Canon EF + Raynox DCR 250

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Johnus
    Coś już napisał
    • 2008
    • 73

Canon EF + Raynox DCR 250

Cześć. Zamierzam nabyć wymieniony w tytule konwerter makro do obiektywu EF 50mm F1.8. Czy jest to sensowna idea? Jeśli ktoś ma takowy zestaw, prosze o opinie na ten temat, jakieś przykłady (zdjęcia). Jak mocuje się ten konwerter do aparatu? Czy ma on poprostu gwint 52 mm jak filtr i się go wkręca czy jakoś inaczej? Drugie pytanie to jak pracowałby takowy konwerter wraz z Canon'em EF 100 - 300 F5.6, rzadkim dość obiektywem u nas, ten ma gwint na filtry 58mm. Niby ma on pole macro w ostrzeniu, sa try ustawnienia - AF 2m - nieskończoność, AF macro i MF. Jednakże makro jest dość kiepskie szczerze mówiąc, dodatkowo jest dosyć ciemny. Robię zwykle zdjęcia 50mm, sporo 'makro' z efektem bokeh za obiektem ale konwerter to konwerter. Jaki będzie rozmiar (wielkość obrazu, nie "waga" w mb :wink: ) zdjęcia? Proszę o wszelkie informacje, z góry dziękuję.
    Posiadany przeze mnie aparat to 400D, to może mieć znaczenie więc informuję.
    Ostatnio edytowany przez Johnus; 19430.
  • GhostRider
    Początki nałogu
    • 2008
    • 335

Raynox ma snap-on - sam sobie poszukaj co to jest i na jakie średnice pasuje. Ja pstryknąłem kilka zdjęć 50 + Raynox - efekty dobre, tylko powiększenie nie za duże, ale nie trzeba domykać przysłony, żeby mieć w miarę głębie ostrości

Zdjęcie 1
    Zdjęcie 2

To są takie trochę cropy ale niewielkie

Mam lekki BF, także zdjęcie mogą być ostrzejsze
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• Johnus
      Coś już napisał
      • 2008
      • 73

Dzięki wielkie. Już znalazłem tego snap - on zaraz po skończeniu pisania tematu nawet No dobra, ale powiedzcie: czy się opłaca w sumie kupić toto? A jak kupię to przetestuję to z 100 - 300, to wam powiem co i jak. Teraz tylko kasę zebrać, bo grip kupiony narazie no i trochę poszło. No i 2x osiemnastki w listopadzie

Komentarz

• mathom
        Początki nałogu
        • 2007
        • 428

Imho opłaca się na początek. Używałem z Sigmą 70-300, teraz z 70-200 f4L. Z eLką nawet działa mi AF w całym zakresie Problemem jest mała głębia. Tu masz trochę moich sampli (wszystkie z Sigmą):

Z 50tką jest spora winieta.
        FF + L
        Moje stocki
        Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• Johnus
          Coś już napisał
          • 2008
          • 73

Niezłe niezłe, głębia faktycznie mogłaby być lepsza, a jak widzicie DCR - 730? Teraz coś takiego wykopałem ,dodatkowo się nakręca na 52 mm co mi akurat pasuje. Winietowanie z konwerterem mam rozumieć, bo sama 50'tka to u mnie radzi sobie nieźle. Mam ją z KIT'a Canona EOS 650 Kiedyś to dawali KITy
          EDIT: oczywiście DCR 730 w odniesieniu do przerobienia na szerokokąt nie makro, bo byłby śmiech na sali

Komentarz

• Biperek
            Uzależniony
            • 2007
            • 593

Raynox DCR-250 jest stosunkowo tani, więc można się szarpnąć dla sprawdzenia, czy makro jest tym co tygrysa będzie kręcić najbardziej . Przy odrobinie wprawy i szczęścia można całkiem fajne fotki tym strzelić.
            Pozdrawiam
            Marek/Biperek

