D700 kontra 5D, 5DMkII

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trampek
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1546

D700 kontra 5D, 5DMkII

Przykro mi ze po zasugerowaniu sie tytulem czujesz sie zawiedzony tym co przeczytasz. Mnie samego ciekwawosc zzrzera i wlasnie po to jest ten watek. Swego czasu na CB i na czarnym ladzie dalem ogloszenie ze chetnie sie zamienie na pewen okres tymi korpusami. Sadzac po reakcji uzytkownikow, glosy jakie otrzymalem moge jednoznacznie stwierdzic jedno ze cisnienie na takie porownanie jest i to duze. Nie idze za tym jednak chec nikoniarzy do chocby tygodniwego pozbycie sie zprzetu w zamian za 5d i kilka moich szkiel.

O czym chce pisac. Jezeli jestes zainteresowany takim porownaniem (obiektywnym jak i subiektywnym) to pomoz mi znalesc chetnego z zoltej stajni do takiej wymiany. Ja ze swojej strony daje do dyspozycji

2x5d
    fisz
    17-40
    24L
    35L
    85L
    Interesuje mnie 1-2 tyg (bardziej dwa biorac pod uwage ze moje doswiadczenei z N jest male). Do d700 wzglednie D3 prosilbym 50 1,4 lub/i 85 1,4 lub 1,8 Jako ze posiadam jeszcze dwie 5d i troche obiektywow testy porownawcze robilbym mimo pozyczenia mojego sprzetu. Oczywiscie najlepiej byloby zeby ktos z rzeszowa sie znalazl choc inne lokalizacje tez wchodza w gre.

Stworzylem watek tutaj poniewaz w Gieldzie nikt zainteresowany nie odpowiedzial. od chetnych poczytania czekam na pomoc (moze macie kumpli ktorzy maja jakiegos FX). Kontaktowac sie mozna przez moja strone (w stopce)

Wszelkie uwagi nt tego co chcecie zobaczyc i sprawdzic mozna wynurzac tutaj.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

rozumiem, że chcesz otwartej dyskusji, co w 'giełdzie' nie jest możliwe; ale dział 'testy' absolutnie nie służy do rekrutacji chętnych na testy.

zatem na razie pozostaje Hydepark, a gdyby faktycznie jakieś testy ujrzały światło dzienne, to przeniesiemy z powrotem.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• airhead
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2495

pomysł bardzo ciekawy, ale to chyba prawie nie możliwe, porównywać dwa zupełnie inne aparaty i obiektywy
      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez airhead
        pomysł bardzo ciekawy, ale to chyba prawie nie możliwe, porównywać dwa zupełnie inne aparaty i obiektywy
        wbrew pozorom wcale nie takie niemożliwe ani zupełnie inne...

w kwestii możliwości: pozapinać do obu manualne Nikkory i po krzyku;
        natomiast co do inszości, to przecież oba małoobrazkowe ~12MPix, więc otrzymany obrazek będzie mozna bez specjalnych mecyji porównać :-)

podyskutować mozna nad obróbką, tzn. można
        - porównać jpg z aparatu,
        - wywołać RAW z obu w jakimś niezależnym oprogramowaniu (ACR, C1),
        - wywołać RAW w dedykowanym sofcie każdego z producentów (NC-NX, DPP)

(BTW, nikt jeszcze tego nie zrobił? nie wierzę...)
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• trampek
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1546

Zamieszczone przez gwozdzt
          wbrew pozorom wcale nie takie niemożliwe ani zupełnie inne...

w kwestii możliwości: pozapinać do obu manualne Nikkory i po krzyku;
          natomiast co do inszości, to przecież oba małoobrazkowe ~12MPix, więc otrzymany obrazek będzie mozna bez specjalnych mecyji porównać :-)

podyskutować mozna nad obróbką, tzn. można
          - porównać jpg z aparatu,
          - wywołać RAW z obu w jakimś niezależnym oprogramowaniu (ACR, C1),
          - wywołać RAW w dedykowanym sofcie każdego z producentów (NC-NX, DPP)

(BTW, nikt jeszcze tego nie zrobił? nie wierzę...)

Taki mam plan. bede patrzyl przede wszystkim pod katem slubow. Zrobie pare portretow jpg i RAW. Licze szczegolnie na N 85 /1,4 zeby go porownac z 85L. Caly performens ciezko mi bedize sprawdzic bo z doswiadczenie juz wiem ze aby poznac puszke potrzeba wiecej niz te 2tyg, szczegolnie tak zaawansowana jak N. Postaram sie przynajmniej podizelic subiektywna opinia w tym wzgledzie.

