Tamron vs Sigma (70-300) - prośba o radę

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Loram
    Początki nałogu
    • 2005
    • 325

Tamron vs Sigma (70-300) - prośba o radę

No więc na dniach mam dokonać zakupu jednego z dwóch obiektywów:
    1. Tamron SP AF70-300mm f/4-5,6 LD Macro 1:2 => ok 700 PLN
    2. Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO Macro Super II => ok 950 PLN

Chwilowo przejściowo obiektyw będzie pracował z Canonem EOS 5000, a docelowo pewnie z EOS 350D. Mam pytanie:
    Który wybrać ??

Przeglądałem już rózne strony i opinie i już po prostu nie wiem co wybrać

Może mi coś doradzicie? Poprosze o konkretne argumenty (moze przykładowe zdjęcia? ). Na pewno na plus dla Tamrona jest cena, ale czy nie lepiej wydać trochę więcej i kupić Sigmę ?

Doradźcie proszę, bo zakup planuję w ciągu najbliższych 3 dni.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
    MichalRamza.pl / FOTOGALICJA.PL

O mnie...
  • Mikołaj
    Bywalec
    • 2005
    • 173

Tamrona używam i nie polecam, najchętniej zmieniłbym go na tę Sigmę albo Canona 100-300 USM.

Jeśli chodzi o Tamrona, to ma on kiepską jakość optyczną - generalnie jest mało ostry, AF wolny i niezbyt dokładny, poza tym głośny.
    DSLRs & lenses

Komentarz

• Loram
      Początki nałogu
      • 2005
      • 325

Mikołaj, o Sigmie też piszą że ma wolny AF i jest głośna.

Najlepiej gdyby ktoś miał zdjęcia zrobione oboma obiektywami i żeby można je porównać

O mnie...

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez Loram
        No więc na dniach mam dokonać zakupu jednego z dwóch obiektywów:
        1. Tamron SP AF70-300mm f/4-5,6 LD Macro 1:2 => ok 700 PLN
        2. Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO Macro Super II => ok 950 PLN
        Nie wiem jak Tamron, ale te sigmy są już chyba za około 800 PLN.

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

ZDECYDOWANIE I BEZDYSKUSYJNIE SIGMA. Tamron to porażka. Miałem obydwa.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• ms714033
            Bywalec
            • 2005
            • 176

Polecam lekturę. W teście tym ( nie wnikam w szczegóły ) Sigma wygrała nawet z Canonem.

Komentarz

• tomsong
              Bywalec
              • 2004
              • 143

nie wiem jak Tamron, ale od 2 tygodni mam w/w sigme...jestem mile zaskoczony, jak za te pieniadze to bardzo dobry obiektyw. Co do AF, to moze i glosny, ale dla mnie to nie ma znaczenia, bardzo dla mnie sa wazniejsze walory optyczne.

Ostatnio robilem probki, pare fotek z okna. Tutaj mozesz je zobaczyc www.foto.printpol.pl/street/ (prawie wszystkie bylo robione na 300mm)

jak chcesz, to moge CI podeslac orginaly popstrykane w gdansku (ruch, portrety itp.)
              Radze CI wybrac sigme.

Pozdrawiam
              ---
              www.thomasgulla.com

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

W mojej galerii: http://vitez.ceron.pl/goraszka/akrobacje/ jest jedno zdjecie zrobione ta Sigma (pozostale Canonem 70-200 2.8 IS L ) - pozyczylem od dziewczyny (ona robila 10D z ta Sigma) bo brakowalo mi do uzupelnienia serii.
                Zgadniesz ktore?
                Wiem, po miniaturkach ciezko zgadnac... ale do takich wlasnie zastosowan (galerie internetowe, pamiatkowe, reporterskie zdjecia) - skoro nie widac roznicy... ? 8)

