ciekawy test AF z niemieckiego fotoMAGAZIN

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Adam1216

ciekawy test AF z niemieckiego fotoMAGAZIN

źródło: fotoMAGAZIN (Niemcy) (fotoMagazin), Nr. 5/2008, p30ff. za dpreview.com

Metoda:
    * zdjęcia seryjne zbliżającego się czerwonego Chryslera PT cruiser, aparat na statywie, celowanie na grill chłodnicy. Test robiony na wojskowym poligonie.

* Kontrolowana szybkość samochodu: 100 km/h

Zdjęcia seryjne rozpoczynane z odległości 100m, zatrzymywane gdy samochód mijał fotografa.

czas przejazdu 100m: 3.6s.
    * ogniskowa: 200mm (135mm dla K20).
    * Przesłona: f/2.8 lub największa (Olympus).
    * Migawka: 1/320 lub krótsza.
    * Światło: światło dzienne, zachmurzenie. Stałe warunki.
    * zdjecia w JPEGs na Sandisk Extreme III.
    * 6 serii, wynik uśredniony.

testowany sprzęt:

* 40D: Canon 40D + EF 70-200 f/2.8 L IS USM
    * 1D: Canon 1D-mkIII + EF 70-200 f/2.8 L IS USM
    * 1Ds: Canon 1Ds-mkIII + EF 70-200 f/2.8 L IS USM
    * D80: Nikon D80 + Nikkor 70-200 f/2.8 VR G IF-ED
    * D300: Nikon D300 + Nikkor 70-200 f/2.8 VR G IF-ED
    * D3: Nikon D3 + Nikkor 70-200 f/2.8 VR G IF-ED
    * E3: Olympus E3 + Zuiko 50-200 f/2.8-3.5 ED SWD
    * K20: Pentax K20D + DA* 50-135mm f/2.8 ED IF SDM
    * A700: Sony Alpha 700 + 70-200 f/2.8 G SSM

Rezultaty Testu #4 -- procentowy udział zdjęć, na których autofokus nie trafił (out of focus shots) centralny punkt AF:

1. A700: 2.1 %
    2. 40D: 6.4 %
    3. D3: 9.2 %
    4. D300: 10.0 %
    5. 1D: 11.7 %
    6. 1Ds: 14.3 %
    7. E3: 17.8 %
    8. D80: 23.2 % (ale tylko 10.7 % z multi-field AF)
    9. K20: 25.6 % (i 43.6 % z multi AF)

Rezultaty Test #3 -- Całkowita liczba zdjęć z trafionym AF (in-focus shots), centralny AF, zrobiona w trakcie 3.6 sekund testu:

1. 1D: 30.2 zdjęć
    2. D3: 21.6 zdjęć
    3. 40D: 20.6 zdjęć
    4. A700: 15.3 zdjeć
    5. 1Ds: 15.0 zdjęć
    6. D300: 13.5 zdjęć
    7. D80: 8.6 zdjęć (10.7 z multi AF)
    8. E3: 7.4 zdjęć
    9. K20: 5.8 zdjęć (3.7 z multi AF)

Całkiem niezłe wyniki 40D i niespodziewane I miejsce Sony A700 w trafności AF (z szybkostrzelnością już trochę gorzej)
  • kaspeed
    Coś już napisał
    • 2007
    • 93

Taki test dowodzi teorii, że jak się koniecznie chce czegoś dowieść do się dowiedzie bez względu na to jak wygląda rzeczywistość.
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

• Adam1216

kaspeed: a co konkretnie kwestionujesz w tym teście? czego według Ciebie chcieli dowieść autorzy? na mnie robi on wrażenie całkiem profesjonalnego i objektywnego

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Podejrzewam, że obiektywności tego testu nie ustalimy.
        Jest zresztą na ten temat całkiem spory wątek na dpr: http://forums.dpreview.com/forums/re...4&changemode=1

Natomiast jeśli przyjąć wyniki za prawdziwe to potwierdza się to co też można znaleźć w innych testach - ten AF w jedynce nie jest taki zły. W servo wygląda na to, że nie ma sobie równych.
        Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

w takim tescie servo trzeba wziasc pod uwage szybkostrzelnosc, mniejsza = wiecej czasu ma obiektyw na ustawienie AF

w tych wynikach najbardziej dziwi slaba pozycja 1Ds, ktory tu powinien zmiesc wszystkie body razem wziete
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• remol71
            Zablokowany
            • 2006
            • 371

