Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
To mój pierwszy post na tym forum. Zastanawiam się nad kupnem 1000D albo 450D. Z tego co udało mi się dojrzeć, to różnic jest nie wiele. Ale chciałbym być pewien do końca, dlatego, jeśli mogę, chciałbym skorzystać z Waszego doświadczenia. Aparat będę wykorzystywał w większości w Kościele. Raczej będą to nie duże obiekty i nie będą to śluby Ponieważ może być ciemno... czy te aparaty poradzą sobie? Jak z jakością zdjęć bez dodatkowej lampy błyskowej? Nie stać mnie na drogie obiektywy
450D ma chyba ciut lepszy AF niż 1000D i większą matówkę - wygodniej jest kadrować.
Aparat poradzi sobie w kościele - kup dobry (czyt. stabilny) statyw i już...
Jeśli chodzi o zdjęcia wnętrz kościelnych - ostatnio podziwiałem fotki tego gościa: http://flickr.com/photos/bartku/
...a to "tylko" stary Nikon D50 i ciemna Sigma 10-20...
ale za to umiejętnie wykorzystane
Zastanów się jednak nad używanym 30D. Jeśli będziesz korzystał z ISO 1600 to jest ono wg mnie trochę lepsze niż w 450D. Poza tym aparat jest większy, lepiej leży w dłoni, posiada magiczne kółko , które znacznie ułatwia pracę w trybie Manualnym.
W opisanych warunkach, jeśli będziesz używać jasnych szkieł (2.8 i mniej), autofocus 450d może okazać się pewniejszy/dokładniejszy. Natomiast przy zdjęciach szerokim kątem (wnętrze, kaplice) ta różnica będzie praktycznie bez znaczenia.
Poczytaj o HDR tworzonym na podstawie kilku zdjęć o różnym naświetleniu i spokojnie możesz zaczynać osiągać podobne efekty
Co do aparatów, to ja powoli wymiękam, 400D, 1000D, 450D... wiadomo, który najlepszy, ale wszystkie świetne. Ciężko doradzać. Jeśli nie patrzeć na ceny, to 450D, a tak, to wybierz, to na co Cię stać. Każdy zrobi świetne zdjęcia. Różnice są, ale nie kolosalne. 1000D ponoć ma AF taki jak w 350D, czyli taki sobie, cokolwiek znaczy "taki sobie".
Tutaj: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1000d/page2.asp jest dość szczegółowe zestawienie różnic pomiędzy 450D, 1000D i 400D.
IMHO największa różnica to AF ten w 450d jest pod pewnymi względami bardziej zaawansowany niżw 30D.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Jestem nowy na forum, od dłuższego czasu przymierzam się do kupna pierwszej lustrzanki, obecnie posiadam Canona S2.
Moje pytania to:
1. Który aparat bardziej szumi 450d czy 1000d?
2. Czy warto dopłacać 500zł do 450d?
Ograniczyłem zakup do marki Canon ponieważ posiadam już jeden obiektyw 70-300mm IS więc inne aparaty raczej nie wchodzą w grę, myślałem też o 40d ale jest dla mnie za duży i cena wychodzi ponad mój budżet.
Dodam że głównie zależy mi na jakości zdjęć (czyt. małe szumy, ostry obraz) 450tki obawiam się głównie z powodu wielu tematów posiadaczy skarżących się na mydlany obraz.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Canon 50D + TAMRON 17-50 2.8 Di II VC + EF 50mm f/1.8 II + 55-250 4-5.6 IS + Tamron SP 70-300 f/4-5.6 Di VC USD + Nissin Di622 + Velbon CX640 + M42: Jupiter 21M 200mm f/4, Jupiter-37A 135mm f/3.5, Helios MC 44-3, Helios 44-2, Tair -S3 300mm /4,5, TK-2-M + Canon Deluxe Gadget Bag 10EG + Lowepro Micro Trekker 200, Dużo chęci, mało umijętności:wink:
Niestety tam nie ma jeszcze pełnego testu Canona 1000D, a szkoda.
Teoretycznie mniej szumieć powinien 1000D, mniej upchana matrca i takie tam. 450D ma napewno gorszy DR (Dynamic Range), co także potwierdzają testy.
2. Czy warto dopłacać 500zł do 450d?
Cóż.. Z moich obserwacji wynika, że różnice pomiedzy tymi aparatami są nastepujące:
Canon 450D ............................. Canon 1000D
12,2Mp ................................... 10,1Mp
Pomiar światła: punktowy ........... -brak
9-punktowy AF ........................ 7-punktowy AF
(centralny krzyżowy)
detekcja kontrastu .................... Fotopolis milczy
.............................................. (ale ma, bo jakby ustawial AF w LV?)
podgląd glębi ostrości ................ Brak danych (ale ktos mówił, że ma)
zdjęcia seryjne:3,5 kl/s .............. 3kl/s
monitor 3 cale .......................... monitor 2,5 cala
wężyk spustowy, pilot ............... wężyk spustowy (bez pilota)
szer 129mm .............................. szer 126mm
masa: 475g .............................. masa: 502g
Ponadto 450D ma lepsze wykonczenie gripa i takie tam..