Komentarz

• Richie
            Uzależniony
            • 2006
            • 625

Zamieszczone przez trampek

O czym chce pisac. Jezeli jestes zainteresowany takim porownaniem (obiektywnym jak i subiektywnym) to pomoz mi znalesc chetnego z zoltej stajni do takiej wymiany.
            Taki sam wątek załóż na Forum Nikona...może sprawniej pójdą poszukiwania.
            Richie
            FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• herna
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 35

Moim zdaniem z różnych względów będzie ciężko się wymienić sprzętem.
              Na pewno prościej będzie znaleść druga osobę z Nikonem i razem zrobic zdjecia testowe.
              Zapiac obiektywy o takiej samej ogniskowej i zrobic ten sam portret na raz jednym i drugim sprzętem.
              Weź pod uwagę ze ani Ty nie znasz dobrze Nikona ani druga osoba tez nie bedzie znała Canona wiec zanim poznasz co i jak to minie wiecej niz dwa tygodnie.
              A tak to dwie osoby dobrze znajace swoj sprzet zrobia zdjecia na maksa dobre z tego co maja.
              40D , 17-40 4L , 70-200 4L, 50 1,8, 580EXII, 550 EX
              infotografia.pl - fotografia ślubna

Komentarz

• trampek
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1546

Zamieszczone przez herna
                Moim zdaniem z różnych względów będzie ciężko się wymienić sprzętem.
                Na pewno prościej będzie znaleść druga osobę z Nikonem i razem zrobic zdjecia testowe.
                Zapiac obiektywy o takiej samej ogniskowej i zrobic ten sam portret na raz jednym i drugim sprzętem.
                Weź pod uwagę ze ani Ty nie znasz dobrze Nikona ani druga osoba tez nie bedzie znała Canona wiec zanim poznasz co i jak to minie wiecej niz dwa tygodnie.
                A tak to dwie osoby dobrze znajace swoj sprzet zrobia zdjecia na maksa dobre z tego co maja.
                Smialo podsylaj.

Komentarz

• herna
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 35

W twoich okolicach (Jarosław) mam znajomych Nikoniarzy ale oni mają max D80 a to chyba nie o taki sprzęt chodzi :-)
                  40D , 17-40 4L , 70-200 4L, 50 1,8, 580EXII, 550 EX
                  infotografia.pl - fotografia ślubna

Komentarz

• miklo
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 681

Pogadaj z Niedźwiedziem. Ma chłopak D3, przerabiał D200, miał Canony (w tym 5D), przerzucił wiadro szkieł. Spiknij się z nim na weekend i się dużo dowiesz :-)

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Będzie ciężko. Dwa tygodnie - raczej tylko wchodzi w grę ktoś kto nie zarabia takim sprzętem albo ma korpusy zastępcze i ma ochotę na testy. Nie wiem czego się też spodziewasz po takim porównaniu?

Wchodzi też prozaiczna kwestia zużycia migawki trochę na cykanie bez sensu. Do tegu używanie aparatu przez kogoś kogo się zupełnie nie zna. Szczerze mówiąc nie wiem czy bym poszedł na takie coś?

Na koniec wreszcie jest to propozycja dla kogoś z żółtego obozu więc koniecznie daj taki anons tam.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• tmaciak
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 610

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        Na koniec wreszcie jest to propozycja dla kogoś z żółtego obozu więc koniecznie daj taki anons tam.
                        Przecież dał...

A propozycja w sumie ma sens, bo jak rozumiem kolega chce raczej przetestować nieuchwytne czyli jak mu by Nikon "leżał".
                        Pozdrawiam, Tomek
                        Canon S-120PC II

Komentarz

• renes
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 510

Porównanie jak najbardziej sensowne. Tyle że nie wiem, czy nie lepszy pomysł aby spotkac się z nikoniarzem zawodowo pracującym z D700, a więc bardzo dobrze znającym tę puszkę, tak jak Ty swoją. Pogadać, ustalić zasady i razem porobić te same ujęcia.

Wreszcie, dwóch szczęśliwych zawodowców ciekawych porównania nie musi sobie ani nikomu udowadniać, że jego system jest leprzy Dlatego wierzę w takie porównanie.

Komentarz

• Richie
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 625

Zamieszczone przez renes
                            Wreszcie, dwóch szczęśliwych zawodowców ciekawych porównania nie musi sobie ani nikomu udowadniać, że jego system jest leprzy Dlatego wierzę w takie porównanie.
                            Przecież tu nie chodzi o udowadnianie tylko zapewne chęć przesiadki na N jeśli obrazek i sama puszka koledze przypasuje.Czyż nie tak kolego Maćku? Sam się zastanawiam wiec bardzo mnie ciekawi takie porównanie.
                            Richie
                            FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• habakuk
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 575

Zamieszczone przez trampek
                              Taki mam plan. bede patrzyl przede wszystkim pod katem slubow. Zrobie pare portretow jpg i RAW. Licze szczegolnie na N 85 /1,4 zeby go porownac z 85L.
                              robilismy z Niedźwiedziem takie porownanie. co najszczególniej Cię interesuje?

Komentarz

Pracuję...