problem z synchronizacją błysku

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jakub_Luchowski
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 19

problem z synchronizacją błysku

Witam serdecznie i proszę o ewentualną pomoc.

Canon'y od kilkunastu lat świetnie zdawały egzaminy z technicznych eksperymentów i wyzwań, które przed Nimi stawiałem.
    Nadal jestem bardzo zadowolony, ale natrafiłem na mały problem.
    Po zakupie dodatkowych zestawów, wielokrotnych własnych testach i u sprzedawcy, producenta... nadal nie mogę znaleźć przyczyny braku synchronizacji błysku.

40D, 430EX, czasy: 1/30-1/100
    - sterownianie lampy wbudowanej/ zewnętrznej na: E-TTL II, Wielosegm; Uśredniony
    - synchronizowanie błysku na: zamykanie/ otwieranie migawki
    - wymuszanie błysku z dodatkowymi fotocelami, obudowania blendami...etc...

- wymuszanie błysku przewodem synchronizacyjnym podłączonym do jednej z lamp ( rozdzielki producent odradza, ze względu na możliwość uszkodzenia ) Może jednak ktoś z Was próbował?

Zaznaczam, że błysk jest, ale 100/1000 sekundę przed otwarciem migawki ( nie widać go na utrwalonym zdjęciu/ matrycy.

Będę wdzięczny za ewentualne sugestie, uwagi, komentarze.
    W razie pytań lub uwag, służę pomocą.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowany przez Jakub_Luchowski; 20874.
    www.Luchowski.com.pl
    www.BajkoRaj.pl
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

nie do końca rozumiem co tam kombinujesz, ale powszechnym powodem problemów z synchronizacja błysku jest przedbłysk pomiarowy E-TTL.

przełącz 430EX w tryb M, w miarę potrzeby zredukuj moc (instrukcja, str.19),
    kable synchro wywal w diabły (te zarówki błyskowe 68Ws, co je tam widać na zdjęciu mają wbudowane fotocele) i wszystko zagra.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Szczur88
      Początki nałogu
      • 2008
      • 384

Ew w ogóle olej lampę wbudowaną, i odpalaj kablem jedną lampę, resztę z fotocelek
      www.t-jack.pl
      Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• bundyr88
        • 2008
        • 14

może w pomieszczeniu jest za jasno i fotocele nie działają

Komentarz

• Jakub_Luchowski
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 19

Zamieszczone przez gwozdzt
          nie do końca rozumiem co tam kombinujesz, ale powszechnym powodem problemów z synchronizacja błysku jest przedbłysk pomiarowy E-TTL.

przełącz 430EX w tryb M, w miarę potrzeby zredukuj moc (instrukcja, str.19),
          kable synchro wywal w diabły (te zarówki błyskowe 68Ws, co je tam widać na zdjęciu mają wbudowane fotocele) i wszystko zagra.
          Dzięki za zaiteresowanie i sugestie.
          "Kombinje" aby wszystko ładnie doświetlić i za każdym razem jedna z lamp błyska, ale nie mieści się w przedziale czasowym otwarcia migawki: 1/60 - 1/100.
          Powszechnie i mnie jest wiadomo o przedbłysku/ "redukcja czerwonych oczu"/ badanie ostrości...etc i wyłączam.
          Na str. 19 instrukci jest również o ustawieniu błysku na początek lub koniec otwarcia migawki, ale nijak się to ma do testów również z lampą wbudowaną, co również bez efektów testowałem bez widocznych efektów.
          Nie wiem, czy rezygnacja z kabli synchro w moim przypadku była by dobrą decyzją, bo tylko dzięki nim odpalają 2 z 3 lamp, jak widać na zał. linkach, a poprzez próbę wymuszania 430stką lub wbudowaną, zupełnie nie ma efektu ;/
          68Ws, mają nie tylko wbudowane fotocele, ale również wejście na kabel synchro, którym podpinałem dodatkowe fotocele, bledny kierowałem na błyskające lampy...etc... również nic nie gra i nie buczy ;/ ;[
          Zamieszczone przez Szczur88
          Ew w ogóle olej lampę wbudowaną, i odpalaj kablem jedną lampę, resztę z fotocelek
          Właśnie to robiłem, ale lampa z kabla się odpala, jedna na fotocele reaguje, druga już nie.
          Po zamianie, to samo z fotocelą, podpięciem dodatkowej... ustawianiem blend, aby złapały może odbłysk.
          Dlatego chciałem zastosować:
          ( rozdzielki producent odradza, ze względu na możliwość uszkodzenia ) Może jednak ktoś z Was próbował?
          Zamieszczone przez bundyr88
          może w pomieszczeniu jest za jasno i fotocele nie działają
          Też tak podejżewałem, producent/ sprzedawca, też sugerował...
          Po testach w zupełnej ciemności, wysyłka do producenta/sprzedawcy ( u Niego działa, załączył 20 próbnych zdjęć, ale robił na innym, niż Canon sprzęcie, choć zapewniał, że przy jakimś oknie, widać ciemności ) odbiór lamp i znowu to samo ;/ ;/ ;[

