M 42

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tom1200
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 17

M 42

Witam. Nigdy nie robiłem EOS-em zdjęć obiektywami z gwintem. Ostrość ustawiamy na oko ale czas i przysłonę ?
    Czy aparat ustawić na całkiem manual i ręcznie ustawiać wg pokazanych przez aparat wartości ?
    Czy ustawić na Tv i ustawiać ręcznie przysłonę wg wartości pokazanych przez aparat a na obiektywie a czas aparat ma ustawiony swój .
    Proszę o poradę .
    POZDRAWIAM
  • mate00sh
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1312

Przysłonę ustawiasz na obiektywie. Aparat masz w trybie P i czas aparat sam dobiera.

Komentarz

• slonkaap
      Bywalec
      • 2005
      • 218

Zamieszczone przez mate00sh
      Przysłonę ustawiasz na obiektywie. Aparat masz w trybie P i czas aparat sam dobiera.
      A co bedzie jak ustawimy w trybie AV ?Czy jak zmienimy przyslone na obiektywie to aparat nie dobierze nam czasu do niej?Pozdrawiam Slonkaap
      Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.

Komentarz

• laur
        Bywalec
        • 2006
        • 144

Nie na P tylko na AV trzeba, wtedy sa najlepsze efekty, ja swego czasu sporo robiłem heliosem, oraz jupiterem, przesłone ustawiasz na zadaną aparat sam dobierze czas.
        Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
        Moja galeria: http://laur.ovh.org/

Komentarz

• mate00sh
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1312

W AV będzie tak samo jak w P. W P aparat dobiera sobie czas i przysłonę do warunków. Jeżeli nie może dobrać przysłony (a tak jest przy M42) to dobierze tylko czas. Czyli to samo jak w przypadku AV. Tu nie ma żadnej magii.

Komentarz

• zbirr
            Bywalec
            • 2008
            • 206

Przy korzystaniu ze szkieł M42 korzysta się z dwóch trybów Av bądź M. Sam korzystam z Av i M i zero problemów. Patrząc w opis pierścieni: "It is possible to use Av/M. The auto exposure is not work for P / S mode".
            pozdr.

Komentarz

• mate00sh
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1312

Zamieszczone przez zbirr
              Przy korzystaniu ze szkieł M42 korzysta się z dwóch trybów Av bądź M. Sam korzystam z Av i M i zero problemów. Patrząc w opis pierścieni: "It is possible to use Av/M. The auto exposure is not work for P / S mode".
              pozdr.
              Korzystać możesz z każdego trybu (tylko w Tv może być to baaardzo niewygodne). Najlepiej korzystać z Av lub P, ponieważ one dobierają czas do przysłony ustawionej na obiektywie. W trybie M musisz ten czas ustawić ręcznie do wskazań światłomierza. Możliwe, ale po co. Używam szkieł M42 (a także pierścieni pośrednich, odwrotnego mocowania, mieszków, itp.) z EOSami od 10 lat i zawsze używałem trybu P.

Komentarz

• zbirr
                Bywalec
                • 2008
                • 206

Zamieszczone przez mate00sh
                Używam szkieł M42 (a także pierścieni pośrednich, odwrotnego mocowania, mieszków, itp.) z EOSami od 10 lat i zawsze używałem trybu P.
                No fakt że z M jest trochę roboty. Jakoś nigdy nie wpadłem by skorzystać z P, w przyszłym tygodniu jak będę miał więcej czasu to poeksperymentuję. Człowiek jednak się uczy przez całe życie.
                pozdr.

Komentarz

• mate00sh
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1312

P działa tak samo jak Av (w przypadku pracy z M42).

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...