MC Flektogon 2,4/35

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • many74
    Coś już napisał
    • 2006
    • 70

MC Flektogon 2,4/35

Witam szukam stałki 35mm czy wie koś coś o tej optyce .Za rozsądne pieniądze można kupić obiektyw + przejsciówkę z M42 na EOS z potwierdzaniem ostrości.Mam dobry zestaw szkiełek bo 16-200 2,8 wtajemniczeni załapią o co chodzi ale zastanawiam sie nad stałkami ....czy już nie pora.Muszę najpierw trochę obadać temat .Czekam na odpowiedz,podpowiedzi.
  • s!wy
    Coś już napisał
    • 2008
    • 70

Zamieszczone przez many74
    Witam szukam stałki 35mm czy wie koś coś o tej optyce.
    mam te szkło i nawet często używam (pewnie do czasu aż zanabędę 35 1.4L), na pełnej klatce jest to fajne szkiełko do portretów (oczywiście nie samej twarzy, jego zaletami jak dla mnie są: odległość minimalnego ostrzenia 18cm, ładny bokeh i przyzwoicie ostro od pełnej dziury.. mi to wystarczy na dole załączam kilka fotek

poniżej flektogon podpięty do 1Ds mII

pozdrawiam

Komentarz

• many74
      Coś już napisał
      • 2006
      • 70

Dzieki jak widze fotki wyglądają pięknie mam pytanko czy używasz tego szkiełka z przystawką z potwierdzeniem ostrości czy manualnie?

Komentarz

• RobertG
        Coś już napisał
        • 2006
        • 83

Szkiełko jest fajne, ale pamiętaj o tym,że manuale są upierdliwe w obsłudze - szczególnie jak bedziesz chciał używać przesłon pow. 5,6 (ciemność!)Polecam też wymianę matówki na dostosowaną do manuali-potwierdzenie ostrości pomaga ale nie zalatwia sprawy (chyba że jakieślandszafciki )

Komentarz

• koyot77
          Coś już napisał
          • 2005
          • 90

Ten obiektyw jest super alternatywą dla obiektywu standardowego 50mm dla Body na Crop'ie Bardzo dobrze się sprawuje, nie używam Dandylion'a zwykły konwerter EOS/M42 ze standardową matówką.

Co do ciemności, ostrzyć na w pełni lub prawie otwartej przysłonie po czym przymykać do żądanej wartości i jeśli czas pozwoli to strzelać z ręki :]

Flektagon najbardziej przypadł mi do gustu bo w niewielkim pokoju mogłem robić zdjęcia portretowe jak i sylwetkę, gdzie przy Heliosie 2/58 musiałem już wychodzić z pokoju.

Wadą wszystkich manualnych obiektywów to brak AF'a :]
          | mój sprzęt | galeria plfoto | galeria www |

Komentarz

• s!wy
            Coś już napisał
            • 2008
            • 70

używam przejściówki bez potwierdzenia ostrości, matówka w jedynce pozwala na swobodne ostrzenie manualne, pozatym ja fotografuje już jakiś czas i zaczynałem od zenita może dlatego nie jest to dlamnie tak uciążliwe jak dla ludzi którzy zaczynają w erze AF.

do RobertG: ostrzy się na otwartym szkle czyli f2,4 a po wyostrzeniu przymyka się przysłonę do żądanej wartości (brzmi to tak trochę upierdliwie, ale jak się poczwiczy to całkiem sprawnie to idzie)
            pozdrawiam

Komentarz

• RobertG
              Coś już napisał
              • 2006
              • 83

Wiem,ze się ostrzy na 2,8 - bardziej chodziło mi o upierdliwość (jak chcesz kogoś sfotografować i z prostym zdjęciem zaczynasz sie bawić w ustawienia to ludzi szybko się zniechącają.

Komentarz

• dziq85
                • 2007
                • 5

kiedyś nie było AF i ludzie robili świetne zdjęcia....
                obiektyw jest super i jestem jego szczęśliwym posiadaczem, zdecydowanie polecam....genialny do macro... u mnie w galerii znajdziesz foto z niego...
                polecam polować na allegro na niego, czasem można dostać koło 300 pln

Komentarz

• airhead
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2495

a nie lepiej C 35/2 za 600zł nowy?
                  Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                  Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• many74
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 70

Zamieszczone przez airhead
                    a nie lepiej C 35/2 za 600zł nowy?
                    Pewnie że lepiej choc nie wiem gdzie za 600 doztane nowy.Jeśli masz jakieś namiary to bardzo prosze.

Komentarz

• Szczur88
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 384

Nie wiem, czy można porównać jakość Flektogona do C35/2... Canon oczywiście na AF i nie potrzebuje przejściówek, ale jakość Zeiss ma jednak lepszą...
                      www.t-jack.pl
                      Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• airhead
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2495

Zamieszczone przez many74
                        Pewnie że lepiej choc nie wiem gdzie za 600 doztane nowy.Jeśli masz jakieś namiary to bardzo prosze.
                        sorry, nie sprawdziłem ceny dokładnie (myślę raczej o 28/1,8) - masz rację
                        ten obiektyw kosztuje 800zł i ta różnica jest już znacząca (500zł)
                        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• moonie

WItam wszystkich po raz pierwszy! Mialem to szkielko przez jakis czas - pozyczone. Bardzo przyjemne, ladne kolorki i niezla ostrosc. Od czasu do czasu jest na allegro za okolo 300-400zl. Solidnie wykonane, warto kupic za taka cene.

Komentarz

• -jaro-
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 136

Jak by co, to mam ten obiektyw i moge go sprzedac. Sam uzywam Distagona 35 1.4 i jakos nie mysle o przesiadce na c35
                            jarek

Komentarz

• moonie

a jak wypada TOKINA 28mm, f2.8 na tle flektogona???

Komentarz

Pracuję...