C450D - ostrzenie podczas LiveView?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MagdaS
    Bywalec
    • 2008
    • 132

C450D - ostrzenie podczas LiveView?

Mam krotkie i chyba proste pytaue czy to prawda ze w canonie 450d jesli kadrujemy przed LCD to musimy ostrzyc ręcznie? Pytam z ciekawosci bo wydawalo mi sie ze nie (nawet chyba gdzies widzialam filmik w internecie ukacujazy AF na LV) ale wcziraj w Media Markt sprzedawca wlasnie tak mi powiedzial uzywając tego argumentu jako jednego z wielu ktorymi udowadnial mi wyzszosc nad owym cannem Olympusa E-520
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm
  • mate00sh
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1312

W Każdym Canonie z LiveView mamy działający AF. Różnią się tylko rozwiązania.

Komentarz

• jotes25
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3609

Najwyraźniej Olympusy zalegają i trzeba je "wypchnąć" Albo dają więcej zarobić niż Canon, co też jest prawdopodobne, bo tonący brzytwy itp. itd.

Bierz 450d, a nie E-520, bo jeśli ktokolwiek ma tu "wyższosć", to właśnie Canon. Najpierw jednak zastanów się nad obiektywami, których będziesz chciała uzywać, bo być może olympusowe będą Ci bardziej pasować.
      Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.

Komentarz

• MagdaS
        Bywalec
        • 2008
        • 132

dzię,ki tak mi się wlasnie wydawalo a moglbys napisac cos wiecej na ten temat jak to jest w modelu 450d i 40d? bylabym wdzieczna (albo za jakies linki gdzie zajde te inf) z gory dzieki

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3609

Nie wiem jakie są Twoje doświadczenia i zamiary względem LV, ale AF w tym trybie możesz być bardzo zawiedziona niezależnie od tego czy wybierzesz Canona czy Olympusa. Ponoc pewnym postępem jest tutaj Panasonic G-1, ale ten aparat na razie trzeba raczej traktować jako ciekawostkę.

Komentarz

• MagdaS
            Bywalec
            • 2008
            • 132

Nie ja nie mam zadnych większych zamiarów względem LV, zdjęcia robię i tak praktycznie zawsze przez wizjer, ale skoro już temat poruszyłam to w ramach zaspokojenia ciekawości chciałam sie dowiedziec jak to wyglada w tych dwoch modelach ktore rozważam

Komentarz

• mate00sh
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1312

40D żeby ustawić ostrość musi przymknąć lustro i skorzystać z tradycyjnego czujnika AF. W 450D i 50D (a zapewne teżw 5D2) masz dodatkowo ustawianie AF takie jak w kompaktach - mierzenie kontrastów. Pierwsze nie jest wygodne, drugie nie jest szybkie. Mam 40D od ponad roku i dotychczas skorzystałem z LV raz (musiałem zrobić zdjęcie ponad tłumem), traktuję to raczej jako zbędny ficzer.

Komentarz

• kisman
                Bywalec
                • 2006
                • 167

Generalnie AF działa dość wolno i lubi się pomylić, ale działa ;-)
                tylko po co się męczyć przez LCD skoro przez wizjer wszystko widać, a słońce nie jarzy w to co widzimy ;-)
                fotograf nowy sącz

Komentarz

• MagdaS
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 132

oki wielkie dzieki za wyczerpujace odpowiedzi wlasnie o to mi chodzilo

Komentarz

• Slider
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1052

Zamieszczone przez MagdaS
                    czy to prawda ze w canonie 450d jesli kadrujemy przed LCD to musimy ostrzyc ręcznie? wcziraj w Media Markt sprzedawca wlasnie tak mi powiedzial
                    Mi gadali podobne bzdury Chodzi o to, że w normalnym trybie AF działa na zasadzie detekcji fazy a w LV detekcji kontrastu. Tak jak napisał mate00sh, ten pierwszy jest szybszy, ale czasami może być nawet mniej dokładny.

Komentarz

• Jago
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1503

MagdaS - w C 450D możesz ostrzyć ręcznie jak i automatycznie. Odsyłam do instrukcji - jest w niej wszystko zwięźle i dokładnie opisane (w dziale "Fotografowanie z podglądem Live View"). A biorąc pod uwagę postawę sprzedawcy, to jest ona żenująca !
                      C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Blk
                        • 2008
                        • 13

To co Ci powiedział sprzedawca najprawdopodobniej wynika z takiego faktu, iż inaczej uruchamia się AF patrząc przez wizjer, inaczej w trybie LiveView Możliwe, że albo sam myślał przez to, że nie działa AF, albo liczył na Twoją naiwność i że mu uwierzysz po wciśnięciu spustu do połowy

W trybie LV po przyciśnięciu spustu do połowy po prostu nic się nie dzieje. AF zadziała jednak, jeśli wciśniemy światłomierz. Ten guziczek z gwiazdką pod kciukiem prawej ręki, ten sam co służy do zmniejszania powiększenia zdjęcia w podglądzie. Przynajmniej u mnie tak jest

A o dwóch trybach AF w trybie LV już Ci tutaj napisano.

Komentarz

Pracuję...