Komentarz

• magart
              Początki nałogu
              • 2008
              • 378

Witam,
              Ja właśnie używam tego raynoxa z w/w obiektywem 100-300mm. Był to jeden z pierwszych zakupów parę lat temu jeszcze do kita i 350d. Oczywiście z kitem to niewypał.
              Jeśli chodzi o ekstremalne makro tele 100-300 nawet nieźle współpracuje, przydaje się ten usm.
              Fakt - bardzo mała głębia ostrości może sprawiać trudność, dodatkowo potrzebne jest dobre światło, dużo światła. Czasem jeszcze przeszkadza samoistny wyjazd przodu obiektywu jak fotografujemy z góry na dół, taka typowa przypadłość w/w obiektywu 100-300. W sumie dawno nie bawiłem się w makro - muszę odkurzyć tą soczewkę

No i zapomnij o mocowaniu na gwincie 77mm bo jest poza zakresem raynoxa 250.
              EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
              www.magaczewski.blogspot.com
              www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• Johnus
                Coś już napisał
                • 2008
                • 73

No mam obiektywy 28 mm F2.8, 50mm F1.8, 100 - 300 F5.6 nie USM, to stara generacja nie widziałem nawet ostatnio na allegro patrzyłem tego obiektywu, testów nie uświadczysz. Faktycznie lubi się wysunąć I ciemny jest to wszystko prawda. A jakby to wyklądało z 28mm F2.8? Ma ktoś taki zestaw? Ten mnie też bardzo interesuje ponieważ bardzo często go używam do krajobrazów i zachodów słońca, ale też do makro o ile mozna to tak nazwać. jakieś kwiatki ale nie ma tych detali oczywista, no i bokeh'owanie za obiektem. Ostatnio nawet częściej niż 50, tu może być problem z raynox'em bo bardzo krótki jest ten obiektyw. Może ktoś jednak ma taki zestaw, jestem ciekaw.
                Po 10 minutach znalazłem zdjęcie!

Komentarz

• Biperek
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 593

Z 28 to raczej bankowo, już nawet nie winieta, ale fotografia przez dziurkę
                  Pozdrawiam
                  Marek/Biperek

Komentarz

• Johnus
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 73

Ach, zablokowali mi obrazek:/ niech moderator usunie to bo ja już nie mogę. Specyfikacje wspomnianego obiektywu są pod adresem: http://www.optyczne.pl/487-Canon_EF_...obiektywu.html

Komentarz

• magart
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 378

Aaa, to ten wynalazek, z tego co widzę to zoom jest chyba przesuwany a nie kręcony.

Jedna uwaga odnośnie mechanizmu ostrości i pracy z soczewką makro:
                      Jeśli podczas ustawiania ostrości przód obiektywu zmienia swoje położenie (nie ma np. mechanizmu wewnętrznego ogniskowania) to może być spory problem z odpowiednim ustawieniem ostrości w fotografowany obiekt. Soczewka znacznie skraca odległość czoła obiektywu do obiektu i wtedy minimalny wysuw może bardzo przesuwać zakres GO. Korygowanie wtedy jest bardzo uciążliwe.
                      EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.

Komentarz

• PatriX
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 150

Jeśli Raynox 250 to obiektyw musi mieć ogniskową powyżej 50mm bo inaczej wystąpi winieta. No i przy tej soczewce mamy bardzo małą głębię ostrości. W mojej galerii www.SIERAQ.digart.pl znajdziecie kilka fotek makro z tą soczewką podpiętą pod kitowy obiektyw 28-105 :-)

www.SIERAQ.digart.pl
                        ..::SieraQ::..

Komentarz

• Hamtaro
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 60

ja robilem zdjecia z 50mm f/1.8 i winiety ani widu ni slychu. i fajna go jest przy f/1.8
                          C40d+C17-55/2.8IS+C50/1.8+T80-200/2.8+S8/3.5...

www.vibrakiller.deviantart.com

Komentarz

• magart
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 378

Zamieszczone przez PatriX
                            Jeśli Raynox 250 to obiektyw musi mieć ogniskową powyżej 50mm bo inaczej wystąpi winieta.
                            ja robilem zdjecia z 50mm f/1.8 i winiety ani widu ni slychu. i fajna go jest przy f/1.8
                            Otóż to, na kitowym na 50mm winiety zdaje się nie miałem, natomiast bliżej szerokigo kąta robiła się winieta jak jasna cholera...

Komentarz

• airhead
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2495

AAA! ratujcie bo zwariuję! konwerter makro do lustrzanki?! to już gorzej się chyba nie da!
                              kupic Heliosa z pierścieniami m42 za 50zł i będzie dużo lepiej
                              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

Pracuję...