Jesli czegoś tu nie zamieściłem, to nie znaczy, że dany aparat tego nie posiada, tylko takie są różnice. Chociaż czytając testy sam byś pewnie do tego doszedł. Analizujesz po prostu co Ci jest potrzebe a co nie i na tej podstawie dokonujesz wyboru.
450tki obawiam się głównie z powodu wielu tematów posiadaczy skarżących się na mydlany obraz.
Bo nie wypowiadali się uzytkownicy 1000D
nie ma się czemu dziwić. Zwykle uzytkownicy 450D kupują je w zestawie z kitowym szklem, które (jak niektorym wiadomo) nie jest najwyższych lotów.. Martyca 450D ma wieksza rozdzielczość niz 1000D, wiec jest jeszcze mniejsze mydło, ale po prostu "kit ogranicza"
Drugim wyjściem jest brak zlapania ostrosci. To może się zdarzyc, bo mamy 9 punktow AF, z ktorego tylko centralny jest krzyzowy pracujacy lepiej ze szkłami ze swiatlem f/2.8 i jasniejszymi. Lekarstwem na to jest zakup 40D, który wszystkie punkty AF ma krzyzowe.
Trzecia możliwoscia jest BF/FF, ale na kitowych szkłach to bardzo rzadko występuje, więc nie będe Cie straszyl poki co..
Lekarstwem na to jest zakup 40D, który wszystkie punkty AF ma krzyzowe.
Na 40D to dopiero były narzekania, że mydło . Odnoszę wrażenie, że główna przyczyna mydłowatościu zdjęć leży po stronie obsługi 8). Nie dawanie sobie rady z obróbką albo ustawieniami puszki. Wiele osób było też przyzwyczajone do obrazka z kompakta (już natywnie mocno wyostrzonego) i stąd te rozczarowania przy przejściu na lustro.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Slider, ale do nich są chyba nowe kity z IS, a to są żylety.
Problemem aparatów z najniższej półki są zwykle ich użytkownicy. Tzn. w 99% użytkownicy produkują mydło, a nie aparaty i szkła.
skoro myslales o 40D ale jest za drogi, to moze uzywany 30D? nawet chyba widzialem ostatnio na forum ogloszenie o sprzedazy w calkiem dobrej cenie i na gwarancji jeszcze...
ja jakis miesiac temu tez borykalem sie z tym problem , pytalem , szukalem , czytalem , wiekszosc osob polecalo mi 450d i dlatego tez go kupilem.
Nie narzekam , jestem zadowolony.
Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB
Dodam że głównie zależy mi na jakości zdjęć (czyt. małe szumy, ostry obraz) 450tki obawiam się głównie z powodu wielu tematów posiadaczy skarżących się na mydlany obraz.
Co do mydła ...
to trzeba by poczytać troszkę o GO i jej rozkładzie w przestrzeni względem punktu w który celujesz AF i przesłony ....
100% mydeł bierze się właśnie z niewłaściwej kombinacji wyżej wymienionych składników .....
No chyba że "mydło" jest powtarzalne ... to wtedy wada obiektywu/puszki (FF albo BF do korekcji w serwisie)
Bierz 450D albo 40D .... są w naprawdę dobrych cenach a ten centralny krzyżowy punkt AF (w 450D bo w 100D jest on gorszej precyzji) przyda Ci się w przyszłości.
Niedługo dojdziesz do tego że zdjęcia robi obiektyw a nie puszka .... (ona tylko rejestruje - lepiej lub gorzej .
Co do pytanie podst. ... który mniej szumi ....
Pewnie szumią podobnie (nie ma rzetelnego testu 1000D)
W 450D możesz śmiało robić foty nawet na ISO 1600 ...
Robiłem tak fotki z chrzcin, które potem wydrukowałem na A4 (po leciutkim odszumowaniu) i wyszły napradę dobrze .... (a ISO 400/800 są naprawdę lux)
ale ....
450D ma dość słabą rozpiętość tonalną .... (w 90% zdjęć nie ma to znaczenia) ... jednak w przypadku zdjęć w ostrym słońcu i np. lasu/architektury jest to dość dokuczliwe ....
można to oczywiście obejść (filtry szare połówkowe lub HDR) ..... ale pewnie 1000D ma podobną rozpiętość lub ciut lepszą ....
Komentarz