Canon 35 F/1.4L USM czy Canon 24 f/ 1.4L USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pattom
    Coś już napisał
    • 2007
    • 61

Canon 35 F/1.4L USM czy Canon 24 f/ 1.4L USM

Canon 35 F/1.4L USM czy Canon 24 f/ 1.4L USM ?

Jakość obrazu przede wszystkim !
    pod 5D

ludzie i krajobrazy głównie
    pattom
  • koraf
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1748

Wg mnie tylko 35/1.4 L.

Komentarz

• ArturBonoVox
      Uzależniony
      • 2007
      • 684

Moze poczekaj na 24L II i wtedy podejmij decyzje. Ja sam jestem ciekaw jak to bedzie z tym 24L II.

Komentarz

• BuRton
        Uzależniony
        • 2008
        • 681

Często używam 35/1,4 i czekam na zakup 24/1,4 mkII . Polecam przeczytanie przynajmniej tego fragmentu wątku o 24L mkII :

http://canon-board.info/showthread.php?t=38480&page=4

Dla mnie , szczególnie na FF nie ma wyboru między tymi ogniskowymi. Potrzebuję obu. Jakościowo "obrazek" lepszy z 35 niż "starej" 24L. Ale nowa wersja może-powinna być porównywalna (lepsza ?) do 35L.
        Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Zamieszczone przez pattom
          Canon 35 F/1.4L USM czy Canon 24 f/ 1.4L USM ?

Jakość obrazu przede wszystkim !
          pod 5D

ludzie i krajobrazy głównie
          35mm a 24mm to dwa różne światy i od wyboru ogniskowej trzeba zacząć.
          Jakość obrazu na korzyść 35L, chociaż mnie z tego obiektywu zachwyciła tylko mała GO na FF a optycznie jest raczej słabo przy f/1.4.
          Digart

Komentarz

• Arkan
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1401

Nieporównywalne szkła. 35 jest OK, ale 24/1,4 na FF jest bardziej kreatywne (moim zdaniem). Używam go dużo częściej niż 35/1.4 i jakość obrazu jest więcej niż wystarczająca - szczególnie, że dla mnie ważniejsza jest plastyka obrazu niż super-hiper ostrość.
            Do krajobrazu nie kupiłbym ani jednego, ani drugiego tylko jakiś szeroki L zoom. Do ludzi natomiast (szczególnie we wnętrzach) nie ma lepszych szkieł niż 24L i 35L

http://plfoto.com/1160147/zdjecie.html (24L + 5d)
            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez Arkan
              Nieporównywalne szkła. 35 jest OK, ale 24/1,4 na FF jest bardziej kreatywne (moim zdaniem). Używam go dużo częściej niż 35/1.4 i jakość obrazu jest więcej niż wystarczająca - szczególnie, że dla mnie ważniejsza jest plastyka obrazu niż super-hiper ostrość.
              W przypadku 24L i f/1.4 to ciężko mówić o dobrej ostrości, a już tym bardziej jakiejś "super-hiper" :-). Ale nie o ostrość tu głównie chodzi. Te dwa szkła mają gigantyczne winiety, obleśny bokeh i spore CA (w ostrości i w bokeh). Nawet f/1.4 w tych obiektywach to jest tylko mały procent w środku kadru bo po uwzględnieniu winiety to średnio wpada światła ze 2 razy mniej. Ich głównym i w zasadzie jedynym atutem jest mała GO w połączeniu z FF ("plastyka"), na tym zalet koniec. Dla niektórych to już wystarczy, dla mnie nie, szczególnie że kosztują sporo i są moim zdaniem kompletnie nie warte swojej ceny. Ale wyboru póki co nie ma, chcesz "plastykę" to nie ma co innego kupić. Nawiasem mówiąc, swoje 35L sprzedałem po dwóch miesiącach bo przyjemności z focenia nim nie miałem żadnej, szczególnie w osłupienie wprawiła mnie widoczna beczka po przejrzeniu zdjęć z jednej sesji. Prawie każde foto to była walka z winietą i ręczne zamalowywanie zielono-fioletowego od CA bokeh.

Zamieszczone przez Arkan
              Do krajobrazu nie kupiłbym ani jednego, ani drugiego tylko jakiś szeroki L zoom.
              Dokładnie, do krajobrazu polecam 24-105.
              Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
              Digart

Komentarz

• BuRton
                Uzależniony
                • 2008
                • 681

Ludzie we wnętrzach: stałki 1,4 (nawet te "wady" w warunkach słabego światła nie będą tak razić ). Krajobrazy: 17-40 f/4 .
                Ostra to ma być brzytwa, żyletka itp. Obiektyw może być b. ostry - nie musi .
                Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• trampek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1546

35L lepszy optycznie ale nudniejszy. uzywam 24L i 85L.
                  R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Zamieszczone przez trampek
                    35L lepszy optycznie ale nudniejszy. uzywam 24L i 85L.
                    No właśnie, mnie zżera ciekawość co tam poprawili w 24L II, bo jak na razie przygodę ze stałkami zakresu 24-50 zakończyłem z 24-70L :-)
                    Nie ma gdzieś jakiegoś testu 24L II ?
                    Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                    Digart

Komentarz

• ErnestPierwszy
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 734

Nie zniekształca ludzi na FF?

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
                        Nie zniekształca ludzi na FF?
                        To przecież zależy od odległości.
                        Digart

Komentarz

• mssk
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 244

Oj, drodzy forumowicze, widzę, że sponiewieraliście 35 1.4L
                          W sumie to chyba jest w tych opiniach dużo racji. Zanim go kupiłem, to wszędzie czytałem jaki to zajefajny i jedyny w swoim rodzaju obiektyw. NO i tak się napaliłem (do 40D), aby sobie go sprawić. No cóż - ostrość w przedziale 1.4 - 2.0, to faktycznie mogłaby być lepsza za taką kasę. Plastycznie, nie powiem, jest całkiem fajny. Chętnie skorzystałbym kiedyś z 24 1.4, bo 35 na cropie jest zbyt ciasny.
                          Tak czy inaczej muszę pomyśleć o jakimś fajnym zoomie, bo na stałkach jest trudniej w reportażu.
                          Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Ja bardziej lubię 24 od 35, optycznie nie widzę większych różnic, i tu i tu jest bosko
                            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• trampek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1546

Zamieszczone przez Cichy
                              Ja bardziej lubię 24 od 35, optycznie nie widzę większych różnic, i tu i tu jest bosko
                              Cichy co do 24L i jej boskosci to nie moige sie zgodzic. Kiepska pod siwiatlo, mniej ostra na 1,4, slabsze kontrasty i kolor na 1,4, winieta ogromna (ze nieprzeszkadzajaca to inna sprawa). Inna sprawa ze z sampli jakie pokazywales to wg mnie masz lepsza wersje. chociaz moja ma tez dobre momenty

Pod slonce jest slabo ale w druga strone nawet trzyma co ma trzymac.
                              wsio na 1,4@5d

EDIT: Nie wiem co sie dzieje ale na imidz szaku zdjecia nie wygladaja jak powinny. Kiedys nie tracily tak ostrosci... Wiec foty tylko do oceny kolorow nie ostrosci

moda prosze o uporzadkowanmie mojej wypowiedzi
                              Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: uporzadkowanie wypowiedzi :-)
                              R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

Pracuję...