ef50/1.4
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Nie miałem tego obiektywu ale wydaje mi sie ze mój 50/1.8 jest sporo ostrzejszy na 1.8 od tego na 1.6 więc coś nie tak albo poprostu źle trafiłeś z ostrością
Albo wadliwy egzemplarz innej opcji to chyba nie ma :-/
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
Komentarz
-
-
Komentarz
-
Komentarz
-
raczej staram się nie przekadrowywać ale całkiem możliwe.
tutaj dodaję link do fotki bez przekadrowywania:
proszę nie wstawiać wprost na forum zdjęć o tak dużej rozdzielczości !!40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4+580ex II+580exKomentarz
-
w tym pierwszym źle złapałeś lub złapałeś i podszedłeś pół kroczka, bo następne foty raczej trafionepuszki + szkła + inne gratyKomentarz
-
Witam, moim zdaniem obiektyw nie trafia z ostrością, owszem na 1,4F nie spodzewaj się super jakości fotki ale mimo wszysto ten obraz jest fatalny, ja bym zaryzykował z innym obiektywem. Podaj jeszcze jaki czas miałeś przy robieniu tej fotki, widaćwarunki nie były super i może czas był dłuższy na tyle by poruszyć zdjęcie.
Sylwek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
poprawka do mojego wpisu: moja odpowiedź dotyczy dwóch pierwszych zdjęć, pozostałe są ok!!|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL TriggerKomentarz
-
dzięki za szybką dopowiedź.
jak będę miał więcej czasu to sprawdzę sobie go dokładniej..
a do lepszego ostrzenia zamówiłem matówkę ułatwiającą manualne ostrzenie40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4+580ex II+580exKomentarz
-
Nie widze tak dobrze, żeby ostrość oceniać, ale ani to twarz, ani klamra od paska, ani tło nie jest ostre. Ale to przez kompresję zdjęcia, trzeba by było sprawdzić na oryginale
Mnie w pierwszym strwożył nie tyle brak ostrości, co bokeh.. naprawdę w tym szkle tak wyglada, czy to niefortunna kombinacja przysłony, odległości i faktury tła?:-)
PS: Nie ma co sie rozwodzic nad tym czy szklo dorze ostrzy, dopoki nie zrobi się nieporuszonego zdjecia. Na pierwszym nawet ja, stary ślepiec widzę podwójne kontury szlabanu
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
sam mam to szkiełko i podobne problemy co autor wątku, to szkło to dla mnie loteria, muszę naprawdę się naszarpać, żeby trafić w punkt ( tablica wychodzi ok). Szkło jak dla mnie używalne od 2,0f poniżej problemy z trafieniem i aberracja sferyczna w przedziale 1,4-1,6f. Dodam, iż zdjęcia robię z dużej odległości około 10 metrów od celu.
ps. nie przekadrowywuje.5 D + 350 D + 17-40 f4 + 70-200 f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EXKomentarz
-
Ja podójnego szlabanu nie widzę ale może za mało wypiłem... ;-)
IMHO, punkt ostrości jest gdzieś w okolicach klamry od paska i korali. Możliwe, że fotka nie była wyostrzana po zmniejszeniu (nawet b. prawdopodobne
) i stąd ten efekt.
Czy przy 40D zamiast przekadrowywać, nie lepiej jest korzystać z bocznych punktów AF? Są przecież krzyżowe czyli teoretycznie powinny działać... teoretycznie
Komentarz

Komentarz