Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Cześć. Zamierzam nabyć wymieniony w tytule konwerter makro do obiektywu EF 50mm F1.8. Czy jest to sensowna idea? Jeśli ktoś ma takowy zestaw, prosze o opinie na ten temat, jakieś przykłady (zdjęcia). Jak mocuje się ten konwerter do aparatu? Czy ma on poprostu gwint 52 mm jak filtr i się go wkręca czy jakoś inaczej? Drugie pytanie to jak pracowałby takowy konwerter wraz z Canon'em EF 100 - 300 F5.6, rzadkim dość obiektywem u nas, ten ma gwint na filtry 58mm. Niby ma on pole macro w ostrzeniu, sa try ustawnienia - AF 2m - nieskończoność, AF macro i MF. Jednakże makro jest dość kiepskie szczerze mówiąc, dodatkowo jest dosyć ciemny. Robię zwykle zdjęcia 50mm, sporo 'makro' z efektem bokeh za obiektem ale konwerter to konwerter. Jaki będzie rozmiar (wielkość obrazu, nie "waga" w mb :wink: ) zdjęcia? Proszę o wszelkie informacje, z góry dziękuję.
Posiadany przeze mnie aparat to 400D, to może mieć znaczenie więc informuję.
Raynox ma snap-on - sam sobie poszukaj co to jest i na jakie średnice pasuje. Ja pstryknąłem kilka zdjęć 50 + Raynox - efekty dobre, tylko powiększenie nie za duże, ale nie trzeba domykać przysłony, żeby mieć w miarę głębie ostrości
Dzięki wielkie. Już znalazłem tego snap - on zaraz po skończeniu pisania tematu nawet No dobra, ale powiedzcie: czy się opłaca w sumie kupić toto? A jak kupię to przetestuję to z 100 - 300, to wam powiem co i jak. Teraz tylko kasę zebrać, bo grip kupiony narazie no i trochę poszło. No i 2x osiemnastki w listopadzie
Imho opłaca się na początek. Używałem z Sigmą 70-300, teraz z 70-200 f4L. Z eLką nawet działa mi AF w całym zakresie Problemem jest mała głębia. Tu masz trochę moich sampli (wszystkie z Sigmą):
Niezłe niezłe, głębia faktycznie mogłaby być lepsza, a jak widzicie DCR - 730? Teraz coś takiego wykopałem ,dodatkowo się nakręca na 52 mm co mi akurat pasuje. Winietowanie z konwerterem mam rozumieć, bo sama 50'tka to u mnie radzi sobie nieźle. Mam ją z KIT'a Canona EOS 650 Kiedyś to dawali KITy
EDIT: oczywiście DCR 730 w odniesieniu do przerobienia na szerokokąt nie makro, bo byłby śmiech na sali
Raynox DCR-250 jest stosunkowo tani, więc można się szarpnąć dla sprawdzenia, czy makro jest tym co tygrysa będzie kręcić najbardziej . Przy odrobinie wprawy i szczęścia można całkiem fajne fotki tym strzelić.
Witam,
Ja właśnie używam tego raynoxa z w/w obiektywem 100-300mm. Był to jeden z pierwszych zakupów parę lat temu jeszcze do kita i 350d. Oczywiście z kitem to niewypał.
Jeśli chodzi o ekstremalne makro tele 100-300 nawet nieźle współpracuje, przydaje się ten usm.
Fakt - bardzo mała głębia ostrości może sprawiać trudność, dodatkowo potrzebne jest dobre światło, dużo światła. Czasem jeszcze przeszkadza samoistny wyjazd przodu obiektywu jak fotografujemy z góry na dół, taka typowa przypadłość w/w obiektywu 100-300. W sumie dawno nie bawiłem się w makro - muszę odkurzyć tą soczewkę
No i zapomnij o mocowaniu na gwincie 77mm bo jest poza zakresem raynoxa 250.
No mam obiektywy 28 mm F2.8, 50mm F1.8, 100 - 300 F5.6 nie USM, to stara generacja nie widziałem nawet ostatnio na allegro patrzyłem tego obiektywu, testów nie uświadczysz. Faktycznie lubi się wysunąć I ciemny jest to wszystko prawda. A jakby to wyklądało z 28mm F2.8? Ma ktoś taki zestaw? Ten mnie też bardzo interesuje ponieważ bardzo często go używam do krajobrazów i zachodów słońca, ale też do makro o ile mozna to tak nazwać. jakieś kwiatki ale nie ma tych detali oczywista, no i bokeh'owanie za obiektem. Ostatnio nawet częściej niż 50, tu może być problem z raynox'em bo bardzo krótki jest ten obiektyw. Może ktoś jednak ma taki zestaw, jestem ciekaw.
Po 10 minutach znalazłem zdjęcie!
Aaa, to ten wynalazek, z tego co widzę to zoom jest chyba przesuwany a nie kręcony.
Jedna uwaga odnośnie mechanizmu ostrości i pracy z soczewką makro:
Jeśli podczas ustawiania ostrości przód obiektywu zmienia swoje położenie (nie ma np. mechanizmu wewnętrznego ogniskowania) to może być spory problem z odpowiednim ustawieniem ostrości w fotografowany obiekt. Soczewka znacznie skraca odległość czoła obiektywu do obiektu i wtedy minimalny wysuw może bardzo przesuwać zakres GO. Korygowanie wtedy jest bardzo uciążliwe.
Jeśli Raynox 250 to obiektyw musi mieć ogniskową powyżej 50mm bo inaczej wystąpi winieta. No i przy tej soczewce mamy bardzo małą głębię ostrości. W mojej galerii www.SIERAQ.digart.pl znajdziecie kilka fotek makro z tą soczewką podpiętą pod kitowy obiektyw 28-105 :-)
AAA! ratujcie bo zwariuję! konwerter makro do lustrzanki?! to już gorzej się chyba nie da!
kupic Heliosa z pierścieniami m42 za 50zł i będzie dużo lepiej
Komentarz