450d źle ostrzy?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sh4de
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 48

450d źle ostrzy?

Witam, mam takie pytanko do właścicieli eosa 450d. Wkrótce zamierzam nabyć ten sprzęcik, jednak czytając opinie na różnych forach, spotkałem się z komentarzami, że w trybie AF 450d potrafi wyostrzyć za obiektem czy też przed obiektem na którym ustawiamy celownik. Czy takie coś ma miejsce?

Z góry dzięki za pomoc i opinie.
  • Slider
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1052

Zamieszczone przez sh4de
    spotkałem się z komentarzami, że w trybie AF 450d potrafi wyostrzyć za obiektem czy też przed obiektem na którym ustawiamy celownik.
    Jesli mówisz o FF/BF (Front Focus/Back Focus), to zależy to w głównej mierze od obiektywu, a nie korpusu i to w nich nalezy doszukiwać się wad.

Problem FF/BF pojawia się przeważnie u producentów niezależnych (Sigma, Tamron), w przypadku zestawienia z puszkami Canona ze wskazaniem na Sigmę.

Jeśli obawaiłeś się o jakośc puszki, to raczej nie ma się o co martwić. Możesz smiało kupować, tylko potem w przypadku kupna nowych szkieł powinieneś sprawdzić na swoim korpusie, czy AF dobrze działa..

Komentarz

• PrzemQs
      Bywalec
      • 2008
      • 117

hehhe TO NIE ZALEŻY OD TEGO CO ZA MODEL jeżeli aparat sam w sobie ma Back lub Front Focus to będzie źle ostrzył (zależny od danego egzemplarza) i nie zależy tez to jedynie od puszki lecz także od obiektywu bo i on możne mieć Front/Back Focus
      Enter the Workshop

Komentarz

• sh4de
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 48

Tak właśnie chodziło mi o Front Focus/Back Focus, jeśli to zależy od szkieł to rzeczywiście nie mam co się przejmować, w kitowych canona mam nadzieję, że nie doświadczę tego efektu.

Komentarz

• bluncik83
          • 2008
          • 2

Ja mam 450D z kitem i ostrzy wspaniale Polecam tez aparacik

Komentarz

• maciej76
            Coś już napisał
            • 2008
            • 84

uzywam 450d z kitem i nie zauwazylem takiego zjawiska
            450d/ bg e5/ 50 1,8/ kitIS

Komentarz

• sh4de
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 48

oky dzięki wam, wątpliwości rozwiane.

Komentarz

• Slider
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1052

Zamieszczone przez maciej76
                uzywam 450d z kitem i nie zauwazylem takiego zjawiska
                Z kitami tego typu wady zdarzają się raczej bardzo rzadko. Problem pojawia się (tak jak mowiłem) dopiero po dokupieniu inych szkieł i to przwaznie tyczy sie producentów niezależnych.

Komentarz

• galekeg
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 167

Zakręciłem do tego body 24-105 i już od 2 miesięcy nie odpinam
                  SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• andrewjohn
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 349

Potwierdzam.Ja używam od kilku mies.450D z KITem+ z Canon 50 1,8 i zero problemów z ostrzeniem.AF działa OK.Polecam.Jednak jak czytałem na forum o problemach z FF i BF,to wynikaja chyba z nierównej jakości obiektywów canona.Jeżeli ma się pecha ,to można trafić na trefny egzemplarz.
                    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• XGrzesX
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 107

Ja nie mam dobrego zdania o tym zestawie. Miałem kilka egzemplarzy i wszystkie miały BF. Kontaktowałem się wielokrotnie w tej sprwie z supportem Canona, przesyłałem im zdjęcia testowe i za każdym razem proponowali oddanie aparatu z obiektywem do serwisu w celu kalibracji.

Komentarz

• Jago
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1503

Mój 450D ostrzy z moimi szkłami szybko i dobrze. Nie zdarzyło mi się, aby AF zbyt długo ustawiał ostrość - nie mówiąc już o niecelnych strzałach. Na manualu jest tak samo, jak na trybie automatycznym. Jeśli dzieje się u kogoś inaczej, to (patrząc na mój przykład) z jego body lub szkłami jest coś nie tak
                        C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Mike_Lopezz

W moim egzemplarzu nic takiego nie zauważyłem. Ostrzy rewelacyjnie zarówno z kitem jak i ze stałką Canona. Polecam ten korpus.

Komentarz

• Jago
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1503

Zamieszczone przez Mike_Lopezz
                            W moim egzemplarzu nic takiego nie zauważyłem. Ostrzy rewelacyjnie zarówno z kitem jak i ze stałką Canona. Polecam ten korpus.

Jak już kupisz oryginalny grip, to daj znać jak Tobie się ostrzy za pomocą spustu do zdjęć w pionie (tak samo rewelacyjnie jak z kitem i stałką). Czy odczuwasz jakieś różnice ostrząc korpusem czy gripem (teoretycznie nie powinno być). Pozdrawiam.
                            C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• gtr

Mam 450D i na kitówce wszystko ok, bez większych problemów, na 50mm 1.8 też jakoś ich nie widze, natomiast przy Tamronie 70-300 już pojawia się problem... co będe ukrywał mam ff i troche mi to przeszkadza
                              Staram się go korygować ręcznie albo ustawiając AF i nastepnie lekko podejśc do celu ale nie doszedłem jeszcze do perfekcji

Komentarz

Pracuję...