Zdjecia z reki a stabilizacja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Portal
    Bywalec
    • 2008
    • 145

Zdjecia z reki a stabilizacja

Witam
    jak dobrze gdzies wyczytalem aby zdjecia wyszly nieporuszone z reki to szybkosc migawki (czas) musi byc przynajmniej odwrotnoscia ogniskowej ( np ogniskowa 150 to czas 1/150). Jezeli dobrze sie orientuje to zasada ta dotyczy obiektywow bez zastosowania stabilizacji. A powiedcie mi ile mniejszy czas mozna zastosowac gdy obiektyw ma stabilizacje (fotka z reki)
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB
  • fazid_66
    Bywalec
    • 2008
    • 120

Zależy od szkła. Zwykle od 2 EV w górę. Poczytaj sobie testy na optyczne.pl - tam to sprawdzają sprawność IS.
    A w ogóle to masz w stopce wypisane szkła z IS. Sprawdź sobie.
    Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here.

Komentarz

• Portal
      Bywalec
      • 2008
      • 145

2EV w gore tzn ile przeliczajac na czas ? no np gdy robie z ogniskowa 150 to gdy jest stabilizacja to do ilu moge zejsc ? Wiem ze to za lezy od szkiel ale tak przy tych co mam w stopce

Komentarz

• fazid_66
        Bywalec
        • 2008
        • 120

No dobra...
        1 EV to zmiana czasu dwukrotnie / o połowę. To znaczy, że jeśli fotografowałeś przy 1/125 s. to przy zmianie o 2 EV będziesz mógł fotografować z czasem 1/30.
        Lepiej sprawę obadać organoleptycznie. Robić zdjęcia przy róznych czasach sprawdzać czy ostre. Pamietać też należy, że IS nie stabilizuje obiektów poruszających się w kadrze.

Komentarz

• nie ważne kto
          Zablokowany
          • 2008
          • 46

Zamieszczone przez Portal
          to czas 1/150). )
          nie ma takiej wartości. ale to tak poza konkursem

2 EV to

1/160 :2 = 1/80 - to jest 1EV

i 1/80 :2 = 1/40 - to jest drugi EV

Komentarz

• Portal
            Bywalec
            • 2008
            • 145

dziekuje kolegom za cierpliwosc , poswiecony czas i okazala pomoc przy wytlumaczeniu
            Teraz to zrozumialem

Czyli bezpieczny margines przy slabych szklach to 1EV a max to 2EV gdy ma sie stabilizacje

A tak propo tych obiektywow to slyszalem z opisow ze dosc dobrze w tej dziedzinie sie sparwuja ( albo cos zle zrozumialem)
            Ostatnio edytowany przez Portal; 20146.

Komentarz

• trampek
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1546

na 18mm swoim item utrzymasz teoretycznie (przy 4EV wydajnosci i cropie):
              okolo 1/2s-0,6s.
              natomiast przy najdluzszej ogniskowej (maja te same zalozenia) 1/25 (dla 250mm)

Poprobuj i daj znac
              R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Portal
                Bywalec
                • 2008
                • 145

o wlasnie , jedna wazna sprawa ktora pominelem

Wiadomo w canonie ogniskowa ta z obiektywu mnozy sie x1.6 - wiec teraz ta zasada odrotnosci ogniskowej dotyczy tego co pokazuje obiektyw na pierscieniu czy pomnozone przez 1.6 ?

