Najszerzej na FF, ale bez winiety.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hiv
    Początki nałogu
    • 2005
    • 321

Najszerzej na FF, ale bez winiety.

Które szkiełko będzie ultra szerokie(ale nie fish) i nie będzie winietować na FF?
    Możecie coś polecić?
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

14/2.8
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

A figa, bo Sigma 12-24 jest najszersza
      Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Hiv
        Początki nałogu
        • 2005
        • 321

Zamieszczone przez Cichy
        A figa, bo Sigma 12-24 jest najszersza

Nie ma winiety i działa z FF? A co po nakręceniu polara? Mam Hoye HMC standardową bez slima...

Komentarz

• wojkij
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1915

A figa bo 16-35/2.8

14 2.8 wg mnie za drogie w stosunku do mozliwosci a sigmacz flaruje, winetuje, nie mozna polara do niego dokrecic itd itp.
          www.kwapisz.org

Komentarz

• mor_feusz
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1370

Zamieszczone przez Hiv
            Nie ma winiety i działa z FF? A co po nakręceniu polara? Mam Hoye HMC standardową bez slima...
            uuuuuuuuuuuuuu
            Na ta Sigme nie nakrecisz polara. Winieta jest na 12mm - ale da sie z tym zyc. Szklo jest rewelacyjne jesli chodi o jakosc. Nie ma "prostego" montowanie filtra. "normalnie go nie zamontujesz. Jest oslona z "wewnetrznym" gwintem i ludzie tam montuja filtry (trzeba potem krecic oslona) [no i srednica ). Raczej filtra nie zalozysz. Solidna budowa (czuc ze sie trzyma szklo). Jakosc zdjec powala. HSM jest - nie wiem po co ale jest. Szybkie (wiadomo dlaczego - bez HSM tez by bylo).

Jak chcesz polara to 16-35 2.8 L

Ogolnie polecam ta sigme. Jest super (jak dla mnie - nawet nie mamatora)
            Edit.
            Tak dzial pod FF (sprawdzane na 5D, 1Ds MK III, rowniez na 1D Mk II oraz 350D). To jest DG a nie DC wersja. DC=crop

Komentarz

• Hiv
              Początki nałogu
              • 2005
              • 321

Tak coś czułem, że jedynie 17-40L będzie się do landszaftów nadawać(oczywiście 16-35 pewnie też byłoby ok ale po co tyle kasy na światło którego nie wykorzystam?)

Szukam szerokiego szkiełka które będzie działać na obu moich puszkach ale nie powieli zakersu 24-70...

12-24 chyba byłoby najlepszym rozwiązaniem. Szeroko na 30D i superszeroko na FF. I Pięknie uzupełnia 24-70.
              Ostatnio edytowany przez Hiv; 3372.

Komentarz

• gutek
                Bywalec
                • 2007
                • 133

Tutaj można zobaczyć jak podpiąć Cokina do tej sigmy.

Tyle, że to raczej nie standardowe mocowania i pewno u nas nie do dostania. Jak się dolar ustabilizuje to może spróbuje ten "universal ring adapter" zamówić.

[Portfolio]

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

Zamieszczone przez Hiv
                  Które szkiełko będzie ultra szerokie(ale nie fish) i nie będzie winietować na FF?
                  Możecie coś polecić?
                  Korepetycje u profesora z optyki.

Na serio: http://www.16-9.net/nikon_g/ i do tego Nikkor 14-24G

Jeśli nie ten Nikkor to kup Sigmioka, będziesz miał ultra szeroko, winietę (jeden cyk w ACR i jej nie ma) a nie wydasz fortuny na Canon second best joke (zaraz po 50L)

Powodzenia w wyborze, sam sobie wybrałeś właśnie Canona
                  the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez gietrzy
                    Korepetycje u profesora z optyki.
                    Na serio: http://www.16-9.net/nikon_g/ i do tego Nikkor 14-24G
                    Jest to bardzo dobry wybór do Canona w szczególności dla osób, które nie lubią żadnej automatyki .
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Jest to bardzo dobry wybór do Canona w szczególności dla osób, które nie lubią żadnej automatyki .
                      Myślę, że w przeciwieństwie do Canon Corp. uczciwie postawiłem sprawę.
                      Galerie: dpreview, WSLam
                      the silence is deafening

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Ja myśle, że koledze nie chodziło o winietę winietę, tylko o winietę wynikającą z podpięcia szkła cropowego pod FF.
                        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez Cichy
                          Ja myśle, że koledze nie chodziło o winietę winietę, tylko o winietę wynikającą z podpięcia szkła cropowego pod FF.
                          Też tak to odebrałem.
                          BTW: Ta sigma mi się podoba .
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• trampek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1546

Mialem sigme. Swietne szklo. ostrzejsze od 17-40 nawet w rogach. troszke kolory gorsze niz Lka. Ciemna na sluby dlatego sprzedalem . do landszatow mysle ze najlepsza ze wszystkich szkiel. Winetowanie tez mniejsze niz chocby 17-40
                            R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• gutek
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 133

Dokładnie. Egzemplarz trampka trafił w moje posiadanie.
                              Bardzo fajne szkło. Mam też 17-40 i ostrość na pewno jest lepsza w sigmie. Na FF to jest naprawdę szeroko

[Portfolio]

Komentarz

Pracuję...