30D i 580exII a krótkie czasy w ciemności

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • malyglod
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 31

30D i 580exII a krótkie czasy w ciemności

Hej

Mam następujący problem - na programie Av w moim 30D czas migawki schodzi poniżej 1/15s gdy jest ciemno.. W skrócie - automatyka ekspozycji zachowuje się, jakby nie widziała lampy.

Jak to ustawić, żeby chodziło dobrze? Czy może jestem skazany na pracę w manualu z lampą?
    portfolio | blogspot | digart
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez malyglod
    Hej

Mam następujący problem - na programie Av w moim 30D czas migawki schodzi poniżej 1/15s gdy jest ciemno.. W skrócie - automatyka ekspozycji zachowuje się, jakby nie widziała lampy.

Jak to ustawić, żeby chodziło dobrze? Czy może jestem skazany na pracę w manualu z lampą?
    Przeczytać instrukcję obsługi / poszukać odpowiednich wątków na forum / użyć google'a i trafić na EOS Flash FAQ ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Peri Noid
      Uzależniony
      • 2006
      • 604

Tak właśnie jest w trybie Av. Za pomocą którejś z opcji możesz w aparacie wymusić stały czas migawki przy Av bodajże na 1/100s, ale to nie o to chodzi. Ogólnie - nie bój się manuala, automatyka błysku pomoże ci go okiełznać.
      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• malyglod
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 31

Zamieszczone przez Krzychu
        Przeczytać instrukcję obsługi / poszukać odpowiednich wątków na forum / użyć google'a i trafić na EOS Flash FAQ ?
        Zaraz zacznę studiować, póki co jestem w transie rozpakowywania pudełek i testowania wszystkiego po kolei. Napisałem na szybko, bo bałem się, że może być coś nie tak ze sprzętem, bo w systemie na P działało to trochę inaczej.

Nie mniej jednak dzięki wielkie!
        portfolio | blogspot | digart

Komentarz

• punky
          Początki nałogu
          • 2008
          • 483

Zamieszczone przez malyglod
          przeciez o to chodzi w trybie Av
          masz dobrze naswietlone tlo (czas ponizej 1/15 w twoim przypadku) i dopalony obiekt glowny fleszem

jesli ci taki tryb pracy nie odpowiada uzywaj M

lub Tv (tu sam ustawisz sobie czas ale tlo w nocy bedziesz mial niedoswietlone)

przeczytaj jeszcze raz instrukcje a w szczegolnosci dzial trybow w zwiazku z podlaczeniem lampy zewnetrzej
          R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez Krzychu
            przejrzeć choćby te PRZYKLEJONE!!
            http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...