Znowu o kalibratorze - pytanko

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • filip71
    Początki nałogu
    • 2004
    • 250

Znowu o kalibratorze - pytanko

Zapragnąłem mieć w końcu na swoim lapku kolory jak najbardziej odpowiadające rzeczywistości.
    Od 2 dni czytam na forum co się do o tych urządzeniach i pewnie nikogo nie zdziwi, że wybór padł na zakup One-eye display 2.

Znalazłem ciekawe oferty zakupu a tutaj spory mętlik informacyjny, i tak:

tutaj znalazłem najlepszą ofertę jednakże w obsługiwanych systemach brak Visty a soft to: Eye-one Match 3.6 ale za to wersja LT (tej nie kupuję) ma inna nazwę (i1Display LT) i chodzi na OS Vista.

tutaj jest sprzęt droższy ale w opisie ma, że obsługuje Vistę jednakże nazwa softu jest inna: i1Match

na stronie producenta jest prawdopodobnie taki sam sprzęt o nazwie "i1Display 2" i ma soft i1Match ale nie obsługuje Visty.

Tak więc w powyższych informacjach jest sporo nieścisłości, które chciałbym zweryfikować.

Sam na podstawie informacji z netu wykombinowałem to, że
    - prawdopodobnie One-Eye Display 2 to to samo co i1Display 2;
    - i1Match to prawdopodobnie kolejna wersja (3.6.2) One-Eye Match;
    - sam sprzęt i soft chodzi pod Vistą (mam właśnie taki OS) jednakże w trybie "zgodności z XP" i dlatego producent tego nie podaje.

Wszystkie moje przemyślenia są w trybie przypuszczającym i chciałbym je zweryfikować z Waszą wiedzą ponieważ jeżeli są to jednak różne sprzęta to jak każdy, chciałbym kupić nowsze/lepsze czyli jak najlepiej wydać swoją kasę.

Z góry dzięki za pomoc.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Match 3 chodzi na Viście. Także 64-bit. Przynajmniej u mnie

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez filip71
      ....
      Sam na podstawie informacji z netu wykombinowałem to, że
      - prawdopodobnie One-Eye Display 2 to to samo co i1Display 2;
      - i1Match to prawdopodobnie kolejna wersja (3.6.2) One-Eye Match;
      - sam sprzęt i soft chodzi pod Vistą (mam właśnie taki OS) jednakże w trybie "zgodności z XP" i dlatego producent tego nie podaje.

...
      1. tak
      2. tak
      3. chodzi pod Vista Home Premium 32 bez problemu i bez kombinacji z trybami zgodności. Aktualny soft zawsze można ściągnąć ze strony producenta. To co jest "na składzie" w sklepach może zawierać płytki ze starszym softem. Ostatni "wypust" to chyba 3.6.3 - właśnie pod Vista

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Zamieszczone przez Janusz Body
        To co jest "na składzie" w sklepach może zawierać płytki ze starszym softem. Ostatni "wypust" to chyba 3.6.3 - właśnie pod Vista
        Aktualna wersja to 3.6.2. Od tej wersji jest możliwe uruchomienie pod Vistą 64-bit. Poprzednia zawierała niepodpisane cyfrowo sterowniki, co jest w tej wersji visty niedopuszczalne. W pudełku miałem bodaj 3.6.1 i właśnie z tego powodu miałem początkowo problemy. Po aktualizacji wszystko jest w porządku.

Komentarz

• filip71
          Początki nałogu
          • 2004
          • 250

dziękuję za szybkie odpowiedzi - mam już pełną wiedzę na temat tego sprzętu. Teraz tylko pozostało go kupić.
          Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• brunovis
            Coś już napisał
            • 2008
            • 62

Korzystając z wątku mam pytanie w szczególności do Janusza: :-D (guru od gammutów :-D i nie tylko).
            Kiedyś tam czytałem, że kalibracja monitora ma sens jeżeli mamy odpowiedniej klasy monitor. Mając zwykły LCD jakiś tam flatron - czy warto. Jak poprawi się odwzorowanie kolorów ? Pewnie nie kupię nowego monitora (żona :-D, inne okoliczności ) więc kombinuję w inny sposób. Wydaje mi się, że matryce w laptopach chyba nie są najlepsze z czego wnioskuję, że warto.
            Pozdrawiam

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez brunovis
              Kiedyś tam czytałem, że kalibracja monitora ma sens jeżeli mamy odpowiedniej klasy monitor. Mając zwykły LCD jakiś tam flatron - czy warto.
              Kalibracja w ogóle jest możliwa tylko w odniesieniu do monitorów kalibrowalnych, czyli np. Eizo serii CG. W pozostałych przypadkach możliwe jest oprofilowanie. Powiem tak: Mam przed sobą 2 monitory: kalibrowalny Eizo CG222W oraz tandetny LG sprzed kilku lat. Można powiedzieć: przepaść. Po oprofilowaniu tego drugiego odwzorowanie barw przybliżyło się zauważalnie do tego co widać na Eizo, choć wciąż różnica jest spora. Najbardziej widoczne jest pozbycie się gigantycznego niebieskiego zafarbu. W każdym razie napewno oprofilowanie nie zaszkodziło.