Ehhh... Zastanawiam się nad radiowym systemem.
          ( rozdzielki producent odradza, ze względu na możliwość uszkodzenia ) Może jednak ktoś z Was próbował? to i ja przetestuje i nie poświęcę puszki ;]

Jeszcze raz bardzo dziękuję za sugestie, uwagi i konstruktywne podejście do sprawy.
          Będę jeszcze "kombinował" powiadomię o efektach, a jak jeszcze komuś z Was wpadną jakieś pomysły, proszę o kontakt.
          www.Luchowski.com.pl
          www.BajkoRaj.pl

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

lampę wbudowaną zamknij w tym zastosowaniu raz na zawsze i zapomnij o niej.

430EX zamocuj na stopkę aparatu i włącz w tryb M (w lampie!!),
            aparat również w tryb M, przysłona i czas wg potrzeb.
            wszystkie 68Ws (nie wiem ile ich masz? na zdjęciach widzę dwie ale wspominasz coś o trzech?) powinny Ci odpalić od wbudowanych w nie fotocel bez żadnych dodatkowych kabli synchronizacyjnych, itp.

sprawdź.
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MaciekH
              Uzależniony
              • 2006
              • 662

i te wszystkie kable wywal (czyt. schowaj do szuflady) u mnie latało w takiej konfiguracji bez problemów...
              20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Jakub_Luchowski
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 19

Lampe wbudowaną użyłem 1-szy raz od kilkunastu lat, wyłącznie do testów.
                40D i 430EX na M, przesłona fakt, że do moich upodobań, ale czas: "bulp" do 1/100~1/160 "technicznie" było by dokładniejszym stwierdzeniem.
                2szt. - 68Ws i jedna kontra, widoczna na: http://luchowski.com.pl/images/zoom/...ewsize/xxx.jpg nad tłem ( obok kwiatka ) jednak nie odpalają ;[

Kabli nie wywalam... nie chowam, lecz ciągle wyciągam je z szuflady... już prawie podłączyłem dwa pod jedno wejście... ale boję się ;/ puszka się spali, czy nie?... rzucać monetą?
                Wyciągam też z szuflady starego, dobrego ZENIT'a TTL i ukochaną CMIEHę 8M... testy wytrzymają, ale na efekty skanowania negatywu szkoda mi trochę czasu bo i tak nijak się to ma do wytrzymałości napięcia.

Może miernikiem zmierzę napięcie i wyszukam gdzieś jakie dopuszczalne ma 40D?
                Proszę o cierpliwość, efekty eksperymentów dopiero na następnych sesjach przy rozłożonym komplecie i podobnych warunkach oświetleniowych.

Raz jeszcze dziękuję.
                Ostatnio edytowany przez Jakub_Luchowski; 20874.
                www.Luchowski.com.pl
                www.BajkoRaj.pl

Komentarz

• MaciekH
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 662

40D ma zapewne jak wiekszość max 250V na wyjściu PC. Te żarówki to nowy sprzęt więc powinny być całkowicie bezpieczne dla aparatu. Jeśli chodzi o rozgałeźnik to chyba chodzi o możliwość uszkodzenia lamp (jedna od drugiej?) a nie uszkodzenie aparatu (jeśli sie mylę to niech mnie ktoś poprawi). Ja z powodzeniem używałem takiego rozgałęźnika do odpalenia dwóch lamp, ale stopkowych, więc wogóle sie o napięcia nie martwiłem.

