szkło do 5d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bako
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 27

szkło do 5d

Na wstepie witam wszystkich..
    Moje pytanie:
    Zajmuje się fotografią mody, tworzę portfolio modelek,oprócz tego zarabiam na weselach..
    Do tej pory pracowałem na 30d z 70-200 f/4L, oraz znacznie czesciej sigma 18-50 f2/8..
    Postanowiłem zaryzykowac i sprzedałem body z 70-200 na rzecz 5d..
    no i teraz trzeba wybrac odp szkło..Priorytetem dla mnie jest jakosc i niestety ograniczony budzet..
    W gre wchodzi pozostawienie sigmy lub zakup 50mm f1.4, no i dzis sie dowiedziałem po co mi f1.4 skoro 50mm f1.8 daje rade..
    Wiec tutaj pytanie dla uzytkownikow tych szkieł z takim body.
    Oczywiscie nie jest to pytanie typu co lepsze f1/4 czy f1/8 bo to sobie poczytałem....Ciekawi mnie czy dobrze zrobiłem zmieniajac sprzet na pelna klatke kosztem swietnego 70-200, no i jesli ktos uzywał tych trzech szkieł z 5d moze mi podpowie co bedzie najlepsze dla zdjec którymi sie zajmuje.
    Interesuje mnie najwyzsza jakosc, no chyba ze roznica miedzy 1.4 a 1.8 bedzie nijaka bo w sumie to ok 700zł roznicy
    dzieki za odp
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez bako
    Do tej pory pracowałem na 30d z 70-200 f/4L, oraz znacznie czesciej sigma 18-50 f2/8..
    Postanowiłem zaryzykowac i sprzedałem body z 70-200 na rzecz 5d..
    a trzeba było zrobić odwrotnie: sprzedać 30D z Sigmą a zostawić 70-200/4L

Zamieszczone przez bako
    no i teraz trzeba wybrac odp szkło..Priorytetem dla mnie jest jakosc i niestety ograniczony budzet..
    W gre wchodzi pozostawienie sigmy lub zakup 50mm f1.4,
    Nie, pozostawienie tej Sigmy nie wchodzi w grę, ponieważ 18-50/2.8 jest to obiektyw przeznaczony tylko i wyłącznie do aparatów z małą matrycą; natomiast samą 50-tką wszystkiego nie obskoczysz.

Moim zdaniem, jeśli chcesz teraz tanio uratować tyłek, to pozostaje Ci Tamron 28-75/2.8
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• bako
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 27

chyba jednak trzeba bedzie sie pomeczyc na 50mm i raczej 1/4

Komentarz

• bako
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 27

po włożeniu tej sigmy do 5d w wizjerze pojawia sie cos w rodzaju ciemnego okręgu na zwenatrz, czy to wlasnie wina ego iz obiektyw jest przeznaczony do aparatow z mala matryca czy cos z body nie tak?

Komentarz

• mate00sh
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1312

Właśnie dlatego. To jest obiektyw zaprojektowany aby pokryc powierzchnię klatki APS-C i nic więcej.

Komentarz

• bako
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 27

wielkie dzieki, przestałem sie pocic..........

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez bako
              Zajmuje się fotografią mody, tworzę portfolio modelek,oprócz tego zarabiam na weselach..
              Zamieszczone przez bako
              po włożeniu tej sigmy do 5d w wizjerze pojawia sie cos w rodzaju ciemnego okręgu na zwenatrz
              To coś, to się nazywa winieta. Kurcze, zajmując się zarobkowo fotografią, powinieneś sobie zdawać sprawę z takich podstawowych rzeczy.

Komentarz

• bako
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 27

zgadzam sie, zawsze bardziej skupiałem sie na samym zdjęciu,, zaległosci bede powoli nadrabiac

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez bako
                  zgadzam sie, zawsze bardziej skupiałem sie na samym zdjęciu,, zaległosci bede powoli nadrabiac
                  za dużo nie nadrabiaj, bo wpadniesz w wir ff/bf, mydła, tablic testowych i żadnego porządnego zdjęcia już nie zrobisz... ;-)

zamiast tej niepasującej Sigmy kup sobie podobną o ogniskowych 28-70/2.8

lub Tamrona 28-75/2.8

i dalej ciesz się zdjęciami.

(ewentualnie w przyszłości, gdybyś zaczał odczuwać jakieś dolegliwości za strony tych obiektywów, to sie bedziesz zastanawiać i wtedy wybór zapewne padnie na 3-4krotnie droższego Canona 24-70/2.8L)
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• majku
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 224

bako
                    jaja sobie z nas robisz?
                    sprzedajesz dobrego lensa- na FF miałbyś swietne tele( zanim dozbierałbyś do wersji 2.8- a poźniej jakieś fajne stałki)
                    zostawiasz obiektyw pod a-psc kupując jednocześnie 5d
                    sorki ale nie mogłem sie powstrzymac od uszczypliwego komentarza.
                    http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
                    http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
                    350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Komentarz

• Blindseeker
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 522

Zamieszczone przez gwozdzt

(ewentualnie w przyszłości, gdybyś zaczał odczuwać jakieś dolegliwości za strony tych obiektywów, to sie bedziesz zastanawiać i wtedy wybór zapewne padnie na 3-4krotnie droższego Canona 24-70/2.8L)
                      Albo jeszcze droższe L-stałki

Komentarz

• majku
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 224

ps. powodzenia,
                        teraz pozostaje upchnąc tą sigmę
                        i kupić
                        sam nie wiem-chyba tamrona 28-75
                        no ale masz na tym zarabiać
                        więc na weselach moze być z nim problem (słaby AF)
                        a wtedy puszką nie nadrobisz!
                        http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
                        http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
                        350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Komentarz

• bako
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 27

to nie tak, sigma miała isc pod ostrzał od razu, zamist tego 50mm f1,4, najlepiej by było jednak 24-70f2.8 ale kasy brak, 70-200 musialem sprzedac by dolozyc do 5d, a poza tym 70-200f/4 to na pewno jeden z najlepszych szkieł ale do moich zastosowan niestety nie pasuje, głownie zaczynajac ten wątek byłem ciekawe czy dobrze zrobiłem przesiadajac sie z 30d z sigma i e-Lką na 5d 50mm f1.4....
                          POwiem szczerze ze zawsze mnie przerazały te wsyztkie terminy bb tablice mydła jak napisałes dlatego w to nie wnikam, ale nie ma co ukrywac ze z podstaw mam braki
                          pozdr
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          obecnie oczywiscie sigma na sprzedaz lub zamiane za 50mm f1.4, bo zostałem bez szkła
                          Ostatnio edytowany przez bako; 13076. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez bako
                            głownie zaczynajac ten wątek byłem ciekawe czy dobrze zrobiłem przesiadajac sie z 30d z sigma i e-Lką na 5d 50mm f1.4....
                            w kontekscie zastosowań z #1 posta: "Zajmuje się fotografią mody, tworzę portfolio modelek,oprócz tego zarabiam na weselach."

wydaje mi się, że modę i modelki dasz rade 50-ką, ale na weselach moze być spory problem z brakiem szerszego kąta. Po prostu obawiałbym się 'nie zmieścić" z 50mm w wielu miejscach i sytuacjach.

Dlatego sugerowałem raczej jakiś pełnoklatkowy "odpowiednik" wczesniejszej Sigmy, czyli zoom typu 28-70/2.8 (już mniej ważne, czy Sigma czy Tamron).
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• bako
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 27

no tak tez sie tego boje wesela z 50mm,,,,,,,kosiol zabawa to jednak 24-70 daje rade

Komentarz

Pracuję...