[trzeszcz6] Portrety

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trzeszcz6
    Bywalec
    • 2008
    • 188

[trzeszcz6] Portrety

przedstawiam tutaj moje próby z portretem. Liczę na jakieś wskazówki
    1.

2.
    w miarę możliwości będę dodawał kolejne zdjęcia
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt
  • Slider
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1052

Hmm.. Do pierwszego nie mam raczej specjalnych technicznych uwag;
    -fotka dobra, ale brak jej wyrazu. Ot taki portrecik bez emocji.
    -Następna sprawa; po co w BW? zwykle konwersja zdjęcia na monochromatyczne służy "ukazaniu formy" (tak to ładnie się nazywa:wink pokazaniu jakiejś gry swiatła i cienia, tutaj tego nie ma. Zwykła, szara fotka wyszła, choc bez wad technicznych.
    w 2 odszedłeś od kanonów, żeby do portretów brać "najmłodsze i najładniejsze", w sumie to dobrze, ale..
    -kompozycja jest bee..:-) znana od wieków zasada prawi, że fotografowana osoba powinna miec wiecej miejsca "przed sobą" czyli de facto po stronie w którą patrzy. Gdy zobaczylem to zdjecie, pierwsza moja myśl była taka, że doskonale wiedzialeś o tej zasadzie, ale zrobileś umyślnie na przekór:grin: także, albo obróć pana, albo przesun pana..
    -przepały też nieładne. trochę zaryzykowałeś i założę się, że dalo sie wybrać inne tło. Jesli to była fotka robiona "na szybko" to nawet się nie przyznawaj. To wcale Cię nie usprawiedliwia, a i niektórzy są uczuleni na tego typu wymówki.
    -Teoretycznie można trochę fotke poprawić mocno kardując z lewej (nawet po uchu). pozbedziesz się zarówno przpalu w tle jaki i poprawisz kompozycję i stworzysz bardziej centralną.. powinno pomóc.

PS: Nie bój się obrabiac zdjęć, programy graficzne nie gryzą, a czasem (jesli masz wstępny zamysł to najlepiej) można uzyskać ciekawe efekty..:wink:

Komentarz

• mungo
      Uzależniony
      • 2006
      • 535

Nie podobają mi się oba te zdjęcia. Pierwsze jest bardzo nijakie. Od sytuacji poczynając(siedzi sobie gość w kapturze na ławce, robi dziubek fajnie...), przez kadr - nie rozumiem tyle wolnego miejsca po lewej stronie, aż po konwersje do b-w, która jak kropka nad i zwieńcza wszystkie błędy popełnione wcześniej. BW, black&white, po polsku czarne i białe, tutaj jest szare i... szare.
      Drugie zdjęcie także mi się*nie podoba. No jak plus wezmę rozmazane tło. Też nie rozumiem, czy była to fota starszego pana, czy przepalenia w oknie... Starszy pan patrzy się w prawo, w koniec kadru. Czy mam to jakoś specjalnie interpretować? Nie sądzę, bo nic mnie do takiej interpretacji nie sprowadza. Osoba musi mieć trochę miejsca w stronę, w którą się patrzy. Także samo ustawienie modela nieciekawe: bliższe oko prawieże niewidoczne, dalsze widoczne, ale ten pan ma oczy parę, a nie jedno.
      Zrobiłeś trochę na odwrót - zazwyczaj ludzi starszych fotografuje się w BW, a młodszych w kolorze.
      Próbuj dalej!
      Pozdr!

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• trzeszcz6
        Bywalec
        • 2008
        • 188

Zamieszczone przez Slider
        po co w BW? zwykle konwersja zdjęcia na monochromatyczne służy "ukazaniu formy" (tak to ładnie się nazywa:wink pokazaniu jakiejś gry swiatła i cienia, tutaj tego nie ma. Zwykła, szara fotka wyszła, choc bez wad technicznych.
        Nie wiem jak ty ale ja widzę tam cienie...
        Dziękuje za te komentarze i porady spróbuję to naprawić w następnych zdjęciach
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        kolejne portrety do oceny...
        3.

