30D, brudny AF - jak czyścić?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przyziemny

30D, brudny AF - jak czyścić?

Witam, kupiłem 30D. po pewnym czasie zwróciłem uwagę, że im ciemniej tym aparat gorzej ostrzy. im dalej obiekt tym też gorzej. pojawia się front focus, back focus a czasami ostrość potrafi wylądować kilka metrów dalej, np na ścianie. mój podstawowy obiektyw to 50/1.8

ostrzę tylko punktowo środkowym, na "one shot", w miarę możliwości na kontrastowych polach: krawędź oka, kołenierzyk/marynarka etc.

przykładowo: 50/1.8 , jest ciemno: iso1600 , f2.5 , 1/100 odległość 3 metry - ostrzę na ucho, szuka ostrości, w końcu dostaję potwierdzenie od AF że znalazł - naciskam spust. ostrość moze być: równie dobrze 5 cm Przed, albo metr Za. nie ma na to regóły, ale często dostaję potwierdzenie podczas gdy ostrość jest gdzie indziej. na otwartej dziurze przestałem w ogóle robić zdjecia przy wiekszych odległościach

początkowo sądziłem, że to wina prostej budowy mojego obiektywu. ale przekładałem swoją "50" do innych body i miałem wraznie, że pracuje jakby spokojniej i celniej. po zapięciu innych szkieł okazało się, że im szerzej tym gorzej.

znajomy rzucił hasłem brudnego AF i na razie innego wytłumaczenia takiego zachowania nie widzę.

nie wiem czy dobrze, ale próbowałem przy podniesionym lustrze słomką podpiętą pod odkurzacz wyssać ewentualne śmieci z okolicy AF, ale nie dało to żadnego rezultatu. Na galileusza powiedzieli, że zabraliby aparat na miesiąc koszt bylby ok 100 zł. Czy znacie jakieś domowe pomysły na czyszczenie autofocusa?

Z góry dzięki. jednocześnie witam Wszystkich
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Zamieszczone przez przyziemny
    Czy znacie jakieś domowe pomysły na czyszczenie autofocusa?

Z góry dzięki. jednocześnie witam Wszystkich
    Witamy .
    Jedyny domowy sposób jaki znam to dmuchanie gruchą 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Matsil
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2022

Zamieszczone przez przyziemny
      Na galileusza powiedzieli, że zabraliby aparat na miesiąc koszt bylby ok 100 zł.
      Ten miesiąc to chyba lekka przesada, zapytaj na Żytniej.
      Czyściłem już u nich kilka razy body i nigdy nie trwało to dłużej niż 2-3 dni.

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      Jedyny domowy sposób jaki znam to dmuchanie gruchą 8).
      W przypadku AF pewnie to nie wystarczy.
      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Zamieszczone przez Matsil
        U mnie raz w 350D pomogło ale fakt że paproch był spory.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• qa01zwsx
          • 2008
          • 13

A ja słyszałem od Towersa że gruchą nie wolno, bo wszystkie brudy przecisną się przez szpary i wpadną wyżej, najlepszy sposób to serwis, ja mam zamiar kupić coś podobnego do TEGO ale w sumie też nie wiem czy to jest dobry sposób.

Komentarz

• ABJ
            Bywalec
            • 2007
            • 234

Zamieszczone przez qa01zwsx
            ja mam zamiar kupić coś podobnego do TEGO ale w sumie też nie wiem czy to jest dobry sposób.
            nie warto... sprawdzone... kupa zlomu nie warta zlotowki...

lepiej duza grucha (ja dostalem w szpitalu taka do czyszczenia urzadzen spktrometrycznych czy cos takiego) i dmuchac...
            jak sie mocno zabrudzi i bedzie duzo syfu to wtedy, raz na pol pol roku, serwis
            i bron boze nie dotykac niczym matrycy.
            pozdrawiam
            abjphotography.com

Komentarz

• qa01zwsx
              • 2008
              • 13

miałem na myśli jakiś odkurzacz do czujników AF-u, nie do matrycy, może lepiej odkurzyć niż bardziej zakurzyć?

Komentarz

• przyziemny

Zamieszczone przez Matsil
                Ten miesiąc to chyba lekka przesada, zapytaj na Żytniej.
                Czyściłem już u nich kilka razy body i nigdy nie trwało to dłużej niż 2-3 dni.

Żytniej nie znałem, chętnie poszukam
                Dzięki za rzeczową odpowiedź

Komentarz

• przyziemny

właśnie do mnie doszło, że Żytniej tak prędko nie odwiedzę bo trochę daleko :/

próbowałem wygooglać schemat AF ale nie znalazłem nic takiego. nie wiem czy mogę ryzykować i dalej próbować wyciagnać przypuszczalne śmieci z tych otworków, czy nic z tamtąd nie oderwie się. Dysponujecie może jakimś przekrojem, albo wiedzą o wyglądzie tego mechanizmu?

Komentarz

• hermia

Witam

Ostatnio zauważyłam na moich zdjęciach takie kropki, jak tu (najwięcej ich jest w lewym dolnym rogu). Czy ktoś wie skąd się to wzięło i jak się tego pozbyć?

Komentarz

• tomdz
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 637

Z AF niewiele ma to wspólnego. Matryca do umycia
                      Body, stałki, zoomik

Komentarz

• hermia

sorki nie wiedziałam do jakiego wątku to podczepić Czy żeby wyczyścić matryce muszę oddać aparat do serwisu? czy można to zrobić samodzielnie?

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez hermia
                          Witam

Ostatnio zauważyłam na moich zdjęciach takie kropki, jak tu (najwięcej ich jest w lewym dolnym rogu). Czy ktoś wie skąd się to wzięło i jak się tego pozbyć?
                          Można próbować dmuchać gruchą 8).
                          To brudna matryca i to raczej dość mocno - dmuchanie może być nie wystarczające . Może będziesz musiał dać do wyczyszczenia.
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• tomdz
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 637

Można w serwisie, można samodzielnie, o ile wie się, co się robi. Poszukaj - jest dużo wątków na forum na ten temat.
                            Body, stałki, zoomik

Komentarz

• hermia

dzięki za odpowiedzi
                              Kolekcjoner jestem kobietą

Komentarz

Pracuję...