Możesz podejść do zagadnienia w ten sposób, że kup sobie póki co kalibrator a z czasem, jak sytuacja pozwoli dokupisz do niego monitor. Dobre monitory też wymagają kalibracji/profilowania, więc urządzenie z pewnością się nie zmarnuje.
              Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Korzystając z wątku mam pytanie w szczególności do Janusza: :-D (guru od gammutów :-D i nie tylko).
                Kiedyś tam czytałem, że kalibracja monitora ma sens jeżeli mamy odpowiedniej klasy monitor. Mając zwykły LCD jakiś tam flatron - czy warto. Jak poprawi się odwzorowanie kolorów ? Pewnie nie kupię nowego monitora (żona :-D, inne okoliczności ) więc kombinuję w inny sposób. Wydaje mi się, że matryce w laptopach chyba nie są najlepsze z czego wnioskuję, że warto.
                Pozdrawiam
                Z kalibracją to jest tak, że im gorszy monitor tym bardziej trzeba profilować. Te z najwyższej półki są fabrycznie tak dobrze zestrojone, że kalibracje robi się bardziej "dla świetego spokoju" niż z rzeczywistej potrzeby. O laptokach to był dość długi wątek. Do oglądania tak do obróbki nie. Mocne nie. Profilowanie, zwłaszcza w laptokach znacznie poprawi balans bieli monitora ale cudów nie zdziała. Laptoki mają paskudna tendencje do podbijania niebieskiego - wyglada lepiej w sklepie na wystawie.

Janusz,

Komentarz

• brunovis
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 62

Dzięki:-D.
                  Wniosek 1:
                  kalibrator :-D -żona
                  Wniosek 2:
                  Szporuj na (lepszy) monitor

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Dzięki:-D.
                    Wniosek 1:
                    kalibrator :-D -żona
                    Wniosek 2:
                    Szporuj na (lepszy) monitor
                    ERRATA:

Wniosek 2:
                    Lepszy monitor + kalibrator

Janusz,

Komentarz

• brunovis
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 62

Zamieszczone przez Janusz Body
                      ERRATA:

Wniosek 2:
                      Lepszy monitor + kalibrator
                      Chyba dam poczytać żonie
                      Edit:
                      A tak na poważnie urabiam :-D
                      P.S. nie czyta :-D
                      Ostatnio edytowany przez brunovis; 15814.

Komentarz

• Kolaj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3293

Chyba dam poczytać żonie
                        Po prostu kup też dla żony coś drogiego i fajnego dla równowagi. Na przykład obiektyw

Komentarz

• brunovis
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 62

Zamieszczone przez Kolaj
                          Po prostu kup też dla żony coś drogiego i fajnego dla równowagi. Na przykład obiektyw
                          Już nad tym myślałem ale nie chce obiektywu (chociaż 100 macro ją rajcuje
                          wbrew pozorom )
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez Kolaj
                          Już nad tym myślałem ale nie chce obiektywu (chociaż 100 macro ją rajcuje
                          wbrew pozorom )
                          Edit: Ale chyba woli perfum jakiś :-D
                          Ostatnio edytowany przez brunovis; 15814. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• can-on

Zasadniczo nie mam problemów z kolorami monitor<->lab, ale rozumiem, że mając EIZO S1932 pozostaje jedynie oprofilowanie, tak?

W takim razie czym? Spyder 2/3 czy coś innego (czyt. lepszego/droższego)?

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Zamieszczone przez can-on
                              Zasadniczo nie mam problemów z kolorami monitor<->lab, ale rozumiem, że mając EIZO S1932 pozostaje jedynie oprofilowanie, tak?

W takim razie czym? Spyder 2/3 czy coś innego (czyt. lepszego/droższego)?
                              Zasadniczo, to odpowiedź padła na forum dziesiątki razy. Kup to, co założyciel tego wątku a nie czaruj. Co Wyście się wszyscy uparli na te Spajdery, skoro wszyscy, co się znają, zgodnie potwierdzają, że to szajs.

Komentarz

Pracuję...