1. Każdy zarejestrowany użytkownik Canon-Board ma prawo do publikacji swoich zdjęć na forum "Nasze fotografie" i może założyć po jednym wątku w każdej z dziesięciu kategorii tematycznych (podforów) "Naszych fotografii". Moderatorzy mają prawo zamykać, kasować przenosić lub łączyć wątki umieszczane bez zachowania limitu ilościowego.
Kolejny wątek można założyć jedynie po dokonanym przez któregoś z moderatorów na prośbę autora usunięcia dotychczasowego.
Wątki usunięte z przyczyn regulaminowych są uznawane za niebyłe i nie obciążają limitu użytkownika.
2. Zdjęcia należy wstawiać za pomocą funkcji "insert image", lub wpisując
[IMG]bezpośredni_adres_zdjęcia_na innym_serwerze[/IMG]
tak aby było one widoczne w treści wątku. Niedopuszczone jest umieszczanie linków do zewnętrznych zdjęć. Wątki z nieprawidłowo zamieszczonymi zdjęciami będą usuwane.
3. Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar od 640 do 1024 px na dłuższym boku, pliki nie mogą być większe niż 300 kB. W przypadkach szczególnych wstawianie większych plików dopuszczalne jest jedynie po uprzednim uzgodnieniu z Moderatorem.
4. W wątku należy publikować co najmniej kilka zdjęć (to ma być Galeria!). Kolejne zdjęcia mogą być zamieszczone w pierwszym poście lub w dalszych, w trakcie dyskusji. Niedopuszczalne jest publikowanie jednego lub ledwie kilku zdjęć z wyraźną adnotacją reklamuącą swoją stronę, np "więcej zdjęć tutaj" "więcej zdjęć na blogu" .
5. Obowiązkowe jest tytułowanie wątków. Tytuł musi być dwuczłonowy:
- pierwszy człon: nick użytkownika, podany w nawiasie kwadratowym ( [Nick] )
- drugi człon: krótkie określenie zawartości, czyli opis zdjęć, w jednym lub kilku słowach.
6. Zdjęcia muszą być starannie wybrane i realizować podany w tytule temat, a także wpisywać się w kategorię podforum (np.: Sport / Akcja) - moderatorzy mają prawo przenosić źle umieszczone wątki. Jeśli, w wyniku dyskusji, użytkownik chce pokazać inne swoje fotografie, nie realizujące podanego tematu, powinien je umieścić w swoim wątku na forum "Galerie użytkowników". Tam też należy publikować efekty pierwszych prób wykonywania zdjęć nowym sprzętem, zdjęcia towarzyskie ze zlotów itp.
7. Zdjęcia umieszczane w wątkach na forum "Nasze fotografie" powinny być opatrzone krótkim opisem.
8. Na forum "Nasze fotografie" dopuszczalne są jedynie dyskusje na temat prezentowanych zdjęć i techniki ich wykonania. Zabronione są dyskusje na temat sprzętu, abstrahujące od głównego tematu wątku.
9. Autor ma prawo i obowiązek pilnować porządku w swoim wątku. Moderatorzy nie mają obowiązku interweniować z własnej inicjatywy jeśli w wątku toczy się dyskusja odbiegająca od tematu, w której uczestniczy autor zdjęć. Autor ma prawo zgłaszać do moderacji (za pomocą narzędzia "Raportuj zły post" lub poprzez PW wysłane do wybranego moderatora) posty odbiegające od tematu oraz niezgodne z Regulaminem forum lub niniejszymi zasadami publikacji.
10. Niedopuszczalne jest umieszczanie swoich zdjęć w galerii innego użytkownika.
11. Użytkownik publikując zdjęcie na forum zezwala na ewentualną publikację swojego zdjęcia/zdjęć na oficjalnym profilu forum (fanpage) na portalu facebook.com tj. ww.facebook.com/canonboardinfo
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nie interesuję się przesadnie techniką, dlatego przypadkowa wizyta w muzeum motoryzacji przy fabryce Audi w Ingolstadt (http://www.audi.de/audi/de/de2/unter...um_mobile.html) była moim pierwszym spotkaniem z tego typu fotografią. Obok zgromadzonych tam eksponatów ciężko było jednak przejść obojętnie… Mam nadzieję, że choć w niewielkim stopniu udało mi się pokazać to na zdjęciach.
