430ex czy 430ex II?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krawat
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 42

430ex czy 430ex II?

Zastanawiam się którą lampę wybrać.
    Różnic w działaniu jakichś wielkich nie ma, chyba tylko czas ładowania skrócony o 20%.
    Jestem amatorem, ale mam niekiedy mus robienia zdjęć w fatalnych warunkach oświetleniowych, a zdjęcia muszę mieć nieporuszone- oczywiście lampa wbudowana to totalna porażka- cienie, słabe światło itd.
    Używaną 430ex mogę dostać za 500-550 zł- a wersję II za 800zł...
    Body z jakim lampa byłaby używana to 20D.

Pozdrawiam.
  • Jacek23
    Początki nałogu
    • 2004
    • 372

Ja bym wybral II, ma kilka usprawnien dla mnie znaczacych, np. metalowa stopke i szybki system zapinania na body.
    [email protected]
    https://www.facebook.com/Jacek23333

Komentarz

• model
      Początki nałogu
      • 2008
      • 346

też stoję przed podobnym dylematem. czy metalowa stopka i szybki system zapinania warte są nawet 200 - 300 zł?
      Podpisy kłamią

Komentarz

• brunovis
        Coś już napisał
        • 2008
        • 62

Zamieszczone przez model
        też stoję przed podobnym dylematem. czy metalowa stopka i szybki system zapinania warte są nawet 200 - 300 zł?
        Za Fotopolis informacja Canona: "Czasy ładowania zostały skrócone o około 20%, a proces ładowania przebiega cicho"

Komentarz

• schabu
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1352

to ładowanie cicho nie jest takie dobre, bo tak to się słyszy przynajmniej czy lampa się już naładowała. no ale ja fotografuję z otwartymi oczami więc widzę czy się naładowała drugim okiem
          Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• Jacek23
            Początki nałogu
            • 2004
            • 372

Zamieszczone przez brunovis
            Za Fotopolis informacja Canona: "Czasy ładowania zostały skrócone o około 20%, a proces ładowania przebiega cicho"

Oj to to tez to bardzo sie liczy, jednak co 580II to 580II jeszcze tylko flash extender by sie przydal a to w polsce nie da rady kupic
            [email protected]
            https://www.facebook.com/Jacek23333

Komentarz

• PRIMAR

Kupiłem EX II za (769 zł ? + wysyłka) i jestem b. zadowolony. Mocowanie b. wygodne. W używaną bym nie wchodził - nie jesteś w stanie sprawdzić ile razy palnik błysnął, a ew. wymiana jest chyba ekonomicznie średnio opłacalna. Jeżeli szybkie mocowanie nie ma dla Ciebie istotnego znaczenia, to poszukaj jeszcze gdzieś wersji poprzedniej (nowej). Różnica w czasie ładowania dla amatora chyba nieistotna.

Komentarz

• axk
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2027

Zamieszczone przez PRIMAR
                Różnica w czasie ładowania dla amatora chyba nieistotna.
                Dlaczego akurat "... dla amatora"? Wszystko zależy od tego w jakiej sytuacji przyjdzie nam "posiłkować" się lampą i nie ma tutaj raczej większego znaczenia czy sytuacja ta "zastanie" "profesjonalistę" czy też "amatora".
                Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                EOS + Speedlite

Komentarz

• Krawat
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 42

Dzięki za odpowiedzi, a jak to jest z tym szybkim mcowaniem? O co chodzi? Że dwójkę można zamocować w parę sekund z jedynkę w kilkanaście? Proszę o wyjaśnienia..

Komentarz

• schabu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1352

stara wersja ma kólko które się dokręca aby przymocować lampę, a nowsze zapinkę, która w sumie jest wygodniejsza. oczywiście ma to swoje plusy. ja często lampę podpinam do jakiś sanek - albo do kabla oc-e2 albo np do jakiegoś mocowania przy parasolkach. starą wersję - mam 430ex - można dokręcić do połowy i będzie się trzymała, w nowszej - 580mkII ex - mam problemy, bo zapinki do końca nie mogę przesunąć i mimo tego, że stopka się zaciska to nie ma tego kliku, który jest przy pełnym zapięciu. niby się trzyma ale pewności się nie ma. i do tego z oc-e2 nie zawsze działa. muszę ją mocniej dopiąć - trochę więcej niż do tego momentu gdzie rozsądek mówi że dalej nie pójdzie.
                    generalnie - kwestia z czym używasz lampy, bo czas mocowania to różnica jednej sekundy. no i metalowa stopka to dobra rzecz