Rozumiem że masz jedną z tych żarówek podpiętą do aparatu kablem. Ona już powinna załatwić całą sprawe wyzwalania. (po fotoceli drugą parasolke i kontre, bo kontra chyba ma fotocele?) Po co więc jeszcze ta 430stka?

Używałem bardzo podobnego zestawu, z tym że na miejscu tej kontry była SB-26. Wszystko odpało bez problemu przez fotocele. Do wyzwalania fotocel używałem 580ex założonej na stopke aparatu (na 1/128 mocy) żeby wyeliminować plączące sie kable.
                  20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Jakub_Luchowski
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 19

Właśnie o takie potwierdzenie mi chodziło ;]
                    Jeśli chodzi o ewentualne uszkodzenie lamp, nie będę się bardzo przejmował i ewentualna naprawa lub wymiana na nową nie zrujnuje mnie zbytnio finansowo.
                    Dla ścisłości, kontra posiada fotocele; 430EX używałem tylko i wyłącznie dodatkowo do testów, co nie przyniosło spodziewanych efektów.

Opisany problem jednak pozwolę sobie pozostawić otwarty.
                    Ktoś może kiedyś tu trafi i będzie również miał podobny problem, a i mnie miło będzie tu czasem zaglądnąć z pozytywnym rozwiązaniem po kolejnych testach.

Serdecznie dziękuję i biorę się za c.d. eksperymentów ;]

Pozwolę sobie ( ale to już na prv ) zapytać, gdzie można kupić rozdzielkę, aby uniknąć łączenia i lutowania przewodów.
                    Szukałem dużo i każdy mówił " nie mamy i odradzamy " i chyba morał tego całego tematu jest, poprzez wprowadzanie w błąd niekompetentnych sprzedawców: " nie polecamy, bo nie mamy" ;D

Pozdrawiam.
                    www.Luchowski.com.pl
                    www.BajkoRaj.pl

Komentarz

• MaciekH
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 662

Zamieszczone przez Jakub_Luchowski
                      Pozwolę sobie ( ale to już na prv ) zapytać, gdzie można kupić rozdzielkę, aby uniknąć łączenia i lutowania przewodów.
                      A klikałeś w link z mojego poprzedniego postu?;-)

Komentarz

• Jakub_Luchowski
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 19

? Chyba nie ?
                        Sry, jestem tu nowy, muszę się "odnaleźć" ;]
                        Za to Prv wiadomość powinna już być wysłana
                        www.Luchowski.com.pl
                        www.BajkoRaj.pl

Komentarz

• Jakub_Luchowski
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 19

aaa myślałem, że to jakaś automatyczna, spamowata reklama ;/ juz znalazłem http://allegro.pl/item480857336_rozg...ficzny_pc.html już kupiłem, czekam na dostawę ;]
                          www.Luchowski.com.pl
                          www.BajkoRaj.pl

Komentarz

• Jakub_Luchowski
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 19

Przesyłka będzie dopiero w Poniedziałek, proszę o cierpliwość.
                            Problem raczej dotyczy 430EX lub 40D i dzięki Wam już go prawie rozwiązałem ;]
                            Pozwoliłem sobie również zamieścić zapytanie na: http://foto.recenzja.pl/problem_z_sy...lysku-t-15895/ bo może i tam są również miłośnicy Canon'a
                            Pozdrawiam serdecznie i miłego week'end'u życzę
                            www.Luchowski.com.pl
                            www.BajkoRaj.pl

Komentarz

• MaciekH
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 662

Zamieszczone przez Jakub_Luchowski
                              Przesyłka będzie dopiero w Poniedziałek, proszę o cierpliwość.
                              Z tego co widzę to w obecnej sytuacji tylko Ty jesteś osobą która sie niecierpliwi

Komentarz

Pracuję...