Miałem pewne problemy z ujęciem tematu i odpowiednią do niego obróbką (zwłaszcza z ostrzeniem), dlatego będę wdzięczy za wszelkie uwagi – zwłaszcza te „konstruktywne”. Życzę miłego oglądania i zachęcam do zostawienia komentarza.
Ja mam co prawda tylko jeden salon moto za sobą (tegoroczna Genewa), ale podzielę się swoimi spostrzeżeniami:
a) najczęściej ze względu na słabe warunki oświetleniowe trzeba focić na wysokim ISO i praktycznie pełnej dziurze obiektywu. Jedno oznacza szum, drugie ew. nieostrość poza środkiem kadru czy jakieś abberacje, dlatego najlepiej by było jednak ze statywem. Problem w tym, że ze względu na tłumy odwiedzających (przeszkadzałbyś) lub politykę salonu/muzeum mogliby Ci na to nie pozwolić...
b) Statyw przydałby się również dlatego, że w Twoim wypadku polar byłby wskazany. Na fotach widać, że główne światło to światło naturalne padające z okien - w tym wypadku skręcenie polara mogłoby wyeliminować odblaski z szyb (np. zdj. 1 i 3). Gdybyś miał do czynienia ze światłem sztucznym, padającym z różnych kierunków i z wielu reflektorów, to polarem prawie nic byś nie zdziałał (tak jak ja w Genewie).
c) warto szopować bliki od reflektorów oświetleniowych na powierzchni lakieru samochodu. Na zdj. 1 i 3 te małe grupki białych/żółtych pikseli dałoby się z łatwością występlować. IMO znacznie poprawia to wrażenie estetyczne, bo oko nie zatrzymuje się na tych jasnościach i może spokojnie podróżować po powierzchni nadwozia. Ogólnie efekt byłby schludny.
A teraz odnośnie zdjęć:
1. fota z frontu, nieucięte, tło takie sobie, ale wiadomo, że na to nie masz wpływu (co najwyżej można szopować). Ogólnie ok.
2. szkoda uciętej kierownicy. Jest też ciemna plama w prawym górnym.
3. zdjęcie IMO trochę za ciemne. Czerń lakieru zlewa się w prawym dolnym z cieniami (albo to tylko moje LCD tak to pokazuje). Poza tym w/w bliki i refleks na szybie, który chyba polarem dałoby się zdjąć.
4. Jeśli chciałeś pokazać całą konstrukcje, a nie sam reflektor, to fota zdecydowanie za ciemna. Jeśli miała być tylko lampa, to warto ją przesunąć trochę w lewo w stronę mocnych punktów kompozycji i chyba wybrać w ogóle inne ujęcie, bo tło i tak będzie robiło bałagan. Ciepła tonacja była zamierzona czy balans bieli siadł?
5. zdjęcie b. ciekawe, tylko trochę mi brakuje tyłu samochodu.
Ogólnie foty w porządku. Długi wywód uzasadniam chęcią dyskusji na temat technik i warunków focenia w muzeach/salonach/wystawach - może ktoś się jeszcze dołączy
Po pierwsze - wielkie dzięki za Wasze komentarze. Szczegółowe odpowiedzi poniżaj:
@ zuczek: fotki, które wskazałeś mnie także podobają się najbardziej. Pozostałe dwie dodałem bardziej z poczucia obowiązku – w końcu co to za zdjęcia z muzeum motoryzacji bez pięknych, starych samochodów?
@ Nol: bardzo mi miło, że poświęciłeś chwilę na tak wyczerpujący komentarz – serdeczne dzięki. Zaproszenie do dyskusji z miłą chęcią przyjmuję, ale w zasadzie niewiele można do Twoich uwag dodać.
