Co radzicie 50D i dwa szkła czy Nikon D300 Dylemat

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stickey

Co radzicie 50D i dwa szkła czy Nikon D300 Dylemat

Witam serdecznie.To mój pierwszy post ale i mały dylemat.Mam pare groszy i chce kupic dobrą puszkę i znosny obiektyw.Dotąd miałem Nikona D80 z kitem ale teraz mam dylemat czy kupic Canona 50D i L-ki 17-40 4.0 plus 24-105 4,0(może inny wybór) czy zostac przy Nikonie i kupic D300 plus nowy Nikkor 24-70 2.8. Będę focił na powaznie śluby i wiem ,że potrzebuje jasnego szkiełka o w miare uniwersalnym zastosowaniu.Będę wdzięczny za rady uzytkowników.Pozdrawiam
  • sadaman
    Początki nałogu
    • 2006
    • 294

Hey
    Możesz oczywiście zostać przy Nikonie i dokupić zooma o którym wspominasz.
    Ale jeśli myślisz o poważnym foceniu ślubów używając do tego sprzętu Canona, to uważam że zoomy które nadmieniłeś ze światełkiem f4 to trochę za mało jak na zdjęcia w kościele...stabilizacja też tu za wiele nie pomoże.
    Jeśli 50D to do tego Tamron 28-75 f2.8 lub droższe opcje Canon 24-70 f2.8 ewentualnie szeroko Canon 16-35 f2.8, i jakieś stałki w stylu Canon 35mm f1.4(drogo), tańsze alternatywy to Canon 50mm f.14 + 85mm f1.8
    Moje zdanie już znasz.
    Myślę że koledzy z forum też podrzucą ci jakieś pomysły.
    Pucha i słoki

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Zamieszczone przez stickey
      ....Będę focił na powaznie śluby i wiem ,że potrzebuje jasnego szkiełka o w miare uniwersalnym zastosowaniu.
      Sam sobie przeczysz: najpierw piszesz o szerokim kącie i uniwersalnym zoomie do pełnej klatki a potem o jasnym uniwersalnym obiektywie do lustrzanek z cropem :-|
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Jeśli masz zamiar "na poważnie focić śłuby" to z tych dwóch aparatów ja bym wybrał 5D 8).
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...