Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Na wstępie zaznaczę że zaczynam bawić się w robienie zdjęć. Mojej pytanie może jest głupie czy naiwne, ale niestety nie umiem sobie poradzić z następującym problemem:
Poszedłem sobie do małego lasku "upolować" jakąś wiewiórkę. Obiekt znalazł się prawie od razu, więc przystąpiłem do robienia zdjęć. Próbowałem różnych ustawień w różnych sytuacjach no ale niestety jak widać poniżej na zdjęciach ze zwierza został sam kontur właściwie... Starałem się robić zdjęcia maksymalnie na iso 400 i z jednej strony chciałem dać jak najkrótszy czas naświetlania żeby zamrozić zwierza, z drugiej chyba lepiej wydłużyć czas żeby uzyskać szczegóły? W którą stronę "iść" przy tego typu zdjęciach?
Poniżej parę zdjęć prosto z aparatu:
1. f/4, iso 400, 1/400
No,brawa dla..wiewiórki.naprawde piękne rzeczy robiła. :smile: szczególnie na zdjęciu nr 3. Co do fotografa to..Widzisz, warto mieć jakieś założenia.Wiedzieć co chcesz i Jak pokazać .Potem konfrontacja planów i ich realizacji.Wiewiórka to ruchliwy stworek.Może na początek bardziej statycznie bym próbował.Pozdrawiam
Jedyne co mi przyszło na razie do głowy to wykorzystać oświetlenie słońca. Tylko że rzadko wiewiórka była w takim "oświetlonym" miejscu ale przynajmniej w miarę normalnie ją widać. Nie do końca rozumiem "bardziej statyczne" - czy chodzi mniej więcej o to żeby tak kombinować ustawieniami żeby poprawnie oświetlić las i ćwiczyć np. na liściach, potem tak kombinować żeby skrócić czasy w celu upolowania zwierza?
Próbowałem różnych ustawień w różnych sytuacjach no ale niestety jak widać poniżej na zdjęciach ze zwierza został sam kontur właściwie...
Zarejestrowanie się na zdjęciu samego konturu jest spowodowane zbyt dużą rozpiętościa tonalną zdjęcia. W najwiekszym skrócie masz wybór: Albo dobrze naswietlić wiewiórke i prześwietlić niebo, albo dobrze naswietlic niebo i niedoświetlic wiewiórki:wink:
z jednej strony chciałem dać jak najkrótszy czas naświetlania żeby zamrozić zwierza, z drugiej wydłużyć czas żeby uzyskać szczegóły
Dłuższy czas naświetlania nie da Ci dosłownie szczegółów, tylko w tym wypadku lepsze naswietlenie obiektu (patrz: zdjęcie #2) przy czym wydłużenie czasu wiąże się z trudniejszym uzyskaniem nieporuszonego zdjęcia.
W którą stronę "iść" przy tego typu zdjęciach?
Przy pierwszym poszedłbym bardziej w lewo..:wink:
I przy okazji to o co prosił arturs, napisz w jakim trybie fociłeś i pomiar światła, bo nie zachowałeś EXIF'ów do zdjęcia
Więc... zdjęcia robiłem w trybie M, pomiar światła wielosegmentowy.
Pewnie błędnie postępuję przy ekspozycji ponieważ pilnuję sobie przy robieniu zdjęć czy wskaźnika nie mam na -2(staram się być koło 0). Natomiast "naświetlenie" zdjęcia oceniam na ekraniku po wykonaniu, ewentualnie szukam przepaleń, oceniam ostrość obiektu. Potem jak coś nie gra albo myślę że może być lepiej - zaczyna się kombinowanie z czasem oraz iso. Nie potrafię jeszcze zbyt świadomie wykorzystywać pomiaru światła więc innych trybów pomiaru niż wielosegmentowy raczej nie praktykuję
... wykorzystywać pomiaru światła więc innych trybów pomiaru niż wielosegmentowy raczej nie praktykuję
1. Zobacz tu
2. Poćwicz BEZ wiewiórki tak, żeby pnie drzew były ostre i dobrze naświetlone.
Nie da się na jednym zdjęciu "pomieścić" jasnego nieba i ciemnego pnia. Można trochę zmniejszyć kontrast polarema le to jest niestety duży 'koszt' bo co najmniej 2 EV.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Pomiar swiatla przy trybie manualnym nie ma znaczenia, w koncu sam ustawiasz recznie wszystkie parametry ekspozycji. Jesli posilkujesz sie "drabinka" w wizjerze i dazysz do zera, to w sumie tak jakbys uzywal trybu (pol)automatycznego.
Wiewiorka zajmuje za malo miejsca w kadrze, to co jest dookola niej dominuje przy pomiarze swiatla, dlatego zdjecia wychodza tak rozne w zaleznosci od tego czy w tle masz niebo czy liscie.
Sprobuj ustawic ekspozycje na jakims obszarze i poczekaj az wiewiorka sie tam pojawi.
2 to by było fajne zdjęcie tylko że nie ma ostości (jak na wszystkich zresztą),pomiar światła w takich sytuacjach się nie sprawdza ,i trzeba to zrobić bardziej na czuja.
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
W lesie sceny są mocno kontrastowe i trzeba wybierać co chce się mieć dobrze naświetlone - albo tło, albo pierwszy plan (tu w tym przypadku niebo, albo drzewa wraz z wiewiórką) - koledzy już wspomnieli o tym wczesniej.
Osobiście (a jestem tak jak ty kompletnym amatorem), ustawiłbym ekspozycje na drzew, przestałbym patrzeć w wizjerku na wskazanie 0 i zrobiłbym serię kilkunastu zdjęć na jednych nastawach.
1. Zobacz tu
2. Poćwicz BEZ wiewiórki tak, żeby pnie drzew były ostre i dobrze naświetlone.
Nie da się na jednym zdjęciu "pomieścić" jasnego nieba i ciemnego pnia. Można trochę zmniejszyć kontrast polarema le to jest niestety duży 'koszt' bo co najmniej 2 EV.
Poszedłem sobie do mojego lasku ćwiczyć na drzewach ale niestety namierzyłem wiewiórkę i parę razy przebiegliśmy lasek... Staram się naświetlać na podstawie histogramu i ignorować drabinki. niestety żeby jakoś było zwierza widać wskoczyłem na iso 1600. Teraz zdjęcia moim zdaniem są troszkę bardziej czytelne ale za to "zaszumione" i nadal nieostre... jutro przystosuję statyw do biegania po lesie i zobaczymy czy jakoś mi to pomoże.
Rozumiem że przepalone niebo na zdjęciu 3 będzie czymś akceptowalnym.
Jeżeli chodzi o ostrość to jak już jakieś zdjęcie wyszło mi w miarę nieporuszone to akurat igły czy liście w okolicy obiektu. I tutaj mam takie pytanie: czy nie lepiej było by przymknąć przysłonę np. na 5.0 ?
Komentarz