Komentarz

• Loram
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 325

Dzięki za wszystkie informacje i rady
                  Spróbuję zrobić tak, żeby porównać oba obiektywy. Dziś miałem okzaję dosłownie chwilkę pobawić się tą sigmą i powiem Wam, że przy pełnym zbliżeniu na twarz z odległości ok 4-5m miała spore problemy z ostrzeniem (zapięta z EOS 350D i potem z moim obecnym EOS 5000), a światło było dobre. Na 5 przymiarek 3 razy się totalnie na AF rozjeżdżała. Dopiero manual ją leczył.
                  Sprawdzę jeszcze tego Tamrona i zobaczymy jak wypada w porównaniu. Nie ukrywam, ze jego cena jest atrakcyjniejsza, a w Krakowie nie znalazłem nigdzie sigmy poniżej 950 pln... :-(

O mnie...

Komentarz

• KMV10
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2320

Tamrona nie polecam. Ktoś na fredmiranda.com napisał, że otrzymanie ostrych zdjęć z tego obiektywu wymaga DUŻEJ karty CF - tyle trzeba będzie fotek strzelić, aby kilka z nich było ostre. Jakiś czas temu miałem to szkło w dyspozycji. Opinia z cytowanej strony się potwierdziła. Naprawdę szkoda na Tamrona pieniędzy. Wolny, wymaga dobrego światła, gdyż inaczej strasznie długo wyostrza, w zasadzie trudno niestety znaleźć zalety...

Przy porównywaniu z Sigmą prawdopodobnie okaże się, że te obiektywy są siebie warte...

Komentarz

• Loram
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 325

Idąc tropem KMV10 skoro "są siebie warte", to.... po co przepłacać ? ;-) Lepiej mniej wydać na Tamrona jak wywalić więcej na Sigmę i mieć niemal ten sam efekt
                      A na wypasione Canony z IS, L i temu podobnymi literkami i cudami mnie po prostu nie stać :-( ani też nie uważam, zeby wydawanie tak ogromnej (jak dla mnie) kasy na obiektywy było zasadne jeśli one na siebie nie zarabiają....

O mnie...

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Loram
                        Dziś miałem okzaję dosłownie chwilkę pobawić się tą sigmą i powiem Wam, że przy pełnym zbliżeniu na twarz z odległości ok 4-5m miała spore problemy z ostrzeniem (zapięta z EOS 350D i potem z moim obecnym EOS 5000), a światło było dobre. Na 5 przymiarek 3 razy się totalnie na AF rozjeżdżała. Dopiero manual ją leczył.
                        Mam nadzieje ze ostrzyles na cos kontrastowego a nie np policzek czy czolo?
                        Oraz ze nie miales trybu makro wlaczonego?
                        Moja Sigma takich objawow nie zdradza - ostrzy glosno i dosc powoli ale pewnie i praktycznie za kazdym razem.

Komentarz

• Loram
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 325

Zamieszczone przez Vitez
                          Mam nadzieje ze ostrzyles na cos kontrastowego a nie np policzek czy czolo?
                          Oraz ze nie miales trybu makro wlaczonego?
                          Nie no bez żartów, nie miałem trybu makro i ostrzyłem na kontrastowy rejon więc albo akurat ten egzemplarz tak miał, albo każdy z tych obiektywów działa inaczej

O mnie...

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Obstawiam malo swiatla...

Ale fakt... Ta sigma czasami lubi sobie odjechac daleko a potem przejechac przez cel bez zatrzymania. Rada jest taka zeby w odpowiednim momencie jak focus robi przejazd przez ostre popuscic spust i znowu docisnac...
                            ...

Komentarz

• Loram
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 325

a ja uważam, że nie ma to jak manualne ostrzenie. Nic Ci się nie rozjedzie, a jak zdjęcie będzie nieostre to możesz mieć pretensje sam do siebie, a nie zrzucać winę na sprzęt ;-)
                              AF oczywiście też się przydaje, ale dopiero na manualu masz pełną kontrolę

O mnie...

Komentarz

Pracuję...