blokada ekspozycji i użycie lampy z korekcją

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • regi

blokada ekspozycji i użycie lampy z korekcją

Cześć wszystkim,
    posiadam speedlite 580 ex II i eos 40D.
    mam taki problem, otóż,
    1. chcę w plenerze zrobic pomiar światła z tła i zablokować ten pomiar
    2. następnie użyć lampy np z korekcją -2 EV by doświetlić twarz na pierwszym planie
    3. NIE DAM RADY TEGO UCZYNIC bo nie da sie zablokowac pomiaru ze światła zastanego :/

normalnie korpus bez lampy operuje pierwszym przyciskiem od lewej strony pod prawym kciukiem i działa blokada ekspozycji, jednak po założeniu lampy ten pomiar nie działa.
    Wyświetli sie na chwilke tylko "FEL" i to wszystko.

Może ktoś mi wyjaśnic co mam zrobić ??
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Pewnie najprościej ekspozycję ustawić w trybie manualnym. Zwłaszcza w 40D, gdzie są dwa kółka.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• MaciekH
      Uzależniony
      • 2006
      • 662

Też jestem za manualem, bedziesz miał wieksza mozliwosci korygowania tego co sie dzieje w tle.
      20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• poszukiwacz2006
        Uzależniony
        • 2007
        • 824

Niedawno było to opisane w jakimś wątku. Po jego przeczytaniu i skorzystaniu z rad bardziej doświadczonych ja robię to w ten sposób : pomiar światła (ustalenie ekspozycji ) w trybie manual na tło, przekadrowanie na obiekt ( postać ) i wciśnięcie przycisku FEL ( lampa włączona ), ustalana jest dla ustawionego w trybie M czasu i przesłony siła błysku, potrzebna na doświetlenie osoby, wyostrzenie pierwszego planu (powtórne wciśnięcie spustu do połowy ), po ustawieniu ostrości ostateczne przekadrowanie i strzał. Z tego co pamiętam, to Vitez w tym wątku pisał o zapamiętaniu ustawień z trybu M i przejście na tryb AV, ale szczegółów nie pamiętam. Aha, korekcja lampy raczej na -.
        Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
        hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

Pracuję...