Walnięty Nowy? EF 50mm f1.4 + Mini-Test

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PoulNoise
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 38

Walnięty Nowy? EF 50mm f1.4 + Mini-Test

Witam,

W piątek zakupiłem takowy nowy obiektyw.

Niepokoii mnie że po "doostrzaniach" pierścieniem w trybie AF - potrafił się parę razy "zamrozić".
    Poprostu po naciśnieęciu migawki nie ma żadnej rekcji ze strony obiektywu - tak jakby był w MF.
    Pomaga wtedy wył. aparatu lub odkręcenie go z bagnetu.
    Zdażyło sie to 3-4 razy, podczas "operowania" pierścieniem i późniejszym ostrzeniu autofocusem.
    To normalna przypadłość tego szkła?
    Podobno ten TYP tak ma - z racji, że jako chyba jedyne szkło Canon`a ma FTM i Micro-USM.

Proszę o wyryfikacje i opinie

Zrobiłem też mały teścik od f1.4 do f3.5
    I wychodzi na to, że najostrzej jest na f2.2
    Zresztą zweryfikujcie sami, crop 100%, kartka testowa robiona z odległości
    ~50cm ze statywu.
    Najlepiej ściągnąć i przejchać po kolei z F11

f1.4

f1.8

f2.0

f2.2

f2.8

f3.5

Jeszcze FF/ BF @f2.0
    Ostatnio edytowany przez PoulNoise; 20944.
    30D_grip, 350D_grip, EF-S 10-22mm f/3.5-4.5, EF 17-40mm f/4L, EF 70-200mm f/4L, EF 50mm f/1.4, SpeedLite 430EX II, B+W CPL/ połówka, Marumi WPC UV, Velbon Sherpa 600r, Naneu K3Pro.
    Kilka zdjęć:http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...-0-0-0-0.php#k
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez PoulNoise
    Najlepiej ściągnąć i przejchać po kolei z F11
    Najlepiej pójść na spacer i porobić zdjęcia. A nie tabelki testowe w 100% powiększeniu oglądać... jeszcze ci szumy i hotpiksele z body wylezą i wtedy dopiero będzie problem .

Komentarz

• PoulNoise
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 38

@Vitez - znany i lubiany tekst, ...ale test jest tylko "dodatkiem" w tym poście
      Co innego mnie martwi...
      30D_grip, 350D_grip, EF-S 10-22mm f/3.5-4.5, EF 17-40mm f/4L, EF 70-200mm f/4L, EF 50mm f/1.4, SpeedLite 430EX II, B+W CPL/ połówka, Marumi WPC UV, Velbon Sherpa 600r, Naneu K3Pro.

Komentarz

• airhead
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2495

całkiem ładnie wyszedł obiektyw w tym teście...

co do opisanego problemu to się nie wypowiem, bo został jednak trochę zbyt enigmatycznie opisany jak na moją słabą głowę, która ostatnio nie potrafi czytać w myślach
        ale powiem tak: nic złego nie powinno zwrócić Twojej uwagi w nowym szkle z FTM
        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Evitagen
          Coś już napisał
          • 2008
          • 62

Az z ciekawosci zaczolem krecic pierscieniem naciskac migawke na zmiane jak szalony. I nic. Krece dalej...

Komentarz

• himi
            Zablokowany
            • 2006
            • 2638

Zgodzę się z Vitezem, jak złapiesz szkło na kaszanieniu zdjęć - nie tabel - wówczas będziesz się martwił. Ja używam świadom jego wad i chwalę. Za tysiąc perfekcji nie oczekuję.

Komentarz

• PoulNoise
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 38

@Vitez
              @himi

Uprzejmie prosi się o czytanie ze zrozumiemniem - wiem, że potraficie
              Problem nie dotyczy testu, ani test problemu... rysunki są tylko dodatkiem...

Chodzi o to, że szkło podczas robienia zdjęć, nie testów - potrafi "zawiesić" się,
              przestaje reagować - tak jakby było w MF
              Zdażyło sie to podczas używania opcji FTM

Komentarz

• chyrus
                Początki nałogu
                • 2005
                • 436

Miałem podobnie gdy pożyczyłem to szkło od kolegi i wpiąłem do 30D. AF zacinał się, raz działał, raz nie. Totalna porażka w pracy AF, wiele zdjęć kompletnie nie trafionych z ostrością. Strzelał jak chciał (lub nie chciał). Zabrałem na ślub, bez wcześniejszego przetestowania, i momentalnie przepiąłem na 85tkę. Kolega nie narzekał na nie (5D) ale patrząc po jego zdjęciach, to masa zdjęć z przestrzelonym AFem (nie mylić z BF)
                digart

Komentarz

• himi
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 2638

Masz gwarancję - zmieniaj sztukę, bo felerna.

Komentarz

• piotrek101

No a ja dzisiaj jadę go kupić. Na pewno przetestuję zanim wezmę, ale martwi mnie, że oba przypadki były odnotowane z 30D. Też mam tę puchę.

Komentarz

• PoulNoise
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 38

Zamieszczone przez airhead
                      całkiem ładnie wyszedł obiektyw w tym teście...
                      Hmmm, ...mi się wydaje, ze nie jest ciekawie

Komentarz

• yaro78
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 79

Jak kupiłem ten obiektyw mając wcześniej 24-105L z pełnym USM to moje pierwsze wrażenia były masakryczne. Właściwie to chciałem go oddać już pierwszego dnia - wydawało mi się że nie trafiał AF, że jest dramatycznie wolny i że coś w nim wydaje dziwne dźwięki.
                        Tak naprawdę to wydaje mi się że musiałem się do niego przyzwyczaić i nauczyć nim robić zdjęcia. Dziś prawie nie zdejmuję do z body. To mój ulubiony "spacerzuuum". Ostatnio zrobiłem nim prawie cały ślub :-D.
                        Polecam porobić fotki w plenerze i dopiero wtedy ewentualnie wymieniać.
                        bez sensu

Komentarz

• PoulNoise
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 38

@yaro78 - a tak przy okazji pomijając te zacięcia, które się zdażyły.
                          Co sądzisz o jakości zdjęć jakie produkuje mój egz. - luknij na mini-test, który zrobiłem.
                          (w pierwszym poście jest)

EDIT:

@zuczek - no, ale u mnie jak się zacięła - to amen, tylko wył./ wł. puszki pomogło lub wykręcenie

Komentarz

• zuczek
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 282

Cześć

U mnie można coś takiego zauważyć przy bardzo małej ilości światła, ale wystarczy przestawić kadr na coś bardziej kontrastowego i łapie.. przy świetle dziennym nie było problemów

pozdro.
                            www.fotoadam.eu
                            FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Komentarz

• tomdz
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 637

Dodam tylko, że testy AF w przypadku tego szkła potrafią nieźle w głowie namieszać. Na focustest chart w dziennym oświetleniu mam FF, w terenie przy normalnych fotach takim samym świetle często losowy BF, a żeby było śmieszniej, w koszmarnych warunkach przy totalnym braku światła, najczęściej trafia idealnie na 1.4.
                              Body, stałki, zoomik

Komentarz

Pracuję...