że kolorki,kontrasty i inne elementy są naprawdę fajne a odbiór mój robionych zdjęć przez markę canon naprawdę mi odpowiada.Teraz tak śledząc już od dłuższego czasu pewne modele,obiektywy doceniam model 30D, który uważam że był jednym z najbardziej udanych modeli wśród serii ..D.Ale patrząc do przodu co wypuścił canon wyszły modele jeszcze 50D-nie biorę pod uwagę 40D oraz wcześniejsze model pełnoklatkowy 5D.I moje pyatnie brzmi co wybrać czy 30D i powoli zbierać szkiełka typu L czy może 50D i też zbierać szkliekła typu L przed zakupem pełnej klatki w przyszłości czy też kupić jeszcze 5D+jakiś jeden obiektyw może na początek 50/1.8 lub tamronika 28-75 na początek i cieszyć się możliwościami i super plastyką jakże udanego modelu 5D.??
Liczę na wasze cenne wskazówki drodzy canonowcy z wielkimi działami
.I moje pyatnie brzmi co wybrać czy 30D i powoli zbierać szkiełka typu L czy może 50D i też zbierać szkliekła typu L przed zakupem pełnej klatki w przyszłości czy też kupić jeszcze 5D+jakiś jeden obiektyw może na początek 50/1.8 lub tamronika 28-75 na początek i cieszyć się możliwościami i super plastyką jakże udanego modelu 5D.??
Liczę na wasze cenne wskazówki drodzy canonowcy z wielkimi działami
Napisz jaka fotografia Ciebie intersuje to będzie łatwiej doradzić.
Witam.
Ja jestem "uciekinierem" z systemu Pentaxa, dokładnie z powodów jaki podałeś, czyli marnego AF-a. Jak widać w mojej stopce,wybrałem 50D chociaż też bardzo mocno się zastanawiałem nad 5D lub 40D. Na korzyść 50D przeważyło to że fotki robię głównie w "terenie", czyli jakieś widoczki, wycieczki rowerkiem połączone z fotografowaniem. Do tych celów jednak lepszy wyda mi się wybór 50-ki ze względu na sprawniejszy AF oraz jeden mały dodatek,wbudowaną lampę. Po prostu nie zawsze mam chęć targać z sobą dodatkowe "słoneczko" które tylko czasami może sie przydać do doświetlenia scenki..ponadto dodatkowy kłopot z podłączaniem...nie,to nie dla mnie . Adlaczego 50D a nie 40D?...Chyba tylko dla świetnego wyświetlacza LCD....oj nie tylko,przepraszam...jest jeszcze kalibracja ff/bf z poziomu menu, a to jest coś czego bardzo brakowało mi w K10D Pentaxa.
A teraz zbieram szkiełka....Te niestety dużooo drozsze niż w starym systemie .
Mam nadzieję że coś pomogłem..Pozdrawiam
jedynka / EF 50-1,8mkI/ 24-105f4 /Lowepro SlingShot 200AW
..inne później
Napisz jaka fotografia Ciebie intersuje to będzie łatwiej doradzić.
Otóż intereuje mnie cału krąg zdarzeń-czyli można powiedzieć że całkowity zakres fotografii-jestem fanem jestem może i maniakiem jak pewnie większość z Was ale szukam ideałów jeżeli chodzi o system, który będzie mnie wkońcu zadowalał i nie będę musiał myśleć nad jego zmianą.Fotografuję wszystko co mnie fascynuje tak więc możesz śmiało odpowiadać na pyatnie a akżda odpowiedź będzie cenna dla mnie przy przyszłościowym wyborze.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jak z procentem poruszonych zdjęć-bo jednak mimo słabości autofokusa i jego wolnego szukania to zdjęć poruszonych ale przy włączonej stabilizacji z Body miałem małow-wręcz rzadkość.Jak to jest z Canonem-czy duża różnica jest pomiędzy zwykłym szkłem a szkłem z IS,czy naprawdę super działa AF w 50-jak oddaje kolorki-jak możesz to powiedź coś o tym a pozatym możesz mi podać linka do sowich zdjatek to będę mógł popatrzeć jak działa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez jarekb17
Witam.
Ja jestem "uciekinierem" z systemu Pentaxa, dokładnie z powodów jaki podałeś, czyli marnego AF-a. Jak widać w mojej stopce,wybrałem 50D chociaż też bardzo mocno się zastanawiałem nad 5D lub 40D. Na korzyść 50D przeważyło to że fotki robię głównie w "terenie", czyli jakieś widoczki, wycieczki rowerkiem połączone z fotografowaniem. Do tych celów jednak lepszy wyda mi się wybór 50-ki ze względu na sprawniejszy AF oraz jeden mały dodatek,wbudowaną lampę. Po prostu nie zawsze mam chęć targać z sobą dodatkowe "słoneczko" które tylko czasami może sie przydać do doświetlenia scenki..ponadto dodatkowy kłopot z podłączaniem...nie,to nie dla mnie . Adlaczego 50D a nie 40D?...Chyba tylko dla świetnego wyświetlacza LCD....oj nie tylko,przepraszam...jest jeszcze kalibracja ff/bf z poziomu menu, a to jest coś czego bardzo brakowało mi w K10D Pentaxa.
A teraz zbieram szkiełka....Te niestety dużooo drozsze niż w starym systemie .