4.

5.

6. i coś innego:

czekam na komentarze
        Ostatnio edytowany przez trzeszcz6; 19608. Powód: Automerged Doublepost
        5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

• simon83
          Bywalec
          • 2007
          • 216

Jezeli chodzi o oswietlenie zostawiam tylko nr 4. Okulary uciete, glowa niepotrzebnie tez. Moze przy innym kadrowaniu byloby calkiem dobre.
          Nr 5 - kadr juz lepszy, ale z kolei swiatlo nie. Prawa strona twarzy prosi sie o doswietlenie.
          Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
          Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Komentarz

• aleks
            Bywalec
            • 2007
            • 163

6 - dobra na avatar
            --------------------

Komentarz

• DonBolano
              Początki nałogu
              • 2008
              • 331

4 najlepiej wyglada
              Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• trzeszcz6
                Bywalec
                • 2008
                • 188

7.

A co myślicie o tym??

Komentarz

• Slider
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1052

Zamieszczone przez trzeszcz6
                  Nie wiem jak ty ale ja widzę tam cienie...
                  Dobrze wiesz o czym mowię, więc nie sil się na ironię

Co do przedostatniej serii:
                  -O ile dziewczyny z piegami wyglądają ładnie, o tyle chłopcy w wieku dojrzewania już nikoniecznie.
                  -#4. zbyt ciasny kadr, i zdjecie trochę za ciemne; przydaloby się wyciągnąć szczegóły z czarnej odzieży.
                  -#5 Simon83 dobrze mówi. prawa strona twarzy do oświetlenia.

Ostatnie już wyszło Ci całkiem nieźle. Niektórzy mogą sie przyczepić, że oczy są częściowo w cieniu, ale IHMO to nie przeszkadza.
                  PS: Widać, że robione kitem (szczególnie to ostatnie) bo strasznie miękkie:-)

Komentarz

• robgr85
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1719

A co myślicie o tym??
                    najładniejsze światło wśród zdjęć które pokazałeś, szkoda że tło beznadziejne.
                    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• trzeszcz6
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 188

Ostatnie już wyszło Ci całkiem nieźle. Niektórzy mogą sie przyczepić, że oczy są częściowo w cieniu, ale IHMO to nie przeszkadza.
                      PS: Widać, że robione kitem (szczególnie to ostatnie) bo strasznie miękkie:-)
                      było robione 50 f/1.4 przy f/4
                      a co myślicie o takim podwójnym portrecie?
                      8.

Komentarz

• Slider
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1052

Zamieszczone przez trzeszcz6
                        było robione 50 f/1.4 przy f/4
                        No way..! W takim razie coś zepsułeś coś przy zmniejszaniu zdjęcia i podciąganiu ostrosci (o ile wogóle to robiłeś:-))

Btw: w takim razie mam rozumieć, że stopka nieaktualna, czy słoik był wypożyczony?:wink:

Komentarz

• DonBolano
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 331

Mogles troszke lampa doswietlic oczy dziewczynki, bo jej kapelusz cien daje mocny na oczy. No i moze jednak wieksza GO dac, zeby "baran" też się załapał
                          Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• trzeszcz6
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 188

No way..! W takim razie coś zepsułeś coś przy zmniejszaniu zdjęcia i podciąganiu ostrosci (o ile wogóle to robiłeś:-))

Btw: w takim razie mam rozumieć, że stopka nieaktualna, czy słoik był wypożyczony?:wink:
                            Pożyczony chyba nie wyostrzyłem po zmniejszeniu... (mea culpa )
                            9.

zdjęcie popełnione w szkole na wykładzie o powstaniu warszawskim

Komentarz

• simon83
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 216

Zamieszczone przez robgr85
                              najładniejsze światło wśród zdjęć które pokazałeś, szkoda że tło beznadziejne.
                              Moze poza niedoswietleniem oczu. To a propos 7.
                              Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
                              Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Komentarz

Pracuję...