Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam 350d od 2 dni i nie wiem co mnie podkusiło żeby zrobić te testy (FF/BF), ale stało się i może ktoś objaśni mi o co jest grane?
Robiąc zdjęcia arkusza nigdy (przenigdy) nie miałem ostrości tam gdzie powinna być. Niezależnie od dziury (1,8 - 2,8) zawsze mam na tym arkuszu poważny FF. Ale gdy dam sobie spokój z arkuszem i ustawię jakiś bardziej "foto motyw" to wydaje się że wszystko jest ok.
Wszystkie przykłady zrobione obiektywem 50mm 1.8
1. przesłona 1,8 czas 1/320
2. przesłona 2,8 czas 1/125
3. przesłona 1,8 (linijkę starałem się umieścić pod kątem 45 stopni w stosunku do osi obiektywu) -crop musiałem dość skompresować, ale środkowa paczka była ostra.
Ludzie, zanim zaczne dzwonić do sewisu i robić z siebie głupa może mi coś poradzicie. Czy rzeczywiście mam powody do zmartwień. Zauważyłem że przy 1,8 to jest tak że czasem łapie ok tam gdzie ostrzę a czasem łapie trochę z przodu czy AF w 350 tak działa...czy może coś robię nie tak?
Chodzi o to że czasem jak na sprzęt za 3,5 paczki nie ostrzy tam gdzie chcę. Np. robiłem zdjęcie róż w wazonie, byłem na tyle blisko ze fokus działał a ja miałem małe DOF i za cholerę pomimo potwierdzenia nie łapał mi na tym kwiatku na którym chciałem. Zawsze był to jakiś liść/łodyga parę cm przed...
Wkurza mnie to bo chciałem na początku kupić pentaxa *ist ds tylko mi dostawca nawalił i w ostatniej chwili zdecydowałem sie na 350.
BTW poczytajcie na forum pentaxa tam temat FF/BF praktyczie nie istnieje...
Mam takie pytanie czy przez obszar czujnika (środek) muszą przechodzić fragmenty różniące sią mocno kontrastem. Róża była czerwona i czujnik może zgłupiał nawet w instrukcji podają że auto focus nie działa na jednolitej powierzchni. Jeśli tak jest to jak robić takie zdjęcia? Celować tak żeby połowa czujnika obejmowała płatek a połowa nie? Może to głupie pytanie ale w lustrzance jest kawałek automatyki, która działa wg jakiegoś algorytmu...
Bym zapomniał co do tych 45 stopni to ręki bym sobie nie uciął... ale i tak powinien łapać ostro w punkcie w którym elektronika mi to potwierdza...a jeśli tak nie jest to IMHO coś jest nie tak.
Ale gdy dam sobie spokój z arkuszem i ustawię jakiś bardziej "foto motyw" to wydaje się że wszystko jest ok
Zamieszczone przez mirhon
robiłem zdjęcie róż w wazonie, byłem na tyle blisko ze fokus działał a ja miałem małe DOF i za cholerę pomimo potwierdzenia nie łapał mi na tym kwiatku na którym chciałem. Zawsze był to jakiś liść/łodyga parę cm przed...
hej no to zdecyduj się. Jest ok czy nie jest?
Zamieszczone przez mirhon
Chodzi o to że czasem jak na sprzęt za 3,5 paczki nie ostrzy tam gdzie chcę.
nie badz az taki wymagający Czasem sprzet za 3 tysiaki nie ostrzy tam gdzie trzeba.
Panowie robicie sobie jaja...
Robiłem jeszcze taki test że ułożyłem sobie figurki jedna za drugą w bliskiej odległości każda wysunięta względem poprzedniej. I jak wytłumaczyć to że dużo (tak pół na pół) zdjęć ostrzonych na jedną konkretną dawało mi różne rezultaty. Jeśli będę robił jakiś portret i ostrzył na oko i raz mi wyjdzia fotka a raz nie...to chyba jest coś nie tak. Co do jakości tego szkiełka to przyznaje że tam gdzie akurat złapie focus jest bardzo dobra. BTW robiłem taki sam test równierz ze statywu i % dobrych zdjęć był zbliżony, a to jest conajmniej dziwne... Czy to oznacza że przy małym DOF elektronika AF w 350 jest mało przydatna?
Miałem przez jeden dzień bardzo badziewne 28-80 i też robiłem taki test z arkuszem i muszę powiedzieć że lapał mi focus (mydlany bo mydlany) blisko tej środkowej lini na którą należy ostrzyć. I dziwi mnie to że w tym przypadku na pewno nie przykładałem się co do 45 stopni. Objawiało się to mniej lub bardziej rozjechaną górą lub dołem (w stosunku do lini ostrzenia) ale ten srodek był zawsze zbliżony (jednakowo mydlany) - robiłem to na różnych ogniskowych tego zooma. A tutaj (50mm) w tym teście co bym nie robił to ostro mam zawsze w okolicach 10-14mm po kreską.
Zgoda DOF jest malutkie ale przecież ustawiam focus na konkretny obiekt i mam potwierdzenie z czujnika...zatem czegoś tu nie rozumiem.
Pytam się ponownia jak zapełniać "ten mały kwadracik" czujnika? Czy w środku musi być duży kontrast tak jak wspominałem na przykład z krawędzią płatka róży. BTW te zdjecia róż też robiłem ze statywu próbując ustawić focus w środku kwiatu i niestety poległem mimo ze czujnik za każdym razem potwierdzał że focus jest ok.
gdy ustawisz ostrosc na jakims obiekcie dostatniesz potwierdzenie. Puscisz spust migawki , wcisniesz go ponownie do polowy i teoretycznie nie powinno sie juz nic wydarzyc. Przeciez ostrosc ustawiona potwierdzona, aparat na statywie. Ale ide o zaklad ze slychac silnik AF czyli znow ustawia ostrosc. Ustawi, potwierdzi, puscisz, wcisniesz i ... znow widac ruchy AF. Minimalne bo minimalne ale zawsze. I wedlug mnie stad te wszystkie efefy i beefy.
Komentarz