Ostrośc na "nieskończenie"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Portal
    Bywalec
    • 2008
    • 145

Ostrośc na "nieskończenie"

Witam
    W wielu wątkach trafiam na sformułowanie ustawiamy ostrośc na "nieskonczoność" Czy ktos z Was moze dla poczatkujacego wytlumaczyc jak to sie robi itp ? jak recznie to ustawic ?
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

http://canon-board.info/showthread.php?t=36414
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Portal
      Bywalec
      • 2008
      • 145

dzieki , czytalem duzo postow ale tego jakos nie znalazlem

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez Portal
        dzieki , czytalem duzo postow ale tego jakos nie znalazlem
        szukaj googlami, bo forumowa wyszukiwarka jest do bani :-)
        http://canon-board.info/showthread.p...905#post529905
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• JBP

W tanich kompaktach chyba w menu, a na obiektywach do lustrzanek zawsze jest pierścień do manualnego ustawiania ostrości. To przykład ostrości na nieskończoność (nad pierścieniem zooma):

Komentarz

• Portal
            Bywalec
            • 2008
            • 145

no ja mam kitowy Canona 18-55 IS i tam jak dobrze pamietam nie ma takich oznaczen

Komentarz

• JBP

No to wyjdź na dwór, przełącz na MF (manual focus) i ustaw się w odległości 30m. od np. jakiegoś domu i zacznij kręcić tym pierścieniem aż zablokuje się na (ostrej) końcowej pozycji. Wtedy ostrość będzie ustawiona na nieskończoność.

Komentarz

• talarczyk
                Początki nałogu
                • 2008
                • 399

Zamieszczone przez JBP
                No to wyjdź na dwór, przełącz na MF (manual focus) i ustaw się w odległości 30m. od np. jakiegoś domu i zacznij kręcić tym pierścieniem aż zablokuje się na (ostrej) końcowej pozycji. Wtedy ostrość będzie ustawiona na nieskończoność.
                Nie do końca. Nie wiem jak w innych obiektywach ale w kicie nieskończoność nie jest "na końcu" pierścienia, a minimalnie przed nim.
                Najlepiej zasłonić obiektyw ręką, wcisnąć do połowy spust migawki, a obiektyw przeleci cały zakres AF i ustawi się na nieskończoność. U mnie działa

Komentarz

• Portal
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 145

tzn krece pierscieniem ostrosci az do konca czy do momemntu jak najlepiej zlapie ostrosc na tym domie ?

Komentarz

• JBP

Zamieszczone przez Portal
                    tzn krece pierscieniem ostrosci az do konca czy do momemntu jak najlepiej zlapie ostrosc na tym domie ?
                    Ustaw więc ostrość minimalnie przed samym końcem (według Talarczyka). Wtedy powinien być na nieskończoność

PS. (do Talarczyka) Też mam kita i mi dochodzi do samego końca i wtedy jest na nieskończoność
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 19474.

Komentarz

• talarczyk
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 399

Zamieszczone przez JBP
                      Ustaw więc ostrość minimalnie przed samym końcem (według Talarczyka). Wtedy powinien być na nieskończoność
                      Wg. mnie najpewniej jest zrobić tak jak pisałem nie czyli nie kręcić samemu pierścieniem, a zasłonić obiektyw czymkolwiek i wtedy próbować ustawić ostrość. Aparat nie będzie w stanie ustawić ostrości więc przekręci pierścień do pozycji "nieskończoność" i si

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez talarczyk
                        Nie do końca. Nie wiem jak w innych obiektywach ale w kicie nieskończoność nie jest "na końcu" pierścienia, a minimalnie przed nim.....
                        W żadnym obiektywie nie jest "na końcu". Zawsze jest zapas na rozszerzalność termiczną.

Janusz,
                        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Slider
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1052

Zamieszczone przez Janusz Body
                          W żadnym obiektywie nie jest "na końcu". Zawsze jest zapas na rozszerzalność termiczną.
                          Tak, racja. Przy okazji Talarczyk też dobrze powiedział; aparat sam ustawi na nieskończoność, jesli nie będzie potrafił ustawić ostrości, a to mozna zrobić poprzez przyłożenie obiektu zbyt blisko przedniej soczewki.

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

Zamieszczone przez talarczyk
                            Nie do końca. Nie wiem jak w innych obiektywach ale w kicie nieskończoność nie jest "na końcu" pierścienia, a minimalnie przed nim.
                            Najlepiej zasłonić obiektyw ręką, wcisnąć do połowy spust migawki, a obiektyw przeleci cały zakres AF i ustawi się na nieskończoność. U mnie działa
                            Tak.W żadnym obiektywie nie jest "do końca" poprawka na temperaturę powoduje tą mała różnicę.Pozdrawiam.
                            edit.
                            No Janusz zawsze mnie wyprzedzi.:-)

Komentarz

• Bagnet007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1344

Dawno nie trzymałem żadnego AFa w ręce, ale wydaje mi się że zakres "zanieskończoności" jest nieco większy niż jedynie poprawka na zmiany temperatury.

Komentarz

Pracuję...