350D i microdrive 1gb ibm, problemy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yasin
    Początki nałogu
    • 2004
    • 420

350D i microdrive 1gb ibm, problemy

Mam problemy ze zgrywaniem fotek z tego microdrive'a, od pierwszego razu pamietam, ze jak tylko podlaczalem kabelek usb to na wyswietlaczu zaczyna migac "6u5y". Kilka dni temu fotki sie jeszcze zgrywaly, a dzisiaj nie moglem ich zgrac na kompa, ani downloaderem pro ani zoombrowser ex, musialem podlaczyc S1 i przelozyc do niego drive'a i bez problemu sie zgraly. Macie jakies pomysly w czym problem?
    Aparat jest widoczny pod winda, moge exploratorem sobie wejsc na drive'a i przejrzec liste zdjec, ale zaden soft nie sciaga fotek, downloader pro wogole nie pokazuje listy zdjec, a zoombrowser ex sie jakby zawiesza.

edit:
    Aparat czasami numeruje mi pliki jako "_MG_0001.jpg", a czasami jako "IMG_0002.jpg", juz nic z tego nie rozumiem.
    Karte oczywiscie formatowalem, juz kilka razy.
    Jak exploratorem wejde to moge zaznaczyc foty i skopiowac na dysk, ale to zadne rozwiazanie no i jeszcze ta numeracja plikow
    Ostatnio edytowany przez yasin; 269.
  • tomi
    Coś już napisał
    • 2004
    • 66

Zamieszczone przez yasin
    Aparat czasami numeruje mi pliki jako "_MG_0001.jpg", a czasami jako "IMG_0002.jpg", juz nic z tego nie rozumiem.
    Podkreślenie na początku pliku oznacza zdjęcie zrobione w przestrzeni kolorów AdobeRGB -manual PL str. 62.
    Co do MD, to nie wiem.

Komentarz

• yasin
      Początki nałogu
      • 2004
      • 420

Heh, no faktycznie, do instrukcji jeszcze nie zagladalem, ale chyba czas to przeczytac. Moze znajde info czemu mi nie sciaga zdjec

Komentarz

• santiblue
        Początki nałogu
        • 2004
        • 322

Kup sobie czytnik zewnetrzny i bedzie problem z glowy. za "setnym" podpieciem aparatu przez kabel wyrobia Ci sie styki w aparacie a szkoda
        dSLR + coś tam...

Komentarz

• Golibroda
          Coś już napisał
          • 2005
          • 99

Zamieszczone przez yasin
          Karte oczywiscie formatowalem, juz kilka razy.
          |
          Sformatuj nie w aparacie tylko w zewnętrzym czytniku. Może karta zgłupiała i porzebne jest totalne czyszczenie
          Pozdrowienia
          Piotr

Komentarz

• yasin
            Początki nałogu
            • 2004
            • 420

Zamieszczone przez santiblue
            Kup sobie czytnik zewnetrzny i bedzie problem z glowy. za "setnym" podpieciem aparatu przez kabel wyrobia Ci sie styki w aparacie a szkoda
            Ale jak bede wyjmowal i wkladal karte to sie styki w karcie wyrobia

Komentarz

• tomi
              Coś już napisał
              • 2004
              • 66

Zamieszczone przez yasin
              Mam problemy ze zgrywaniem fotek z tego microdrive'a
              A w aparacie możesz przeglądać zrobione zdjęcia?

Komentarz

• yasin
                Początki nałogu
                • 2004
                • 420

W aparacie moge bez problemu, ale zadnym softem do zdalnego sciagania nie moge sie dobrac do zdjec

Komentarz

• tomi
                  Coś już napisał
                  • 2004
                  • 66

Zamieszczone przez yasin
                  W aparacie moge bez problemu, ale zadnym softem do zdalnego sciagania nie moge sie dobrac do zdjec
                  No to już zupełnie nie rozumiem :-(. Skoro aparat jest w stanie zapisywać i później przeczytać te zdjęcia, to chyba nie problem z kartą. A nie przestawiłeś w opcjach aparatu trybu przesyłania zdjęć? Nie wiem czym się różnią, bo używam tylko czytnika, ale czymś tam się pewnie różnią ;-)

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez yasin
                    Ale jak bede wyjmowal i wkladal karte to sie styki w karcie wyrobia
                    Glupi przesad. Microdrive uzywam juz w trzecim aparacie pod rzad, z czytnikiem widzial sie on setki razy od ponad dwoch lat i zadne styki ani w czytniku ani w karcie sie nie wyrbily.
                    Smiesza mnie takie przesady nie poparte zadnymi dowodami

Komentarz

• yasin
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 420

tomi a gdzie sie przestawia ten tryb przesylania zdjec, w instrukcji nie moge o tym znalesc, w opcjach aparatu tez nie bardzo.

Vitez to tak samo jak z wyrobieniem sie stykow usb w aparacie :] jezeli te sie moga wyrobic to analogicznie moga sie wyrobic te od karty, zwlaszcza, ze korzystanie z czytnika to kazdorazowo - 2 x wyjecie karty i 2 x wlozenie karty, a z usb to tylko wlozenie kabelka i wyjecie kabelka. Ja korzystam z kabelka z lenistwa, nie chce mi sie za kazdym razem machac karta.

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Styki w CF'ach byly specjalnie zaprojektowane tak, aby ograniczyc zuzycie i problemy ktore z tego wynikaja... Problem z wkladaniem/wyciaganiem to jest przy kartach ze stykami na zewnatrz, gdzie dodatkowo "aktywne" elementy (sprezyste) sa w aparacie.

Osobiscie jeszcze nie slyszalem o problemie zuzycia gniazda.

Najwiekszy problem ze zuzyciem gniazd USB polega na wydlubaniu ich mechanicznie z plytki razem ze sciezka, a nie na wytarciu stykow. Taka sama legenda niedelikatnych jak to o wyciaganiu cf'a... A prawda jest taka ze wystarczy raz pociagnac mocniej za kabel w nieodpowiednia strone i przestanie dzialac. USB tez bylo projektowane do czestego laczenia/rozlaczania.

Ta opcja jest na ostatiej zakladce (pierwsza od prawej) i zowie sie "communication"... Mozna zmienic z Print/PTP na PC CONNECTION (w starych puszkach bodajze normal/ptp).
                        Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                        ...

Komentarz

• yasin
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 420

Zamieszczone przez KuchateK
                          Ta opcja jest na ostatiej zakladce (pierwsza od prawej) i zowie sie "communication"... Mozna zmienic z Print/PTP na PC CONNECTION (w starych puszkach bodajze normal/ptp).
                          I dokladnie to bylo problemem, dziekuje za oszczedzenie mi czasu na dalsze poszukiwania/proby. Najdziewniejsze jest to, ze tej opcji nie zmienialem jeszcze wogole i do dzisiaj mi foty sciagal z aparatu ale faktycznie mialem ustawione Print/PTP.

Komentarz

• Pietro
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 132

Zamieszczone przez yasin
                            I dokladnie to bylo problemem, dziekuje za oszczedzenie mi czasu na dalsze poszukiwania/proby. Najdziewniejsze jest to, ze tej opcji nie zmienialem jeszcze wogole i do dzisiaj mi foty sciagal z aparatu ale faktycznie mialem ustawione Print/PTP.
                            Ja mam ustawione Print/PTP i wszystko jest OK. (wprawdzie mam CF nie micro moze to je ono)
                            Idzie Panie nowe....

Komentarz

Pracuję...