Ogólne zasady robienia tego typu fotografii wypunktowałeś chyba w całości; reszta zależy od warunków, jakie panują w konkretnym miejscu. Przykładowo, przy robieniu omawianych zdjęć, musiałem radzić sobie z dosyć silnymi kontrastami – był środek czerwcowego dnia i przez przeszklone ściany wpadało ostre światło słoneczne odbijające się w błyszczących karoseriach a podwozia i nieoświetlone części eksponatów tonęły w cieniach (vide fotka nr 3; chociaż na monitorach, na których ją oglądałem karoseria wozu – ledwo, bo ledwo – nie zlewa się jednak z cieniami). Ponieważ z zasady staram się unikać przepaleń, sporą część zdjęć niedoświetlałem o 1/3 - 2/3 przesłony, co dodatkowo wpływało na wydłużenie czasu naświetlania, o którym pisałeś… Mimo tego, każde zdjęcie musiałem potem dodatkowo wspomagać fill light i recovery w ACR. Być może właściwie użyta lampa byłaby lepszym rozwiązaniem? Masz jakieś doświadczenia w tym temacie? (Ja niestety porządnej lampy nie miałem nigdy nawet w ręku )
Zostając na chwilę przy kwestii wydłużonego czasu naświetlania: z dwóch podanych przez Ciebie sposobów na radzenie sobie z tym problemem, osobiście nie widzę sensu fotografowania na pełnej dziurze, z dwóch powodów: (1) technika, przynajmniej w podstawowym ujęciu, jest tematem wymagającym możliwie najlepszego odwzorowania zarówno detali, jak i ogólnej formy, dlatego wymaga stosowania dużej głębi ostrości, obejmującej cały obiekt; (2) być może jest to kwestia ułomności sprzętu, jakim dysponuję, ale błyszczące powierzchnie, krągłości i różnego rodzaju załamania karoserii często wprowadzały w błąd mój AF. Fotografując w takiej sytuacji na najmniejszej możliwej przysłonie, łatwo można zepsuć fotkę. No, chyba że ostrzy się ręcznie… W przeciwnym wypadku pozostaje tylko zwiększenie ISO lub zakup szkła ze stabilizacją.
----------------
Jeśli zaś chodzi o moje zdjęcia:
Ad. 1) mógłbyś sprecyzować co masz na myśli pisząc, że fotka jest nie ucięta?
Ad. 4) w założeniach fotka miała być swojego rodzaju nostalgicznym obrazkiem, ukazującym technikę, jakiej nie można spotkać już poza muzeum (mówiąc patetycznie: technikę z „duszą”). Stąd głębia ostrości obejmująca jedynie część obiektu (mimo iż – jak już napisałem – uważam, że zdjęcia maszyn powinny być ostre w całym/ prawie całym kadrze) i ciepła tonacja (niejako paradoksalna, ponieważ maszyny, stal, itp. ukazuje się zazwyczaj o wiele chłodniej). Wydaje mi się, że efekt spełnia założenia dosyć dobrze, ale zasiałeś ziarno niepokoju Tak czy inaczej, na końcu wklejam jeszcze jedno ujęcie, bardziej standardowe
Pozostałe uwagi przyjmuję i zapisuję w pamięci. Część z nich nie była technicznie możliwa do zastosowania ale rozumiem intencję i jeszcze raz dziękuję za Twój czas.
Jeśli chodzi o przysłony i kwestię głębi ostrości, to niewątpliwie ciężko byłoby robić wszystko na f2.8 - na pewno dałoby się focić jakieś detale, ale całej sylwetki nie. Dlatego najczęściej jednak domykałem obiektyw (na tyle, na ile było to konieczne) i podnosiłem ISO kosztem szumów. No i tu jest ból - początkowo naświetlałem tak, by mocno ograniczać przepalenia. Po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że te przepalenia i tak w jakimś stopniu tam będą (odbić reflektorów poprawnie nie naświetlisz nigdy), a najważniejsza jest karoseria i ograniczenie szumów. W ten sposób przynajmniej coś z takiego RAWa dało się później wyciągnąć (niestety zanim do tego doszedłem, to sporo fotek było już nie do odratowania).