Mam nadzieję że coś pomogłem..Pozdrawiam
A jak z procentem poruszonych zdjęć-bo jednak mimo słabości autofokusa i jego wolnego szukania to zdjęć poruszonych ale przy włączonej stabilizacji z Body miałem małow-wręcz rzadkość.Jak to jest z Canonem-czy duża różnica jest pomiędzy zwykłym szkłem a szkłem z IS,czy naprawdę super działa AF w 50-jak oddaje kolorki-jak możesz to powiedź coś o tym a pozatym możesz mi podać linka do sowich zdjatek to będę mógł popatrzeć jak działa.
Ostatnio edytowany przez Gość; 21059.
Powód: Automerged Doublepost
Otóż intereuje mnie cału krąg zdarzeń-czyli można powiedzieć że całkowity zakres fotografii-jestem fanem jestem może i maniakiem jak pewnie większość z Was ale szukam ideałów jeżeli chodzi o system, który będzie mnie wkońcu zadowalał i nie będę musiał myśleć nad jego zmianą.Fotografuję wszystko co mnie fascynuje tak więc możesz śmiało odpowiadać na pyatnie a akżda odpowiedź będzie cenna dla mnie przy przyszłościowym wyborze.
Wersja budżetowa - 30D/40D i tamron 17-50
wersja droższa - 5D plus tamron 28-75
Oczywiście jeśli chcesz więcej wydać to są różne Lki i inne cuda.
30D to bardzo dobry aparat. Używałem go ponad 2 lata i nigdy mnie nie zawiódł.
Szkła które zaproponowałem to uniwersalne spacerzoomy w dobrej cenie i o dobrej jakości obrazowania.
Podaj maila to podeślę kilka takich prosto z puszki w jpg oraz raw,ocenisz jak to wygląda.
Rawy są te mniejsze, czyli sraw a jpg też te średnie ale w najwyższej jakości.
Jeśli potrzeba to mogę dodać do każdej fotki podstawowe dane czyli wielkość przysłony,iso itp...chyba że masz program który pokaże to wszystko.
A jesli chodzi o sprawność is-a w obiektywie to nie mogę narzekać mimo ze mam dość leciwy a więc i nie tak wydajny jak nowe konstrukcje,o L-kach nie wspomnę. 70-200 nie ma niestety stabilizacji ale za to szkło miód-marzenie w stosunku do Sigmy 70-300 co miałem z K10D...szybko,cicho,idealnie w cel i superostro!
A AF jest o niebo lepszy niż w kadyszce,nie wiem jak sobie radzi K20D, ale nie sądzę żeby miał jakiekolwiek szanse w starciu z 50D.
No i ta dwa razy wieksza szybkość zdjęć też sie bardzo przydaje jak focisz sport lub coś co się szybko porusza...
Ja wybrał bym N. D700. jak przeczytacie wszystkie posty o tych puszkach to dowiecie się, ze jest to ostatni chłam nie warty swojej ceny! N D700 jest oceniany wyżej nić C. A cena w stosunku do C. znacznie lepsza!
Pół żartem- pół serio pisał to właściciel 2-ch puszek C. i żadnej N. (jeszcze)
Ja wybrał bym N. D700. jak przeczytacie wszystkie posty o tych puszkach to dowiecie się, ze jest to ostatni chłam nie warty swojej ceny! N D700 jest oceniany wyżej nić C. A cena w stosunku do C. znacznie lepsza!
Tego że D700 to lepszy sprzęt od 5D to ja nie kwestionuję. Tylko nie o tym jest ten wątek.
A może inaczej ,zawartość i cena zestawu spacer i wakacje ,zestawu sport ,zestawu zwierzątka itd piszcie co polecacie do konkretu , bo chyba nie ma nic uniwersalnego w żadnym systemie.
SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2
A może inaczej ,zawartość i cena zestawu spacer i wakacje ,zestawu sport ,zestawu zwierzątka itd piszcie co polecacie do konkretu , bo chyba nie ma nic uniwersalnego w żadnym systemie.
Napisz w jakiej kwocie się obracamy to będzie łatwiej.
30/40D(1500zł/2300zł) + Tamron 17-50(1300zł) załatwia Ci na początek zestaw spacer i wakacje.
30/40D + Tamron 17-50 + 70-200 4/2,8L(1900zł/3500zł) załatwia Ci zestaw spacer, wakacje i sport.
Zwierzątka to zależy od pieniędzy etc. mozna 100-400L IS cena 4-4,5kzł mozna 300L IS/400L 3,5-4kzł.
Można kupić Sigme 70-300 za 600-800zł i tez robić "sport" i zwierzątka. Podobnie z zakresem spacerowym można kupić Kita z ISem za ~300zł i robić dobre zdjęcia. Wszystko zalezy od pieniędzy.
Osobiście jak masz pieniądze i nie robisz sportu i ptaków brałbym 5D z Tamronem 28-75.
rozumiem że 5D jednak jest za słabyu na szybie fotki typu poruszające się obiekty i gubi się.Tzn.jeżeli masz doświadczenia z 5D to właśnie w czym problem z robieniem zwierzaków i sportu??czy faktycznie będzie robił fotki rozmyte w większości ??-wiadomo że to również kwestia światła.
Środkowy punkt w 5D jest bardzo precyzyjny. Według mnie w 40D bylo lepiej ale jakiejs ogromnej roznicy nie widze. W 5D chodzi przede wszystkim o to ze tylko srodkowy punkt jest tak precyzyjnym natomaist pozostale (co moze sie przydac przy sledzniu ptakow) sa duzo slabsze. Szybkosc niestety tez nie jest mocna strona 5D. Ja jednak z przesiadki jestem ogromnie zadowolony. Szkielka po prostu ozyly na tym korpusie
Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
Komentarz