fotografia biznesowa

Komentarz

• axk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2027

Zamieszczone przez Krawat
                      ... chyba tylko czas ładowania skrócony o 20% ...
                      Według specyfikacji producenta "czasy ładowania" obydwu lamp są dokładnie takie same : "Approx. 0.1 to 3.7 seconds (AA-size Alkaline Batteries)/0.1 to 2 seconds (AA-size Ni-MH batteries)".
                      EOS + Speedlite

Komentarz

• flyxray
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 46

Zamieszczone przez axk
                        Dlaczego akurat "... dla amatora"? Wszystko zależy od tego w jakiej sytuacji przyjdzie nam "posiłkować" się lampą i nie ma tutaj raczej większego znaczenia czy sytuacja ta "zastanie" "profesjonalistę" czy też "amatora".
                        prawdopodobnie nie znasz pojecia slowa ''amator'' - odsylam do slownika

zawodowi fotografowie uzywaja 580 ex

wiec dla amatora to raczej nie stanowi roznicy.

mowa o lampie 430 a ta lampa zostala stworzona z mysla o ludziach kochajacych fotografie a oni sie nazywaja - amatorami

w polsce znaczenie tego slowa zostalo wypaczone i wszystkim sie wydaje ze jak ktos jest amatorem to znaczy ze nic nie umie i zaczyna wiec kazdy z tego co zauwazylem chce byc profesjonalista :-D

to zapoznania sie ze znaczeniem slowa profesionalista tez odsylam do slownika
                        bo to nikt inny jak koles ktory zyje z fotografii - ot nic wiecej

a wracajac do lampy to moim zdaniem roznica w cenie jest nie warta tego co zyskasz, do kolka mozna sie przyzwyczaic a za zaoszczedzone pieniazki mozesz kupic cos dodatkowego np filtry lub co tam chcesz
                        ja na twoim miejscu bral bym pierwsza wersje pod warunkiem ze uda ci sie ja kupic nowa.
                        Ostatnio edytowany przez flyxray; 12285.
                        trzy aparaty, trzy zoomy, trzy stalki, trzy lampy i tylko jedno studio.

Komentarz

• axk
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2027

Zamieszczone przez flyxray
                          ... zawodowi fotografowie uzywaja 580 ex...
                          Prawdopodobnie nie za bardzo zrozumiałeś kontekst mojej wypowiedzi, a więc nieco ją rozwinę. Nie rozmawiamy o tym "jakiego modelu lampy używają zawodowi fotografowie" lecz o konkretnym modelu. Załóżmy iż dwie osoby ("amator" oraz "profesjonalista") wykonują dokładnie takie same ujęcia przy dokładnie takich samych warunkach używając takiej samej lamy (w tym przypadku omawianej 430EX II). Zakładając iż potrafią wykorzystać lampę w podobny sposób, "niby skrócony czas ładowania" (który notabene jest jednakowy dla obydwu modeli) wcale nie musi przełożyć się na lepsze fotografie wykonane przez "profesjonalistę". Bycie "profesjonalistą" wcale nie koniecznie oznacza iż potrafimy lepiej/pełniej wykorzystać ten sam sprzęt niż "amator". Może rozwinięcie nieco "zawiłe" jednakże to miałem na myśli cytując powyższą wypowiedź.
                          Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                          EOS + Speedlite

Komentarz

• Krawat
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 42

To teraz mam mętlik w głowie:
                            sprawdziałem na ceneo.pl i 430ex kosztuje w najtańszym sklepie 690 a 430ex mkII 720...
                            O te 30 zł nie chodzi i jakby co to chyba wybiorę mk2. No ale jakby różnica była rzędu 200-300 zł to już się robi 50/1.8
                            Z drugiej strony jest duża różnica jeśli chodzi o lampy używane (mk1 za 500-550) ale radzicie nie kupować używanych bo można trafić na zajechany egzemplarz, i tak tez zrobię.

Komentarz

• schabu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1352

ja mam dwumiesięczną z może 200 błyskami na koncie jakby co u mnie robiła jako back-up back-upu w sezonie.

fotografia biznesowa

Komentarz

Pracuję...