Zamieszczone przez sebcio80
            w takim tescie servo trzeba wziasc pod uwage szybkostrzelnosc, mniejsza = wiecej czasu ma obiektyw na ustawienie AF

w tych wynikach najbardziej dziwi slaba pozycja 1Ds, ktory tu powinien zmiesc wszystkie body razem wziete
            Słusznie, informacja jest niepełna. Nie wiadomo ile klatek zrobił aparat w czasie testu, nie wiadomo jakie jest kryterium nieostrości zdjęć. Właściwie wiadomo tylko że coś zrobiono.

Komentarz

• mssk
              Bywalec
              • 2007
              • 244

pewnie każdy będzie inaczej interpretował wyniki testu. gdybyśmy znali faktyczny zamysł autora wykonującego to badanie, byłoby nam łatwiej odpowiedzieć na niejedno pytanie.
              wg mnie Rezultaty Test #3 wyraźnie pokazują jak szybki jest dany model i jest wprost proporcjonalny do ilości klatek / sekundę. jeśli tak można to interpretować, to wiadomo dlaczego 1D wyszedł lepiej niż 1Ds.
              Regulamin pkt 8.

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

majac podane dane mozesz obliczyc latwo ile kazdy aparat klatek wykonal w ciagutej 3,6s

szkoda ze nie ma 5D, jestem przekonany, ze zajal by drugie miejsce

czy zdjecie jest ostre czy nie to raczej subiektywna opinia i nalezalo by zaufac wykonujacym test ze z kazdym body oceniali tak samo, jest jeszcze inna zmiennna - jest to obiektyw,

powtarzam, ze mnie dzwini wynik 1Ds, ktory swiadczy o tym ze te body to shit, przy tak niskiej szybkostrzelnosc 15 % bledow...
                Moje wątki na forum: sport | fashion
                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Kolaj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3293

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  ten AF w jedynce nie jest taki zły. W servo wygląda na to, że nie ma sobie równych.
                  Jak nie ma sobie równych, skoro jest dopiero na 5. miejscu? Imponujący wynik 40D, który w teście wypadł lepiej niż jedynki.

Zamieszczone przez sebcio80
                  Od szybkostrzelności do jest 1D a nie 1Ds, ale i 1D wypadł raczej poniżej oczekiwań. Chociaż z drugiej strony 1D, ze względu na szybkostrzelność jest na 1. miejscu pod względem ilości trafionych fotek w przedziale czasowym, więc nie jest tak tragicznie.

Z testu wynika także, że w kategorii pełnoklatkowców, palmę pierwszeństwa dzierży D3 z konkurencyjnej stajni. Nowy 5D mkII raczej się niestety nawet do niego nie zbliży, chociaż kto wie...
                  Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Mi się najbardziej podoba najlepszy/najszybszy/whatever AF na świecie w E3 Normalnie rządzi ;-)
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• cypherdid
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 64

jakiś lipny ten test
                      onedayone - jeden dzień-jedno zdjęcie

Komentarz

• wain
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 630

Po pierwsze jak juz wspomniano ilosc FPS powinni ustawic na taka sama(3fps) lub podzielic na kategorie. Co najwazniejsze nie wiemy wlasnie jakie bylo kryterium infocus/oof - w jakiej rozdzielczosci byly one ogladane. Slaby wynik 1Ds moze wynikac z dwoch faktow:

1. Mniejsze FPS niz 1d
                        2. Rozdzielczosc - jezeli fotki byly ogladane w 100% to wiadomo ze przy 21Mpix bedzie wiecej widac bledow AF.
                        40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                        www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• pawelloon
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 128

Takze nie traktuje tego testu poważnie. Uważam że Canon nie "strzeli sobie gola" projektujac lepszy (Al Servo) układ AF w lustrzankach serii 40D/50D aniżeli w serii 1D. To jest logiczne.
                          Zreszta testowałem obydwa korpusy i 1D wymiata. Moze to był test sponsorowany? Dziwi mnie nadzwyczaj dobry AF Sony Alpha.... Ciekawe...

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

jeżeli by włączyli do tego testu 5D, to nawet nie zmieścił by się na wykresie ;]
                            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• robgr85
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1719

beznadziejny ten test.
                              Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

Pracuję...