Co do AF, to fakt - na takich powierzchniach lubi się gubić, zwłaszcza w słabym świetle - w ten sposób załatwiłem sobie fotki Koenigsegga w Genewie;/
Jeśli chodzi o lampę, to też nie miałem w ręku jakiejś konkretnej, ale wydaje mi się, że nie tędy droga. Raz, że sufit przeważnie wysooko i nie ma od czego odbić/rozproszyć światła (kolejne źródło odblasków). Dwa, że często samochód oświetlają źródła o różnych temp. barwowych (np sąsiednie stoisko itp) i wtedy doszedłby problem rodem z fotografii ślubnych, gdzie na weselu każda ściana ma inny kolor - masakra pod kątem balansu bieli. Myślę, że na rozpiętość tonalną mógłby poradzić jedynie HDR lub wywołanie jednego RAWa na dwa sposoby i połączenie na warstwach.
Do fotki nr 1 nie mam zastrzeżeń - napisałem 'nieprzycięty' w pozytywnym sensie Czasem widuję takie ujęcia z obciętą sylwetką samochodu i to rzadko pasuje
4 też jest OK - chciałem tylko zapytać jaki był zamysł
Przeczytałem jeszcze raz cały temat i znalazłem niezły kwiatek... niestety w moim wydaniu. Spieszyłem się trochę i dwa wątki zlały mi się w jeden. Oczywiście, niedoświetlanie zdjęć w żaden sposób nie wydłużało mi czasu naświetlania... Miałem na myśli to, że zawsze można ciut krócej naświetlać i potem wyciągać szczególy z cieni ale może lepiej nie będę się już pogrążał
Ponieważ mam jutro kolokwium i jeszcze trochę nauki przed sobą... odgrzewam temat Będzie mi niezmiernie miło, jeśli ktoś poświęci chwilę na zostawienie komentarza. Pozdrawiam.
Dzięki. Życzyłbym sobie, żeby te fotki nadawały się do katalogów, ale mam niestety co do tego pewne wątpliwości Wydają mi się trochę za mdłe. Już po zamieszczeniu ich na CB podbiłem trochę nasycenie i jest trochę lepiej, ale w dalszym ciągu czegoś im brakuje...
Jeśli zaś chodzi o 9., to cieszę się, że się podoba. Mnie samego też najbardziej przekonuje
Dzięki za wygrzebanie wątku i zainteresowanie Niestety moje doświadczenia z lampami są zerowe, więc niczym nie świeciłem. Sam zastanawiałem się, czy może nie byłoby to jakieś rozwiązanie. Jeśli masz w tym zakresie jakieś doświadczenia, byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś coś na przyszłość poradził. Np., jaki związek z nasyceniem barw ma górne światło, o którym piszesz? czy odbijając od sufitu coś bym na to poradził, czy tylko pogłębił cienie pod autami? a jeżeli nie od sufitu, to jak inaczej pozbyć się refleksów od lampy (które, swoją drogą, i tak są zmorą tych zdjęć)? Oraz cokolwiek innego, o czym prawdopodobnie nie wiem Będę wdzięczny za każdą uwagę, bo aktualnie dosyć poważnie rozważam zakup jakiegoś speedlite'a ale nie jestem do końca przekonany czy będę wiedział jak i kiedy go użwyać
Nie próbowałem fotografować takich obiektów. Podejrzewam, że jeśli chcesz uniknąć odblasków, to namiot (no, może bardziej garaż) bezcieniowy byłby rozwiązaniam
Jeśli mówimy o lampie (może o 2 lampach) to z jakimś softboxem, co by zmiękczyć światło.
Ale to takie moje dywagacje teoretyczne. Wim, że Kamil (Wolski) foci autka, może będzie cos w stanie więcej powiedzieć.
Komentarz