Komentarz

• nie ważne kto
                  Zablokowany
                  • 2008
                  • 46

pomnozone przez 1.6 ?

pomnożone

ale Trampek ma racje w jednym

lepsze 10 min prób niż godzina teoretyzowania.

aparat w rekę i do roboty :-D

Komentarz

• KMV10
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2320

o wlasnie , jedna wazna sprawa ktora pominelem

Wiadomo w canonie ogniskowa ta z obiektywu mnozy sie x1.6 - wiec teraz ta zasada odrotnosci ogniskowej dotyczy tego co pokazuje obiektyw na pierscieniu czy pomnozone przez 1.6 ?
                    Ta mnemotechniczna zasada odnosi się do efektywnej ogniskowej. Dla cropa mnożysz przez 1,6.
                    Czyli 200mm * 1,6 = efektywnie 320. Czyli dla wprawnego fotografa, aby nie poruszyć trzeba czasu 1/320 albo krótszego.
                    Widziałem jednak zdjęcia poruszone nawet przy 1/1000s

Komentarz

• Portal
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 145

takie zdjecia i u mnie moga wyjsc na poczatku Dopiero co dopasowuje sie do tego aparatu , szczegolnie z tym wiekszym obiektywem. Musze go dobrze wyczuc i dobrze ukladac palce , rece i dobra przybierac postawe ciala - niestety jak wszystko wymaga czasu i pracy .
                      Jeszcze raz dzieki za "lopatyczne" wytlumaczenie, gdyz takie przyklady lepiej wchodza do glowy poczatkujacemu

Komentarz

• fazid_66
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 120

Zamieszczone przez KMV10
                        Ta mnemotechniczna zasada odnosi się do efektywnej ogniskowej. Dla cropa mnożysz przez 1,6.
                        Czyli 200mm * 1,6 = efektywnie 320. Czyli dla wprawnego fotografa, aby nie poruszyć trzeba czasu 1/320 albo krótszego.
                        Widziałem jednak zdjęcia poruszone nawet przy 1/1000s
                        Cholera, po co to pisałeś? Nie wiedziałem o tej zasadzie i na ognispowej 200 wychodziły mi ostre zdjęcia przy 1/250, a teraz będę musiał robić przy 1/320.

Komentarz

• KMV10
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2320

Zamieszczone przez fazid_66
                          Cholera, po co to pisałeś? Nie wiedziałem o tej zasadzie i na ognispowej 200 wychodziły mi ostre zdjęcia przy 1/250, a teraz będę musiał robić przy 1/320.

to taka zasada "przybliżona" - niektórzy mają tak dobry chwyt aparatu, że mogą pozwolić sobie na jej łamanie - przykładowo ja

takie zdjecia i u mnie moga wyjsc na poczatku Dopiero co dopasowuje sie do tego aparatu , szczegolnie z tym wiekszym obiektywem. Musze go dobrze wyczuc i dobrze ukladac palce , rece i dobra przybierac postawe ciala - niestety jak wszystko wymaga czasu i pracy .
                          Jeszcze raz dzieki za "lopatyczne" wytlumaczenie, gdyz takie przyklady lepiej wchodza do glowy poczatkujacemu
                          W instukcji do aparatów Canona jest taka część opisująca trzymanie aparatu. O ile pamiętam narysowana schematycznie kobieta trzyma aparat pod obiektyw, mając przyciśnięte ręce do ciała. W instukcji jest to ładnie pokazane - warto zastosować się do tych rad.
                          Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że ostatnimi czasu poprawiałem pozycję oraz sposób trzymania aparatu u conajmniej 2 osób, które deklarowały, że robią zdjęcia od lat - tylko teraz, po zakupie cyfrowej lustrzanki, jakieś takie rozmazane im wyszły. Właśnie takie wyszły, bo nie posłuchali Pani z instukcji aparatu
                          Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Portal
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 145

no tak , co my bysmy bez tych Pań zrobili na tym swiecie

Komentarz

• Tezet-gdynia
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1283

Ale przeciez crop to nie jest faktyczne przyblizenie tylko wycinek... wiec niby dlaczego mnozyc przez 1.6 dla tej zasady ? Znaczy sie jesli mam cropa 6mpix to dla 200mm musze miec 1/320 a na pelnej klatce np 10mpix wystarczy 1/200?? Przeciez wielkosc sie nie zmienia, tylko wycinek ktory pozniej z pelnej klatki z 10mpix mozna zrobic do 6mpix jest takiej wilekosci jak crop
                              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

Pracuję...